IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Вътрешните мотиви за външната политика на Русия

Людмила Ивановна с мъка успява да стигне до поликлиниката. 77-годишната жена ходи с бастун в снега и черния лед. Тя се нуждае от рехабилитация след скъпа операция на тазобедрената става.

Но шансовете да го получи са малки - и затова тя се обявява против здравната система, ограниченията заради коронавируса и антисоциалната политика на президента Путин като цяло. „Единственото нещо, по което съм съгласна с него, е външната политика", казва тя. Тя приветства връщането на Крим, както и подкрепата за сепаратистите в Донбас.

През 2014 г. анексирането на Крим предизвика националистическа еуфория в Русия. Рейтингът на Путин в социологическите проучвания се покачи до рекордни стойности. Междувременно годините на слаб икономически растеж, намаляването на реалните доходи и непопулярната пенсионна реформа разочароваха много руснаци. 

Вярно е, че благодарение на драстичното покачване на цените на суровините БВП официално нарасна с 4,4% през миналата година, а с това и валутните резерви - до рекордните 630 млрд. долара. Но повечето анализатори предвиждат много по-слаб растеж за 2022 г. Наталия Орлова, главен икономист в „Алфа Банк“, очаква само 1,5%. Инфлацията рязко се повиши, изтичането на капитали от Русия се ускори до 72 млрд. долара - за което допринесоха „геополитическите рискове“, както обичат да се изразяват икономистите, т.е. заплахите за санкции от страна на Запада.

Въпреки това преобладаващото мнозинство от над 80% от руснаците все още подкрепя анексирането на Крим. Курсът на външнополитическа конфронтация с Украйна и колективния Запад също се одобряват като цяло. Таблица Таблица

Самият Путин все по-често оправдава своите действия, позовавайки се на историята. Още през 2014 г. той въведе термина "Нова Русия" за югоизточните украински територии по черноморското крайбрежие.

Неотдавна той сравни претенциите на Русия към Крим с вековните гранични спорове между САЩ и южните им съседи: „Кой притежаваше Калифорния и кой - Тексас? Това е забравено, но за Крим се напомня постоянно“, подигра се той на пресконференция в Кремъл.

След това се зае с това, което смята за изкуствена държавна конструкция на Украйна. „Кой я е създал? Ленин, Владимир Илич, когато основава Съветския съюз през 1922 г.", твърди Путин. Още през лятото той написа статия, в която заяви, че руснаците, беларусите и украинците са един народ и че триединството е неестествено.

Примерът на държавния глава е последван и от други водещи политици. Пьотр Толстой, депутат в Думата и ръководител на парламентарната група на Русия в  Съвета на Европа, наскоро призова Русия да бъде върната в границите на Руската империя. А няколко дни по-късно, след кризата в Казахстан, съпартиецът на Толстой Бийсултан Чамзаев предложи на казахите референдум за присъединяване към Русия.

Списъкът на новите руски зони на влияние е дълъг

Светлана Андреева стои в руините на своя магазин Dolce Vita в казахстанския мегаполис Алмати. Всички витрини са счупени, по пода лежи натрошено стъкло, а черните стени свидетелстват за пожар. „Откраднаха всичко, всичко изчезна“, казва жената, която притежава два магазина за бижута. Един от тях вече беше затворен заради пандемията. Другият, в търговския център City Center, е опустошен и разграбен.

Около разрушения търговски център по улиците се разчистват изгорели камиони. Останки от размириците през първата седмица на януари в Казахстан.

С помощта на руски войски президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев потушава протестите, разразили се заради удвояването на цените на бензина. Резултатът е 255 убити, над 5000 арестувани и свален диктатор. Нурсултан Назарбаев, който през 1991 г. извоюва независимостта на Казахстан и само допреди няколко месеца ръководеше съдбата на страната, трябваше да се оттегли. Токаев поема управлението. С помощта на Русия. И в интерес на Русия.

Защото Назарбаев беше обвързал страната си с Китай. „През последните 15 години Китай все повече успява да насочи износа на нефт и газ от Казахстан към себе си", отбелязва Владимир Милов, някогашен заместник-министър на енергетиката по времето на Путин, а сега опозиционер, който е избягал в чужбина.

