IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 налага нови санкции срещу руската оръжейна индустрия

Новите мерки ще бъдат насочени срещу военното производство и веригите за доставки, а Украйна ще бъде подкрепена с приходи от наказателни мита

13:49 | 27.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Представителите на Г7 по време на видеоизявлението на Зеленски. <em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN / POOL</em></p>

Представителите на Г7 по време на видеоизявлението на Зеленски. Снимка: EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Заради руската агресивна война срещу Украйна САЩ и останалите държави от Г-7 искат да наложат допълнителни наказателни мерки срещу Русия. В рамките на срещата на върха на Г-7 в Бавария Белият дом обяви, че мерките ще бъдат насочени, наред с другото, срещу военното производство и веригите за доставки.

САЩ, в координация с държавите от Г-7, ще наложат санкции на стотици други лица и институции, както и наказателни мита върху множество руски продукти, предава DPA.

Високопоставен представител на американското правителство даде да се разбере, че по време на срещата на върха все още не е постигнат пробив по предложението на САЩ за ограничаване на цените на руския петрол. Обсъжданията с други партньори от Г-7 все още продължават, каза служителят. Въпреки това отговорните министри щели да бъдат инструктирани да разработят подходящи механизми. Предложението на САЩ е с цел да се принуди Русия да продава петрол на значително по-ниска цена на големи клиенти като Индия.

На втория ден от срещата на върха на Г-7 в замъка Елмау украинският президент Володимир Зеленски също направи обръщение към държавните и правителствените ръководители на големите индустриални държави. Според дипломат в рамките на видеообръщение той е поискал от държавните и правителствените ръководители на страните от Г-7 всеобхватна помощ в отбранителната война срещу Русия.  Твърди се, че Зеленски е поискал по-конкретно системи за противовъздушна отбрана.

Страните от Г-7 разшириха санкциите срещу Русия след нападението срещу Украйна преди около четири месеца. В неделя президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че те  ще наложат забрана за внос на злато от Русия.

Украйна ще бъде подкрепена с приходи от наказателни мита

Лидерите на Г-7 ще координират и разширят санкциите, за да ограничат допълнително достъпа на Русия до ключови материали, услуги и технологии от своите икономики. Санкциите на САЩ срещу руския отбранителен сектор ще бъдат допълнително разширени. Целта е да се ограничи възможността на Русия да „замени военното оборудване, което вече е загубила в бруталната си война срещу Украйна".

В изявлението се казва, че САЩ ще наложат наказателни мита на повече от 570 руски продуктови групи с обем около 2,3 млрд. долара. Байдън и други лидери от Г-7 ще се опитат да използват приходите от наказателните мита върху руските стоки за подпомагане на Украйна. Това ще гарантира, че „Русия ще плати разходите за своята война".

Белият дом също така обяви, че ще бъдат наложени санкции на лицата, отговорни за нарушения на правата на човека, като например военни престъпления. Държавният департамент на САЩ ще наложи забрана за влизане на около 500 държавни служители „за заплаха или нарушаване на суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, или за потискане на несъгласието в Русия".

Според правителството на САЩ Г-7 ще се ангажира да помогне на Украйна да покрие краткосрочния си бюджетен дефицит. САЩ ще заделят за тази цел 7,5 млрд. долара от одобрения от Конгреса на САЩ пакет за помощ. Лидерите на Г-7 ще се ангажират да предоставят финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо". Този ангажимент включва и осигуряването на съвременни оръжейни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Украйна и Германия можеше да правят свръх тлъста пачка като посредници на руските енергоресурси. За едни разруха, за индийците - повод за неспирни песни, танци и гюбеци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Мита върху 570 групи продукти? Странно, нали Русия нищо не произвежда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още