IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Агентите на ФСБ съобщават за 14 ареста. Прословутата група е разпусната. Това, което ФСБ подчертава силно,е, че Кремъл се е съобразил със САЩ. В края на краищата американците бяха отправили молба в този смисъл. Всъщност Белият дом от месеци напразно иска от Кремъл да предприеме действия срещу киберпрестъпниците у дома.

Русия се смята за сигурно убежище за кибермафията, поне докато тя нанася удари само в чужбина. Престъпниците оценяват това, както показва оценка на специалиста по IT сигурност Malwarebytes. 13-те най-активни банди за изнудване през първата половина на 2021 г. са програмирали зловредния си софтуер по такъв начин, че да не заразява компютри в Русия и в съюзнически на Москва държави.

Тези, които страдат, са на Запад. Според експертите от Sonicwall само през първата половина на 2021 г. са извършени над 305 милиона атаки. Според доклада най-засегнати са САЩ, Великобритания и Германия. Германската федерална служба за информационна сигурност  (BSI) наскоро определи ransomware като "най-голямата заплаха" за киберсигурността в Германия.

На пръв поглед фактът, че руснаците предприемат действия срещу киберпрестъпници в собствената си страна по искане на САЩ, не се вписва в дрънкането на саби по украинската граница. Но при по-внимателно вглеждане медийно ефективната стъпка се оказва демонстрация на силата на Кремъл. Посланието на Путин е: всичко е възможно - ако сте любезни с Москва. IT експертите вече говорят за „ransomware димпломация“.

Извод: Западът разполага със слаби карти

Москва, сряда, 11:30 ч. местно време: Аналена Бербок стои на „Гроба на незнайния воин“ в Александровската градина край Кремъл. С него са почетени руските войници, загинали през Втората световна война. Изпълнява се Вторият клавирен концерт на Рахманинов. Следва минута мълчание.

Младият федерален министър на външните работи стои там като вкаменена, с тъмносива маска и тъмносиво палто. Няколко часа по-късно Бербок казва, че я изпълват „срам и страхопочитание" да стои пред този паметник.

Да, германската вина. Това е и причината ситуацията да е толкова сложна от гледна точка на Германия и да затруднява Запада да заеме единна позиция. Германски оръжейни доставки за Украйна, за които Киев многократно настояваше и които биха могли да бъдат използвани за стрелба по руски войници: трудно е да си представим това, поне от германска гледна точка.

От гледна точка на Украйна това звучи почти като предателство. В края на краищата украинците са също толкова жертви на германските военни престъпления, колкото и руснаците.

Въпреки това е ясно, че Западът трябва да повиши цената за нахлуване в Украйна – да е толкова голяма, че дори Путин я намира за твърде висока. А това може да стане само с надеждна възпираща сила - в дипломатически, икономически и - поне косвено - във военен план. Но как? Ако Путин наистина реши да нахлуе в Украйна, той няма защо да се страхува от военна намеса на Запада.

А икономическите санкции също ще навредят повече на Запада, отколкото на Русия, поне в краткосрочен план: няма да има разрешение за експлоатация на „Северен поток 2"? За Русия това е приемливо, има и други тръбопроводи. Пълноценен търговски бойкот? Непоносимо, особено за енергийно зависимата Германия.

Втечненият газ, внасян с танкери, никога не би могъл да достави необходимите количества, които да компенсират руските доставки. „Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план", заяви шефът на RWE Маркус Кребер по време на срещата на върха на Handelsblatt Energy Summit.

Изключване на Русия от глобалната платежна система Swift? Ще има сериозни последици и за Запада. Определеният за лидер на ХДС Фридрих Мерц казва: „Поставянето на Swift под въпрос би могло да бъде атомна бомба за капиталовите пазари, както и за отношенията в областта на стоките и услугите". Тогава ще има „огромни икономически затруднения и за националните ни икономики. То ще удари Русия. Но ще си навредим значително“.

