IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се създаването на първите „зелени“ затвори в България

Моделите ще бъдат приложени в затворите в Белене и Плевен по примера на Норвегия

17:40 | 25.01.24 г.
Снимка: Министерство на правосъдието
Снимка: Министерство на правосъдието

Подготвя се създаването на първите два „зелени“ затвора в България по модел на Норвежката корекционна служба, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на екологичната икономика.

Опитът идва от Норвегия, където Норвежката корекционна служба вече е интегрирала в своите затвори концепциите в областта на селското стопанство, биоземеделието, здравословните продукти, използването на самоподдържащи се енергийни ресурси и създаването на здравословна затворническа среда.

Норвежки и български експерти са направили работно посещение в Белене, където са представили идеите пред екипите на двата избрани затвора за реализиране на екологични решения. Разработен е и първият вариант на проектни дейности, индикатори и прогнозен бюджет.

Следващата среща на работната група ще бъде в края на февруари в Норвегия, където българските участници ще се запознаят с норвежкия опит и ще бъде подписано споразумения за „побратимяване“ между затвора в град Плевен и затвора в град Белене със затвора в Она, Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още