IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Американските десни популисти - петата колона на Путин

Русия не би изглеждала толкова силна, ако Западът не беше толкова слаб. Начинът, по който Русия използва за пропаганда демократичната криза на Запада, беше демонстриран наскоро отново в САЩ. На 6 януари се навърши първата годишнина от щурма на Конгреса на САЩ от фанатични привърженици на Тръмп и във Вашингтон се проведоха няколко възпоменателни церемонии. Докато президентът на САЩ Байдън произнасяше реч в Конгреса, руската държавна телевизия "Россия-1" предаваше на живо от стълбите на Капитолия.

Бунтът е „инсценирана атака от ФБР и радикалните демократи“ - заговори в микрофона руски репортер. Същият водещ, както съобщава американският портал Daily Beast, се е смесил с фанатиците година по-рано, за да заснеме бунтовете за руската публика. Оттогава насам „Россия-1“ излъчва специално предаване след специално предаване за „Откраднатите избори в Америка“. Поддръжниците на Тръмп и конгресмените, които отричат победата на Джо Байдън, получават достатъчно ефирно време.

Всъщност САЩ вероятно никога не са били по-близо до държавен преврат, отколкото на 6 януари 2021 г., когато парламентът се опита официално да удостовери изборната победа на Байдън и почти беше възпрепятстван от тълпа. Привържениците на Тръмп нахлуха в историческата сграда, преследвайки политици. По време на бунта бяха убити петима полицаи и един участник в бунта.

През 2021 г. САЩ за първи път бяха включени в списъка на „изплъзващите се демокрации“ от базирания в Стокхолм Международен институт за демокрация и подпомагане на изборите (IDEA), заедно с Унгария и Полша. Според проучване на Масачузетския университет почти три четвърти от привържениците на Републиканската партия се съмняват в легитимността на изборите. Това е една трета от населението на САЩ.

Експерти по Русия като Фиона Хил, бивш съветник на Тръмп по въпросите на сигурността в Белия дом, смятат, че слабостта на западните демокрации играе в полза на Путин. „Той може да се представи за герой на руския народ, който предотвратява безредиците и хаоса“, казва Хил пред Handelsblatt. Сега Тръмп може би е на прага на завръщане. Той продължава да подхранва лъжата за откраднатите избори - и държи кандидатурата си отворена за президентските избори през 2024 г. И дори да не се кандидатира: почти никой от водещите републикански политици няма да се справи без благословията на Тръмп.

Хакерите на Путин - идеалното оръжие за необявена война

Объркване, дестабилизация и разрушения отвъд официалната война - това е занаятът, който бившият агент на КГБ Путин владее. В края на миналата седмица украинските граждани видяха украинско знаме и зачеркната свинска глава, когато кликнаха върху уебсайтовете на своето правителство.

Хакери бяха превзели уебсайтовете и бяха оставили съобщение: „Украинци, всичките ви лични данни са качени в интернет." И след това: „Страхувайте се и очаквайте най-лошото." Нападението беше извършено само няколко часа след като преговорите между НАТО и Русия приключиха до голяма степен неуспешно.

Украинските агенции за сигурност предполагат, че зад атаката може да стои хакерската група UNC1151, свързана с Беларус и Русия, известна още като ghostwriters. Накрая украинското министерство на цифровото развитие алармира: всичко сочи, че организатор е Русия. Москва води „хибридна война“ срещу Киев.

Кремъл е известен със своите кибератаки, макар че винаги ги отрича. Путин знае, че нападнатите западни държави обикновено реагират на кибератаките със средствата на наказателното право, които са безвредни за Русия.

Освен това кибератаките струват сравнително малко. Руските разузнавателни служби могат да се възползват от голям резерв от добре подготвени младши служители в областта на информационните технологии. От съветско време насам природо-математическото образование се смята за образцово. Но за разлика от САЩ, в Русия няма международно значими технологични компании като Google или Amazon с голям брой високоплатени работни места. Остава държавната служба. графика графика

Американските и европейските служби за сигурност неведнъж са успявали да установят самоличността на заподозрени извършители в редиците на руските тайни служби. През 2020 г. например германската федерална прокуратура издаде заповед за арест на служител на разузнаването, за когото се твърди, че стои зад хакерската атака срещу Бундестага през 2015 г.

За тази кражба на данни е отговорна така наречената Sofacy Group, кръстена от ИТ средите Fancy Bear. Обвиненията на главния прокурор са, че те са били агенти и че са шпионирали данни.

Нападението срещу украинските уебсайтове може да е предвестник на това, пред което е изправена страната в случай на война. През уикенда изследователи в областта на сигурността от американската софтуерна компания Microsoft предупредиха, че са открили особено зловреден софтуер в украинските мрежи, който може да бъде активиран по всяко време. Зловредният код замразява всички функции на компютъра и изисква откуп.

Това звучи като класически метод за киберпрестъпления - т.нар. атака с цел получаване на откуп. Този път обаче се предполага, че няма начин да предадете откупа в цифров вид. Поради това анализаторите на Microsoft предполагат, че целта не е изнудване, а максимално разрушаване.

Руски държавни хакери са заподозрени, че са отговорни за кибератаката срещу украинската електропреносна мрежа в края на 2015 г., която засегна 230 000 потребители. Две години по-късно зловредният софтуер NotPetya се разпространи бързо, първо в компютрите на украински компании и държавни институции, а след това и в целия свят.

