IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Агентите на ФСБ съобщават за 14 ареста. Прословутата група е разпусната. Това, което ФСБ подчертава силно,е, че Кремъл се е съобразил със САЩ. В края на краищата американците бяха отправили молба в този смисъл. Всъщност Белият дом от месеци напразно иска от Кремъл да предприеме действия срещу киберпрестъпниците у дома.

Русия се смята за сигурно убежище за кибермафията, поне докато тя нанася удари само в чужбина. Престъпниците оценяват това, както показва оценка на специалиста по IT сигурност Malwarebytes. 13-те най-активни банди за изнудване през първата половина на 2021 г. са програмирали зловредния си софтуер по такъв начин, че да не заразява компютри в Русия и в съюзнически на Москва държави.

Тези, които страдат, са на Запад. Според експертите от Sonicwall само през първата половина на 2021 г. са извършени над 305 милиона атаки. Според доклада най-засегнати са САЩ, Великобритания и Германия. Германската федерална служба за информационна сигурност  (BSI) наскоро определи ransomware като "най-голямата заплаха" за киберсигурността в Германия.

На пръв поглед фактът, че руснаците предприемат действия срещу киберпрестъпници в собствената си страна по искане на САЩ, не се вписва в дрънкането на саби по украинската граница. Но при по-внимателно вглеждане медийно ефективната стъпка се оказва демонстрация на силата на Кремъл. Посланието на Путин е: всичко е възможно - ако сте любезни с Москва. IT експертите вече говорят за „ransomware димпломация“.

Извод: Западът разполага със слаби карти

Москва, сряда, 11:30 ч. местно време: Аналена Бербок стои на „Гроба на незнайния воин“ в Александровската градина край Кремъл. С него са почетени руските войници, загинали през Втората световна война. Изпълнява се Вторият клавирен концерт на Рахманинов. Следва минута мълчание.

Младият федерален министър на външните работи стои там като вкаменена, с тъмносива маска и тъмносиво палто. Няколко часа по-късно Бербок казва, че я изпълват „срам и страхопочитание" да стои пред този паметник.

Да, германската вина. Това е и причината ситуацията да е толкова сложна от гледна точка на Германия и да затруднява Запада да заеме единна позиция. Германски оръжейни доставки за Украйна, за които Киев многократно настояваше и които биха могли да бъдат използвани за стрелба по руски войници: трудно е да си представим това, поне от германска гледна точка.

От гледна точка на Украйна това звучи почти като предателство. В края на краищата украинците са също толкова жертви на германските военни престъпления, колкото и руснаците.

Въпреки това е ясно, че Западът трябва да повиши цената за нахлуване в Украйна – да е толкова голяма, че дори Путин я намира за твърде висока. А това може да стане само с надеждна възпираща сила - в дипломатически, икономически и - поне косвено - във военен план. Но как? Ако Путин наистина реши да нахлуе в Украйна, той няма защо да се страхува от военна намеса на Запада.

А икономическите санкции също ще навредят повече на Запада, отколкото на Русия, поне в краткосрочен план: няма да има разрешение за експлоатация на „Северен поток 2"? За Русия това е приемливо, има и други тръбопроводи. Пълноценен търговски бойкот? Непоносимо, особено за енергийно зависимата Германия.

Втечненият газ, внасян с танкери, никога не би могъл да достави необходимите количества, които да компенсират руските доставки. „Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план", заяви шефът на RWE Маркус Кребер по време на срещата на върха на Handelsblatt Energy Summit.

Изключване на Русия от глобалната платежна система Swift? Ще има сериозни последици и за Запада. Определеният за лидер на ХДС Фридрих Мерц казва: „Поставянето на Swift под въпрос би могло да бъде атомна бомба за капиталовите пазари, както и за отношенията в областта на стоките и услугите". Тогава ще има „огромни икономически затруднения и за националните ни икономики. То ще удари Русия. Но ще си навредим значително“.

Поради тези съображения вариантът със Swift вече не се използва във вътрешните преговори за санкции между ЕС и САЩ. И така, Путин има добри шансове за това икономическото джудже Русия да порасне още малко в геополитически план след тази предизвикана от самия него криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Лидер по учебник... хахаха, за късия незнам.. но ти си малоууумен военен по учебник! Много смешни коментари правиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
....поклащам глава със съжаление и те подминавам. Не искам да съм на твоето място в живота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Абе, бръмбар, що се пениш? Ти, ако не се присламчиш към някой голям, явно, пет пари не струваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, а за паритета, никой не му дреме, питаш или не. И хората, няма да питат такива като вас със Соеня. Седи си дома, и няма да ядеш бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
"Путин е блестящ пример за лидер, патриот и мислещ държавник. Няма дори и малко подобен на запад." - вярно но лош, негативен пример. Измираща нация, замествана само от мюсюлмани, под 200$ минимална заплата, 220$ средна пенсия и 600$ средна заплата. А иначе "велика държава" и " велик лидер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
на енергичност си добър, но на знания хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 години
АМИ... не всеки може сам да избере съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Къв запад се моли за жито и минерали, бе, ти луд ли си? Расийка произвежда нискокачествено фуражно жито, което се продава в Китай. В ЕС жито да искаш. А което му трябва ЕС си го пазарува от подобни бананови икономики, като расийската, живееща на добив на полезни изкопаеми. Молели им се били, абе ей, клоуни :)) Скоро и газ няма да има нужда да се внася от калната държава и тогава ще видиш кой ще се моли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** за тоя паритет питахте ли другите искат ли? Щото никой не ви ще кремълската паритетна мизерия и гнусотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, ако се гледа по тоя начин, да го сравнят с Елцин...тия хора дето живеят там са имали ужасния късмет да се родят на това място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още