Поради тези съображения вариантът със Swift вече не се използва във вътрешните преговори за санкции между ЕС и САЩ. И така, Путин има добри шансове за това икономическото джудже Русия да порасне още малко в геополитически план след тази предизвикана от самия него криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Ти на кого ги разправяш(пишеш) тия? От предоставени 11.2 млрд СССР заплаща само 1 млрд. От останалото, унищоженото по време на бойни действия не се е заплащало, а годните само обезопасявани. Например след края на войната, от доставените танкове американците си вземат само куполите. И запомни, без помощ от САЩ русия нямаше да победи Германия. Наистина американците си гледаха интереса, иначе те трябваше да измират след като Хитлер ги нападне. Това, че братушките близо 80 години не проумяват тази истина, не я прави по-малко достоверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
valentino29
преди 2 години
Определено не познавате историята на втората световна война,запада се включва във войната едва когато виждат неизбежната победа на СССР,а ленд лиза се плаща непосредствено след доставките от СаЩ и то със злато.Преди това САЩ снабдяват и хитлериска Германия.Западът много се е надявал Хитлер да смаже СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
Стенси
преди 2 години
И двете световни войни бяха спечелени от икономическите възможности на участниците. И в двата случая след намесата на мощната Америка победата бе за нейните съюзници. Къде е тръгнала Русия с нейните 2% от световния БВП и 140 млн. население срещу американския и на ЕС БВП, който е над 45 %, а и като сложим 330 млн.американци и 450 млн. европейци, картинката за братушките става катастрофална. Единственото средство на Путин е да плаши гаргите, но досега никой не му се връзва и това го вбесява. Щели да ударят Запада, е как ще стане тая работа, когато децата и парите на руската олигархия са именно там. Само чиповете да им спрат и ще изгорят за нула време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Забравих, че с.ви.р.ка се пише по особенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Доста минорно звучаща статия и доста реалистично написана. Само където доста преувеличава могъществото на РФ, а и това че Путин и обкръжението му били добри стратези. Добри са в оперативните разработки. Всичко (почти), изброено в статията спада към опреративната дейност. А тя както е известно обслужва стратегическите цели. И какви са стратегическите цели на Путин? Към какво всъшност той се стреми? В какъв свят иска да остави РФ да съществува в близко и по-далечно бъдеще? Признавам си, нямам никаква представа. Каквото и да постигне той сега, то в дългосрочен план няма да е устойчиво за РФ. Поне аз не виждам как може да е устойчиво. Но пък кой съм аз за да го знам. От друга страна ако някой някога е имал намерението да издигне непреодолима стена между РФ и останалта част на Европа, сега може да потрие доволно ръце и да каже "mission completed". Путин игра точно по неговата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
"Ако световната общност изпълни плана за постепенно отказване от изкопаемите енергии, минералните ресурси на Русия ще се превърнат в блокиран актив"."Затова и наблюдаваме предсмъртните гърчове на последните диктатори - и тук, и в Китай, и в Турция. И какво ще се случи дори при победа в една война за която и да е страна? Износ на мизерия за следващите 50тина години. Дори не е пирова победа, а пълен смях - и всеки човек с малко акъл в главата би окачил на въжето лидери като тези, вече сме в 21 век и дори крепостните селяни в Русия и Китай искат нормален живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Забравил си Задунайската губерния :)Ама вие си го поддържайте де, ще дойде пак да ви оправи както през 45-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Вместо да ми пишеш, драсни два реда на милер. Продава в чужбина за средна цена няма и 300 $ за 1000 кубика. Прави с теб каквото си иска, всъщност с твоите пари вложени в акции на газпром. Вместо да продава на спота по 1000$ , той храни бюргерите с газ цената на която е привързана към нефта. Плаща ти дивиденти, а можеше да са 3-4 пъти по големи. Ако си решил да ставаш донор на германците не чакай признателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Русофобските клакьори нещо изпадате в истерия, струва ми се? На стоенчик ще напомня, че правото на всеки човек да говори и изучава родния си език е основно човешко право. На опърпания с ватенката ще кажа да иде да се прегледа. Явно е латентен хoмoсеkсуалист и има редовни мокри сънища с Путин, а това е патология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Путин изгуби Украйна и го обзеха пристъпи на хистерия. Защо сега се случва това? Ами защото през миналата година влезна в сила закон за украинският език. Съгласно него децата изучават училищните предмети на мова. Руския се запазва в част от училищата но са разписани срокове за преминаването на украински. През тази година влезна в сила и закон който фактически забранява руският език в печата. Не е императивно, но издателят е длъжен да печата толкова копия на украински, колкото е пуснал и на руски. кремълския недоносек сега осъзна, че рускит му мир наистина губи 40 млн украинци и оставя няколко милиона руснаци на украинизация. До сега имаше някаква надежда че нещата са обратими, но уви. Задова са и тези хистерични вълни който го връхлитат. Вътрешнополитическият план също важен и по този начин се опитва да намали напрежението в страната си. русия е страна останала в 20 -ти век, а ръководството и може би и в 19-ти. Преди няколко дни четох декларация на тяхното външно министерство в която призовават САЩ да не се опитват да въздържат русия и китай. Двете страни имали толкова потенциал, че заедно със САЩ щели да "усвояват света на ново ниво". Другите страни и народи съществуват за да ги "усвоява" русия. Рускипримати, няма да липсвате на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още