IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК завежда дело срещу България заради Директивата за правата на жертвите

Брюксел отвори още една наказателна процедура - за нарушения по Директивата за отпадъците

16:06 | 16.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия завежда дело в Съда на ЕС срещу България заради неправилно транспониране на Директивата за правата на жертвите на престъпления, става ясно от списъка с наказателните процедури на Брюксел за месец ноември. Комисията ще поиска от съда да наложи финансови санкции на България до отстраняване на нарушението.

Страните от ЕС имах срок до ноември 2015 година да включат текстовете на директивата в националното законодателство. През 2019 година Брюксел изпрати мотивирано становище (втората стъпка от процедурата за нарушения) на България заради неизпълнението на задълженията. Тогава подобни стъпки бяха предприети срещу още 24 държави в ЕС, но към ноември 2023 година само България не изпълнява исканията.

Директивата цели да се гарантира, че всички жертви на престъпление получават нужната информация, подкрепа и защита и могат да участват в наказателното производство.

Съгласно директивата жертвите са признати за такива и се третират с уважение, тактичност, разбиране, професионализъм и без никаква дискриминация от всички участници, които са в контакт с тях, отбелязват от ЕК. Специално внимание следва да се обръща на жертвите със специфични нужди с оглед на тяхната защита от вторично виктимизиране, отмъщение или сплашване. Тези жертви имат също така достъп до специализирани служби за подкрепа и до специални мерки за защита.

С днешния (16 ноември) пакет със санкции ЕК съобщава и за още една нова наказателна процедура срещу България. Тя се отнася до транспонирането на Директивата за отпадъците. Според ЕК страната е въвела неправилно законодателството по отношение на изискванията по схемите за разширена отговорност на производителите, както и за разделното събиране на текстил.

На следваща фаза - изпращане на мотивирано становище, продъжават процедурите по Директивата за намаляване на националните емисии от някои атмосферни замърсители, както и за Директивата за презграничните преобразувания, сливания и разделяния на компаниите.

По тях България има срок от два месеца за отговор или рискува следващата стъпка - завеждане на дело в Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още