Китайски компании като CNPC успяха да придобият големи части от енергийния сектор на Казахстан, включително дялове, които преди това бяха собственост на руската петролна компания „Лукойл“. А сега с подкрепата на Токаев Казахстан отново трябва да бъде по-тясно свързан с Русия.

Свалянето на Назарбаев е удобно за Путин и поради факта, че 82-годишният основател на казахстанската държава твърдо настояваше за националния суверенитет на страната си, докато Путин нарича северната част на Казахстан „руска заселническа зона“.

Руската военна операция в Казахстан е само последната от поредица екстериториални операции. Началото бе поставено през 2008 г. в Грузия, когато Москва изпрати танкове през кавказки тунел, за да защити руските граждани в провинция Южна Осетия. Днес Южна Осетия, както и грузинската черноморска провинция Абхазия, са самопровъзгласили се републики, признати само от Русия. През 2014 г. последва нападението срещу Украйна.

През следващата година Путин подкрепи сирийския диктатор Башар Асад с военновъздушните си сили в борбата срещу бунтовниците, без да се съобразява с жертвите сред цивилното население. Асад остана на власт, а Путин надделя в Сирия - срещу САЩ, Турция, член на НАТО, и богатите държави от Персийския залив, които бяха инвестирали стотици милиони в опозиционни милиции, за да свалят Асад. Военноморската база на Москва в Тартус, Сирия, в Средиземно море, бе защитена. 

Но преди всичко Путин показа, че ще се противопостави твърдо на съмнителни управници. Това му донесе покана за посещение в Либия, където Русия застана на страната на генерал Хафтар, който искаше да вземе властта в северноафриканската петролна държава.

Тук за първи път Русия изигра различна карта: вместо официалните руски военни са изпратени наемните войски на „Вагнер Груп", собственост на Евгений Пригожин. Пригожин някога е бил готвач в любимия ресторант на Путин в родния му град Санкт Петербург.

Днес фирмите на Пригожин печелят държавни поръчки за доставка на храна за руските войски или за детски градини и училища в цялата страна. САЩ санкционираха Пригожин за това, че според твърденията той безмилостно е наводнявал социалните медии със своята интернет „армия от тролове“ и се е намесвал манипулативно в изборите в САЩ през 2017 г. - с платени интернет потребители, които са публикували коментари в социалните медии под фалшиви имена и са разпространявали фалшиви новини.

Наемниците на Вагнер не само продължават да се бият в Либия, където руски корпорации като „Газпром“ и „Роснефт“ преследват интереси в областта на нефта и газа. Те също така подкрепят диктаторите в много африкански държави с военни съветници и помощ срещу опозиционни фигури. Неотдавна войници на „Вагнер“ бяха забелязани в Мали, където Бундесверът се бори с терористите заедно с френски части, а Русия подкрепя военната хунта.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Лидер по учебник... хахаха, за късия незнам.. но ти си малоууумен военен по учебник! Много смешни коментари правиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
....поклащам глава със съжаление и те подминавам. Не искам да съм на твоето място в живота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Абе, бръмбар, що се пениш? Ти, ако не се присламчиш към някой голям, явно, пет пари не струваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, а за паритета, никой не му дреме, питаш или не. И хората, няма да питат такива като вас със Соеня. Седи си дома, и няма да ядеш бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
"Путин е блестящ пример за лидер, патриот и мислещ държавник. Няма дори и малко подобен на запад." - вярно но лош, негативен пример. Измираща нация, замествана само от мюсюлмани, под 200$ минимална заплата, 220$ средна пенсия и 600$ средна заплата. А иначе "велика държава" и " велик лидер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
на енергичност си добър, но на знания хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 години
АМИ... не всеки може сам да избере съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Къв запад се моли за жито и минерали, бе, ти луд ли си? Расийка произвежда нискокачествено фуражно жито, което се продава в Китай. В ЕС жито да искаш. А което му трябва ЕС си го пазарува от подобни бананови икономики, като расийската, живееща на добив на полезни изкопаеми. Молели им се били, абе ей, клоуни :)) Скоро и газ няма да има нужда да се внася от калната държава и тогава ще видиш кой ще се моли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** за тоя паритет питахте ли другите искат ли? Щото никой не ви ще кремълската паритетна мизерия и гнусотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, ако се гледа по тоя начин, да го сравнят с Елцин...тия хора дето живеят там са имали ужасния късмет да се родят на това място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още