IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за японския премиер спадна до рекордно дъно заради религиозна организация

Убийството на Шиндзо Абе доведе до постепенен спад на доверието в кабинета на Фумио Кишида заради връзките на членове на неговата партия с „Църква на обединението“

12:03 | 05.09.22 г.
Японския премиер Фумио Кишида. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Японския премиер Фумио Кишида. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Подкрепата за японския премиер Фумио Кишида спада под 50% за първи път в ново голямо проучване, което показва, че избирателите не са убедени в обещанието му да скъса връзките между неговата управляваща партия и противоречивата религиозна група „Църква на обединението“, съобщава Bloomberg.

Одобрението за кабинета на Кишида се понижава с повече от 9 процентни пункта до 48,1%, най-ниското ниво, откакто премиерът встъпи в длъжност през октомври 2021 г., сочи проучване на JNN TV.

Проучването е проведено в периода 3-4 септември след обещанието на Кишида да прекрати връзките между депутатите от Либерално-демократическата партия (ЛДП) и „Църквата на обединението“. Нивото на подкрепа на Кишида също се понижава под 50% в отделно проучване на вестниците Asahi и Mainichi от миналия месец.

Информация за връзката между ЛДП и религиозната организация беше разкрита след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе през юли, което подкопа подкрепата за популярния преди това Кишида. Обвиненият в убийството на Абе споделя пред полицията, че е стрелял заради връзките на бившия премиер с „Църквата на обединението“, която той обвинява за финансовите неволи на семейството си.

Базираната в Южна Корея религиозна организация е известна с масовите си сватби, като нейните последователи са наречени подигравателно „мунита“ на името на нейния основател и самопровъзгласил се за месия преподобния Сан Мьон Мун. Сега официално известна като „Семейна федерация за световен мир и обединение“, тя се сблъсква с десетки наказателни и граждански присъди срещу своите членове в Япония, най-вече заради методите ѝ за набиране на средства.

На пресконференция миналата седмица Кишида се извини за връзките на неговата партия с организацията. Той заяви, че ЛДП ще издаде доклад за проблема въз основа на проучване сред своите депутати и ще ги инструктира да прекратят всякакви връзки с групата. Генералният секретар на партията Тошимицу Мотеги каза в неделя, че иска да публикува доклада тази седмица.

Не е задължително това да доведе до нови предсрочни избори, но по-нататъшен спад на доверието в Кишида може да повлияе на способността му да контролира партията си и потенциално да доведе до призиви той да бъде сменен.

Три четвърти от анкетираните в проучването на JNN казват, че не смятат, че ЛДП ще може да прекъсне връзките си с „Църквата на обединението“. Почти 90% посочват, че проучването сред депутатите няма да разкрие изцяло връзките с групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още