IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Американските десни популисти - петата колона на Путин

Русия не би изглеждала толкова силна, ако Западът не беше толкова слаб. Начинът, по който Русия използва за пропаганда демократичната криза на Запада, беше демонстриран наскоро отново в САЩ. На 6 януари се навърши първата годишнина от щурма на Конгреса на САЩ от фанатични привърженици на Тръмп и във Вашингтон се проведоха няколко възпоменателни церемонии. Докато президентът на САЩ Байдън произнасяше реч в Конгреса, руската държавна телевизия "Россия-1" предаваше на живо от стълбите на Капитолия.

Бунтът е „инсценирана атака от ФБР и радикалните демократи“ - заговори в микрофона руски репортер. Същият водещ, както съобщава американският портал Daily Beast, се е смесил с фанатиците година по-рано, за да заснеме бунтовете за руската публика. Оттогава насам „Россия-1“ излъчва специално предаване след специално предаване за „Откраднатите избори в Америка“. Поддръжниците на Тръмп и конгресмените, които отричат победата на Джо Байдън, получават достатъчно ефирно време.

Всъщност САЩ вероятно никога не са били по-близо до държавен преврат, отколкото на 6 януари 2021 г., когато парламентът се опита официално да удостовери изборната победа на Байдън и почти беше възпрепятстван от тълпа. Привържениците на Тръмп нахлуха в историческата сграда, преследвайки политици. По време на бунта бяха убити петима полицаи и един участник в бунта.

През 2021 г. САЩ за първи път бяха включени в списъка на „изплъзващите се демокрации“ от базирания в Стокхолм Международен институт за демокрация и подпомагане на изборите (IDEA), заедно с Унгария и Полша. Според проучване на Масачузетския университет почти три четвърти от привържениците на Републиканската партия се съмняват в легитимността на изборите. Това е една трета от населението на САЩ.

Експерти по Русия като Фиона Хил, бивш съветник на Тръмп по въпросите на сигурността в Белия дом, смятат, че слабостта на западните демокрации играе в полза на Путин. „Той може да се представи за герой на руския народ, който предотвратява безредиците и хаоса“, казва Хил пред Handelsblatt. Сега Тръмп може би е на прага на завръщане. Той продължава да подхранва лъжата за откраднатите избори - и държи кандидатурата си отворена за президентските избори през 2024 г. И дори да не се кандидатира: почти никой от водещите републикански политици няма да се справи без благословията на Тръмп.

Хакерите на Путин - идеалното оръжие за необявена война

Объркване, дестабилизация и разрушения отвъд официалната война - това е занаятът, който бившият агент на КГБ Путин владее. В края на миналата седмица украинските граждани видяха украинско знаме и зачеркната свинска глава, когато кликнаха върху уебсайтовете на своето правителство.

Хакери бяха превзели уебсайтовете и бяха оставили съобщение: „Украинци, всичките ви лични данни са качени в интернет." И след това: „Страхувайте се и очаквайте най-лошото." Нападението беше извършено само няколко часа след като преговорите между НАТО и Русия приключиха до голяма степен неуспешно.

Украинските агенции за сигурност предполагат, че зад атаката може да стои хакерската група UNC1151, свързана с Беларус и Русия, известна още като ghostwriters. Накрая украинското министерство на цифровото развитие алармира: всичко сочи, че организатор е Русия. Москва води „хибридна война“ срещу Киев.

Кремъл е известен със своите кибератаки, макар че винаги ги отрича. Путин знае, че нападнатите западни държави обикновено реагират на кибератаките със средствата на наказателното право, които са безвредни за Русия.

Освен това кибератаките струват сравнително малко. Руските разузнавателни служби могат да се възползват от голям резерв от добре подготвени младши служители в областта на информационните технологии. От съветско време насам природо-математическото образование се смята за образцово. Но за разлика от САЩ, в Русия няма международно значими технологични компании като Google или Amazon с голям брой високоплатени работни места. Остава държавната служба. графика графика

Американските и европейските служби за сигурност неведнъж са успявали да установят самоличността на заподозрени извършители в редиците на руските тайни служби. През 2020 г. например германската федерална прокуратура издаде заповед за арест на служител на разузнаването, за когото се твърди, че стои зад хакерската атака срещу Бундестага през 2015 г.

За тази кражба на данни е отговорна така наречената Sofacy Group, кръстена от ИТ средите Fancy Bear. Обвиненията на главния прокурор са, че те са били агенти и че са шпионирали данни.

Нападението срещу украинските уебсайтове може да е предвестник на това, пред което е изправена страната в случай на война. През уикенда изследователи в областта на сигурността от американската софтуерна компания Microsoft предупредиха, че са открили особено зловреден софтуер в украинските мрежи, който може да бъде активиран по всяко време. Зловредният код замразява всички функции на компютъра и изисква откуп.

Това звучи като класически метод за киберпрестъпления - т.нар. атака с цел получаване на откуп. Този път обаче се предполага, че няма начин да предадете откупа в цифров вид. Поради това анализаторите на Microsoft предполагат, че целта не е изнудване, а максимално разрушаване.

Руски държавни хакери са заподозрени, че са отговорни за кибератаката срещу украинската електропреносна мрежа в края на 2015 г., която засегна 230 000 потребители. Две години по-късно зловредният софтуер NotPetya се разпространи бързо, първо в компютрите на украински компании и държавни институции, а след това и в целия свят.

В началото на миналата седмица руската информационна агенция ТАСС публикува двуминутен клип в YouTube. На него се вижда как агенти на руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ, облечени в балаклави, нахлуват в апартаменти в Москва и Санкт Петербург. В съобщение за пресата ФСБ заявява, че набезите са били удар срещу хакерската група REvil.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Лидер по учебник... хахаха, за късия незнам.. но ти си малоууумен военен по учебник! Много смешни коментари правиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
....поклащам глава със съжаление и те подминавам. Не искам да съм на твоето място в живота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Абе, бръмбар, що се пениш? Ти, ако не се присламчиш към някой голям, явно, пет пари не струваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, а за паритета, никой не му дреме, питаш или не. И хората, няма да питат такива като вас със Соеня. Седи си дома, и няма да ядеш бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
"Путин е блестящ пример за лидер, патриот и мислещ държавник. Няма дори и малко подобен на запад." - вярно но лош, негативен пример. Измираща нация, замествана само от мюсюлмани, под 200$ минимална заплата, 220$ средна пенсия и 600$ средна заплата. А иначе "велика държава" и " велик лидер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
на енергичност си добър, но на знания хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 години
АМИ... не всеки може сам да избере съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Къв запад се моли за жито и минерали, бе, ти луд ли си? Расийка произвежда нискокачествено фуражно жито, което се продава в Китай. В ЕС жито да искаш. А което му трябва ЕС си го пазарува от подобни бананови икономики, като расийската, живееща на добив на полезни изкопаеми. Молели им се били, абе ей, клоуни :)) Скоро и газ няма да има нужда да се внася от калната държава и тогава ще видиш кой ще се моли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** за тоя паритет питахте ли другите искат ли? Щото никой не ви ще кремълската паритетна мизерия и гнусотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, ако се гледа по тоя начин, да го сравнят с Елцин...тия хора дето живеят там са имали ужасния късмет да се родят на това място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още