IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Агентите на ФСБ съобщават за 14 ареста. Прословутата група е разпусната. Това, което ФСБ подчертава силно,е, че Кремъл се е съобразил със САЩ. В края на краищата американците бяха отправили молба в този смисъл. Всъщност Белият дом от месеци напразно иска от Кремъл да предприеме действия срещу киберпрестъпниците у дома.

Русия се смята за сигурно убежище за кибермафията, поне докато тя нанася удари само в чужбина. Престъпниците оценяват това, както показва оценка на специалиста по IT сигурност Malwarebytes. 13-те най-активни банди за изнудване през първата половина на 2021 г. са програмирали зловредния си софтуер по такъв начин, че да не заразява компютри в Русия и в съюзнически на Москва държави.

Тези, които страдат, са на Запад. Според експертите от Sonicwall само през първата половина на 2021 г. са извършени над 305 милиона атаки. Според доклада най-засегнати са САЩ, Великобритания и Германия. Германската федерална служба за информационна сигурност  (BSI) наскоро определи ransomware като "най-голямата заплаха" за киберсигурността в Германия.

На пръв поглед фактът, че руснаците предприемат действия срещу киберпрестъпници в собствената си страна по искане на САЩ, не се вписва в дрънкането на саби по украинската граница. Но при по-внимателно вглеждане медийно ефективната стъпка се оказва демонстрация на силата на Кремъл. Посланието на Путин е: всичко е възможно - ако сте любезни с Москва. IT експертите вече говорят за „ransomware димпломация“.

Извод: Западът разполага със слаби карти

Москва, сряда, 11:30 ч. местно време: Аналена Бербок стои на „Гроба на незнайния воин“ в Александровската градина край Кремъл. С него са почетени руските войници, загинали през Втората световна война. Изпълнява се Вторият клавирен концерт на Рахманинов. Следва минута мълчание.

Младият федерален министър на външните работи стои там като вкаменена, с тъмносива маска и тъмносиво палто. Няколко часа по-късно Бербок казва, че я изпълват „срам и страхопочитание" да стои пред този паметник.

Да, германската вина. Това е и причината ситуацията да е толкова сложна от гледна точка на Германия и да затруднява Запада да заеме единна позиция. Германски оръжейни доставки за Украйна, за които Киев многократно настояваше и които биха могли да бъдат използвани за стрелба по руски войници: трудно е да си представим това, поне от германска гледна точка.

От гледна точка на Украйна това звучи почти като предателство. В края на краищата украинците са също толкова жертви на германските военни престъпления, колкото и руснаците.

Въпреки това е ясно, че Западът трябва да повиши цената за нахлуване в Украйна – да е толкова голяма, че дори Путин я намира за твърде висока. А това може да стане само с надеждна възпираща сила - в дипломатически, икономически и - поне косвено - във военен план. Но как? Ако Путин наистина реши да нахлуе в Украйна, той няма защо да се страхува от военна намеса на Запада.

А икономическите санкции също ще навредят повече на Запада, отколкото на Русия, поне в краткосрочен план: няма да има разрешение за експлоатация на „Северен поток 2"? За Русия това е приемливо, има и други тръбопроводи. Пълноценен търговски бойкот? Непоносимо, особено за енергийно зависимата Германия.

Втечненият газ, внасян с танкери, никога не би могъл да достави необходимите количества, които да компенсират руските доставки. „Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план", заяви шефът на RWE Маркус Кребер по време на срещата на върха на Handelsblatt Energy Summit.

Изключване на Русия от глобалната платежна система Swift? Ще има сериозни последици и за Запада. Определеният за лидер на ХДС Фридрих Мерц казва: „Поставянето на Swift под въпрос би могло да бъде атомна бомба за капиталовите пазари, както и за отношенията в областта на стоките и услугите". Тогава ще има „огромни икономически затруднения и за националните ни икономики. То ще удари Русия. Но ще си навредим значително“.

Поради тези съображения вариантът със Swift вече не се използва във вътрешните преговори за санкции между ЕС и САЩ. И така, Путин има добри шансове за това икономическото джудже Русия да порасне още малко в геополитически план след тази предизвикана от самия него криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

33
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика"Бойчо, нечисти манипулации си позволяваш и го отдавам на това, че изпълняваш работа, за която, ти плаща поръчалият статията. Със същия че, и по-висок заряд заплаха на световния мир, е заредено досегашното англосакско господство в света, на което (господство) е време да се сложи край. А край на господство може изобщо да НЕ означава ново, а дори просто паритет.Затова, моля, дръж се на ниво. ИЗЛАГАШ СЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 2 години
не познаваш добре историята вероятно си на двайстина години. в 90 те Русия беше пропаднала държава, молеше се на Запада за храна. сега Запада и се моли за енергия, минерали, жито и др. Путин ги доведе дотук. Лидер по учебник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Dr. Vatnikov, само спомена за Елцин държи Владимир Владимирович на пиедестал(отделно и други... заслуги). Оня разсипник направо ги беше уморил от глад. Сега поне за хляб и водка изкарват, товага и това нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, вярно, никой политик на запад не е довел народа си до 850 лв средна заплата, 270 лв мин.заплата и 240 лв средна пенсия., до първо място по хероинизависими, ниво на придължителност на живота на мъжете като в Африка, пълна безперспективност и масов алкохолизъм. Прав си, "блестящ лидер" е. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
Valentin13
преди 2 години
Путин е блестящ пример за лидер, патриот и мислещ държавник. Няма дори и малко подобен на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Ясно ми е, после довършват отслабения Ссср в Студената война по-късно. Има един филм от 2015 - Man in the High Castle. Показва паралелна вселена, в която Хитлер успява да завземе Ссср, създава първи атомна бомба и завзема впоследствие и Сащ. И Студената война е между Германия и Япония, а не между Сащ и Ссср. Идеята е, че нещата за всяка от биещите се страни са били много на кантар. Нито Ссср е знаел, че ще спечели, нито Сащ, нито Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Откровено испросттяваш. Вярно е че няма безплатни неща, затова и САЩ си платиха за да умрат 26(40 но както и да е) милиона руснака, вместо след като победи Хитлер те да воюват с него. Даряват(не само на ссср) 50 млрд долара и спестяват смъртта на 5 млн американски войника, според Рузвелт. Толкова ли е трудно да разбереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
"Во вторую мировую погибло 26 миллионов наших соотечественников. Сколько сейчас вы планируете смертей.?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
Доколкото четох корабите на връщане са ги товарили със злато и други ценни неща като манганова руда.Some of these shipments were intercepted by the Germans. In May 1942, HMS Edinburgh was sunk while carrying 4.5 tonnes of Soviet gold intended for the U.S. Treasury. Трябва да разбереш, че няма безплатни неща в този свят. А това, което цитираш е Reverse-Lend Lease. Това не е Repayment. Прави разлика. Отделно, че Сащ са се подписали, че нямат финансови претенции повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си несериозен. Публикуваш същият текст, който копирах аз, само че на английски. И в двата текста пише че от предоставени $50.1 от САЩ са им върнати $7.8 млрд, при това $6.8 млрд от Великобритания. Останалия $1млрд е върнат от СССР(дължащ 11.3 млрд), Франция(3.2 млрд) и Китай(1.6). Няма какво да пишем повече, дай ми 11 300$, аз ще ти върна 1000$ и сметка е готова, пито - платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още