IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на плодове и зеленчуци ще получат над 4 млн. лв. за агроекология

ДФЗ нареди плащане към 112 проекта за близо 35,5 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020)

17:34 | 15.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С над 4 милиона лева ще разполагат производители на плодове и зеленчуци от 1 януари, след като Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) одобри две нови оперативни програми от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023 – 2027 г.

В срок от три години организациите на производителите ще изпълнят интервенции, насочени към закупуване на материални и нематериални активи, свързани с целите в областта на агроекологията и климата, съобщи пресцентърът на ДФЗ. Част от средствата ще се използват и за научноизследователска и развойна дейност в областта на устойчивите производствени методи.

Финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет възлиза на повече от 2,355 млн. лева.

От ДФЗ уточняват, че финансирането от националния бюджет се предоставя за организации на производители, които попадат в региони, в които степента на организираност на производителите е значително под средната за Евросъюза.

Само за една седмица ДФЗ нареди да се извърши плащане по 112 проекта за близо 35,5 млн. лв. по Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).

Най-сериозно е финансирането по подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства“, където са наредени близо 9 млн. лева по 36 проекта.

За „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ са насочени близо 12,9 млн. лева по 12 проекта.

Над 5,8 млн. лева ще получат 11 проекта, насочени към „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

29 проекта са оторизирани да се финансират с над 2,080 млн. лева по подмярка „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“.

Един проект ще се финансира с над 573 хил. лева за „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“.

От ДФЗ са наредили над 989 хил. лева за проект, свързан с „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“.

За два проекта по мярка „Техническа помощ“ са преведени над 2,638 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още