IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландски съд реши, че малайзийският самолет през 2014 г. е бил свален с руска ракета

Според съда ракетата е била изстреляна от контролиран от Русия сепаратистки район в Украйна

17:12 | 17.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нидерландски съд заяви в четвъртък, че полет МН17 на Малайзийските авиолинии е бил свален през 2014 г. от произведена в Русия ракета, изстреляна от поле в Източна Украйна и че Русия е имала контрол над сепаратистките войски в момента, в който самолетът е бил свален, съобщава Ройтерс.

Съдът прочете решението си по делото срещу четирима мъже, свързани с Русия и обвинени в масово убийство, за предполагаемите им роли в свалянето на самолета.

Пътническият полет MH17 бе свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., при което загинаха всички 298 пътници и екипаж на борда.

По това време районът беше сцена на боеве между проруските сепаратисти и украинските сили - предшественик на тазгодишния конфликт.

Представители на жертвите заявиха, че решението ще бъде важен крайъгълен камък, макар че заподозрените, всички от които са изправени пред доживотни присъди, остават бегълци. Смята се, че те са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Москва отрича да е замесена или да носи отговорност за свалянето на MH17 и през 2014 г. отрече присъствието си в Украйна.

Прокурорите твърдят, че заподозрените – трима бивши офицери от руското разузнаване и лидер на украинските сепартисти, са помогнали за организирането и транспортирането на ракетна система BUK на руската армия в Украйна, която е била използвана за свалянето на самолета.

Те бяха обвинени в сваляне на самолет и в убийство в процес, проведен съгласно нидерландското законодателство. Те могат алтернативно да бъдат осъдени по обвинения в непредумишлено убийство, ако съдиите в Окръжния съд в Хага установят, че актът не е бил предумишлен.

Прихванати телефонни разговори, които формират ключова част от доказателствата срещу мъжете, предполагат, че те са вярвали, че са се прицелили в украински изтребител.

Трима от мъжете бяха съдени задочно, а четвъртият не се призна за виновен чрез адвокати, които нае да го представляват. Никой не присъства на делото. Заподозрените са руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и украинецът Леонид Харченко.

Жертвите на MH17, който пътуваше от Амстердам за Куала Лумпур, са от 10 различни държави. Повече от половината бяха холандци.

Разследването се води от Нидерландия, с участието на Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

Руското външно министерство заяви в четвъртък, че ще "проучи" становището на нидерландския съд.

На брифинг в Москва в четвъртък заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев каза пред репортери: „Ще проучим това решение, защото във всички тези въпроси всеки нюанс има значение. След като проучим правния документ, вероятно тогава ще сме готови да предложим коментар".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Много ясно, че руснаците са виновни. Те са виновни също така, че сами себе си обстрелват с американски ракети в ядрена централа та един самолет ли ще им се опре? И в Нова Зеландия да бе свален самолетът, тия наркoмани пак щяха да обвинят Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още