IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон и Пекин се договориха за счетоводството на листнатите в САЩ китайски фирми

Сделката бележи размразяване на отношенията между САЩ и Китай и представяла огромно облекчение за стотици китайски компании

22:00 | 26.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Вашингтон и Пекин се договориха за счетоводството на листнатите в САЩ китайски фирми

Пекин и Вашингтон направиха голяма стъпка към прекратяване на спор, който заплашваше да премахне китайските компании, включително Alibaba, от фондовата борса в САЩ, като двете страни подписаха договор, който позволява на американските регулатори да проверяват счетоводните фирми в Китай и Хонконг, съобщава Ройтерс.

Регулаторите в САЩ повече от десетилетие изискват достъп до одиторски документи на листнати в САЩ китайски компании, но Пекин не беше склонен да позволи на чуждестранните органи да проверяват местните счетоводни фирми, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Сделката бележи размразяване на отношенията между САЩ и Китай и представяла огромно облекчение за стотици китайски компании, техните инвеститори и борси в САЩ, давайки на Китай шанса да запази достъпа до най-силните капиталови пазари в света, ако договорката бъде реализирана и на практика.

Ако все пак това не се случи, около 200 китайски компании може да бъдат изключени от борсите в САЩ, заяви председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Гари Генслър. По-рано агенцията идентифицира Alibaba Group, JD.Com Inc и NIO INC като компании, които са изложени на риск от изключване.

Обявявайки сделката, представителите на САЩ предупредиха, че това е само първата стъпка и че тяхната гледна точка относно Китай ще се определи от това дали регулаторите са в състояние да провеждат инспекциите си безпрепятствено, както обещава споразумението.

Все пак Бордът за надзор на счетоводството на публичните компании (PCAOB), който извършва мониторинг на одитите на листнати в САЩ компании, заяви, че това е най-детайлното споразумение, което регулаторът някога е постигал с Китай.

Китайската Комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) заяви, че споразумението е важна стъпка към справяне с проблема с одита.

Изглежда, че сделката предоставя на PCAOB това, което регулаторът отдавна изисква, а именно пълен достъп до документите на китайския одит без редакции, правото да взема показания от персонала на счетоводните компании в Китай и по собствено усмотрение да избира кои фирми да инспектира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ххаххаа.. няколко путиняци сложили минуси на фактът, който съм постнал отдолу..За съжаление, драги путиняци, реалността не и пука за вашите мечти и мокри сънища :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Около двеста китaйски компaнии, сред които и най-големите по пазарна капитализация в Китай- Тencent и Alibaba, са листнати на американските борси. Въпрос към путиняците: колко китайски фирми са листанти на московската борса..Въпросът никак не е труден, ще дам жокер:около НУЛА. Та така за китайско рукста дружба.Приказките са едно делата са друго.. По тях ще ги познаете, е написано в Библията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още