IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Агентите на ФСБ съобщават за 14 ареста. Прословутата група е разпусната. Това, което ФСБ подчертава силно,е, че Кремъл се е съобразил със САЩ. В края на краищата американците бяха отправили молба в този смисъл. Всъщност Белият дом от месеци напразно иска от Кремъл да предприеме действия срещу киберпрестъпниците у дома.

Русия се смята за сигурно убежище за кибермафията, поне докато тя нанася удари само в чужбина. Престъпниците оценяват това, както показва оценка на специалиста по IT сигурност Malwarebytes. 13-те най-активни банди за изнудване през първата половина на 2021 г. са програмирали зловредния си софтуер по такъв начин, че да не заразява компютри в Русия и в съюзнически на Москва държави.

Тези, които страдат, са на Запад. Според експертите от Sonicwall само през първата половина на 2021 г. са извършени над 305 милиона атаки. Според доклада най-засегнати са САЩ, Великобритания и Германия. Германската федерална служба за информационна сигурност  (BSI) наскоро определи ransomware като "най-голямата заплаха" за киберсигурността в Германия.

На пръв поглед фактът, че руснаците предприемат действия срещу киберпрестъпници в собствената си страна по искане на САЩ, не се вписва в дрънкането на саби по украинската граница. Но при по-внимателно вглеждане медийно ефективната стъпка се оказва демонстрация на силата на Кремъл. Посланието на Путин е: всичко е възможно - ако сте любезни с Москва. IT експертите вече говорят за „ransomware димпломация“.

Извод: Западът разполага със слаби карти

Москва, сряда, 11:30 ч. местно време: Аналена Бербок стои на „Гроба на незнайния воин“ в Александровската градина край Кремъл. С него са почетени руските войници, загинали през Втората световна война. Изпълнява се Вторият клавирен концерт на Рахманинов. Следва минута мълчание.

Младият федерален министър на външните работи стои там като вкаменена, с тъмносива маска и тъмносиво палто. Няколко часа по-късно Бербок казва, че я изпълват „срам и страхопочитание" да стои пред този паметник.

Да, германската вина. Това е и причината ситуацията да е толкова сложна от гледна точка на Германия и да затруднява Запада да заеме единна позиция. Германски оръжейни доставки за Украйна, за които Киев многократно настояваше и които биха могли да бъдат използвани за стрелба по руски войници: трудно е да си представим това, поне от германска гледна точка.

От гледна точка на Украйна това звучи почти като предателство. В края на краищата украинците са също толкова жертви на германските военни престъпления, колкото и руснаците.

Въпреки това е ясно, че Западът трябва да повиши цената за нахлуване в Украйна – да е толкова голяма, че дори Путин я намира за твърде висока. А това може да стане само с надеждна възпираща сила - в дипломатически, икономически и - поне косвено - във военен план. Но как? Ако Путин наистина реши да нахлуе в Украйна, той няма защо да се страхува от военна намеса на Запада.

А икономическите санкции също ще навредят повече на Запада, отколкото на Русия, поне в краткосрочен план: няма да има разрешение за експлоатация на „Северен поток 2"? За Русия това е приемливо, има и други тръбопроводи. Пълноценен търговски бойкот? Непоносимо, особено за енергийно зависимата Германия.

Втечненият газ, внасян с танкери, никога не би могъл да достави необходимите количества, които да компенсират руските доставки. „Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план", заяви шефът на RWE Маркус Кребер по време на срещата на върха на Handelsblatt Energy Summit.

Изключване на Русия от глобалната платежна система Swift? Ще има сериозни последици и за Запада. Определеният за лидер на ХДС Фридрих Мерц казва: „Поставянето на Swift под въпрос би могло да бъде атомна бомба за капиталовите пазари, както и за отношенията в областта на стоките и услугите". Тогава ще има „огромни икономически затруднения и за националните ни икономики. То ще удари Русия. Но ще си навредим значително“.

Поради тези съображения вариантът със Swift вече не се използва във вътрешните преговори за санкции между ЕС и САЩ. И така, Путин има добри шансове за това икономическото джудже Русия да порасне още малко в геополитически план след тази предизвикана от самия него криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
"...Путин нарича северната част на Казахстан руска заселническа зона...."Кога ли ще му хрумне да нарече така и нашето Черноморие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Това е като цяло така.Но ще има и той някои краткосрочни позитиви, най-вече във вътрешнополитически план,което сигурно е и целта му де.Като цяло е късметлия кремълския великан, през първото десетилетие на века възхода на Китай му донесе високи цени на петрола, а сега му помагат пък нескопосниците ,които в момента ръководят западните държави и екоекстремистите, които отново му осигуряват солидни постъпления , с които да държи клекнали обикновените рубашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Единственото, което успя Пyтeтo е да настрои целия бял свят срещу калната му държава. Такова обединение отдавна не е било. И втори позитив - на всички вече им е ясно, че на Мордор доверие не може да се има, през следващите години ще се случи желаната диверсификация от мордорския газ. То друго не им остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още