В началото на миналата седмица руската информационна агенция ТАСС публикува двуминутен клип в YouTube. На него се вижда как агенти на руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ, облечени в балаклави, нахлуват в апартаменти в Москва и Санкт Петербург. В съобщение за пресата ФСБ заявява, че набезите са били удар срещу хакерската група REvil.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Ти на кого ги разправяш(пишеш) тия? От предоставени 11.2 млрд СССР заплаща само 1 млрд. От останалото, унищоженото по време на бойни действия не се е заплащало, а годните само обезопасявани. Например след края на войната, от доставените танкове американците си вземат само куполите. И запомни, без помощ от САЩ русия нямаше да победи Германия. Наистина американците си гледаха интереса, иначе те трябваше да измират след като Хитлер ги нападне. Това, че братушките близо 80 години не проумяват тази истина, не я прави по-малко достоверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
valentino29
преди 2 години
Определено не познавате историята на втората световна война,запада се включва във войната едва когато виждат неизбежната победа на СССР,а ленд лиза се плаща непосредствено след доставките от СаЩ и то със злато.Преди това САЩ снабдяват и хитлериска Германия.Западът много се е надявал Хитлер да смаже СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
Стенси
преди 2 години
И двете световни войни бяха спечелени от икономическите възможности на участниците. И в двата случая след намесата на мощната Америка победата бе за нейните съюзници. Къде е тръгнала Русия с нейните 2% от световния БВП и 140 млн. население срещу американския и на ЕС БВП, който е над 45 %, а и като сложим 330 млн.американци и 450 млн. европейци, картинката за братушките става катастрофална. Единственото средство на Путин е да плаши гаргите, но досега никой не му се връзва и това го вбесява. Щели да ударят Запада, е как ще стане тая работа, когато децата и парите на руската олигархия са именно там. Само чиповете да им спрат и ще изгорят за нула време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Забравих, че с.ви.р.ка се пише по особенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Доста минорно звучаща статия и доста реалистично написана. Само където доста преувеличава могъществото на РФ, а и това че Путин и обкръжението му били добри стратези. Добри са в оперативните разработки. Всичко (почти), изброено в статията спада към опреративната дейност. А тя както е известно обслужва стратегическите цели. И какви са стратегическите цели на Путин? Към какво всъшност той се стреми? В какъв свят иска да остави РФ да съществува в близко и по-далечно бъдеще? Признавам си, нямам никаква представа. Каквото и да постигне той сега, то в дългосрочен план няма да е устойчиво за РФ. Поне аз не виждам как може да е устойчиво. Но пък кой съм аз за да го знам. От друга страна ако някой някога е имал намерението да издигне непреодолима стена между РФ и останалта част на Европа, сега може да потрие доволно ръце и да каже "mission completed". Путин игра точно по неговата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
"Ако световната общност изпълни плана за постепенно отказване от изкопаемите енергии, минералните ресурси на Русия ще се превърнат в блокиран актив"."Затова и наблюдаваме предсмъртните гърчове на последните диктатори - и тук, и в Китай, и в Турция. И какво ще се случи дори при победа в една война за която и да е страна? Износ на мизерия за следващите 50тина години. Дори не е пирова победа, а пълен смях - и всеки човек с малко акъл в главата би окачил на въжето лидери като тези, вече сме в 21 век и дори крепостните селяни в Русия и Китай искат нормален живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Забравил си Задунайската губерния :)Ама вие си го поддържайте де, ще дойде пак да ви оправи както през 45-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Вместо да ми пишеш, драсни два реда на милер. Продава в чужбина за средна цена няма и 300 $ за 1000 кубика. Прави с теб каквото си иска, всъщност с твоите пари вложени в акции на газпром. Вместо да продава на спота по 1000$ , той храни бюргерите с газ цената на която е привързана към нефта. Плаща ти дивиденти, а можеше да са 3-4 пъти по големи. Ако си решил да ставаш донор на германците не чакай признателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Русофобските клакьори нещо изпадате в истерия, струва ми се? На стоенчик ще напомня, че правото на всеки човек да говори и изучава родния си език е основно човешко право. На опърпания с ватенката ще кажа да иде да се прегледа. Явно е латентен хoмoсеkсуалист и има редовни мокри сънища с Путин, а това е патология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Путин изгуби Украйна и го обзеха пристъпи на хистерия. Защо сега се случва това? Ами защото през миналата година влезна в сила закон за украинският език. Съгласно него децата изучават училищните предмети на мова. Руския се запазва в част от училищата но са разписани срокове за преминаването на украински. През тази година влезна в сила и закон който фактически забранява руският език в печата. Не е императивно, но издателят е длъжен да печата толкова копия на украински, колкото е пуснал и на руски. кремълския недоносек сега осъзна, че рускит му мир наистина губи 40 млн украинци и оставя няколко милиона руснаци на украинизация. До сега имаше някаква надежда че нещата са обратими, но уви. Задова са и тези хистерични вълни който го връхлитат. Вътрешнополитическият план също важен и по този начин се опитва да намали напрежението в страната си. русия е страна останала в 20 -ти век, а ръководството и може би и в 19-ти. Преди няколко дни четох декларация на тяхното външно министерство в която призовават САЩ да не се опитват да въздържат русия и китай. Двете страни имали толкова потенциал, че заедно със САЩ щели да "усвояват света на ново ниво". Другите страни и народи съществуват за да ги "усвоява" русия. Рускипримати, няма да липсвате на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още