IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания глоби Glovo със 79 млн. евро за нарушения на трудовото законодателство

Компанията планира да обжалва

22:50 | 21.09.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания глоби местния бизнес Glovo на Delivery Hero със 79 млн. евро за предполагаемо нарушаване на трудовото законодателство, обяви министърът на труда Йоланда Диас, цитирана от Ройтерс.

Glovo съобщи, че ще обжалва решението, за което министерството на труда твърди, че е е свързано с факта, че компанията не е направила вноски за социално осигуряване и други плащания от 2018 до 2021 г., тъй като не е наела своите доставчици на договор.

„(Glovo) е нарушила основните трудови права и е попречила на работата на разследването. Поради тази причина са предприети действия срещу компанията“, коментира Диас пред репортери. „Ще ги накараме да спазват закона“.

Glovo твърди, че изцяло е сътрудничила на разследването на министерството на труда, което според компанията е извършено преди влизането в сила на нов закон.

„По време на периода на проверка Glovo поиска да предостави своите доказателства, разсъждения и оценки, както и различни документи, които бяха отхвърлени от инспекцията по труда“, гласи изявлението на компанията.

През май 2021 г. Испания прие един от първите в Европа закони, свързани с правата на работниците в т.нар. икономика на краткосрочни договори (англ. gig economy). Той изисква куриерите на платформите за доставка на храна да бъдат наети на официални трудови договори. Законът влезе в сила през август същата година.

Но някои, като 19-годишния шофьор на Glovo Джанкарло от Перу, казват, че все още не им е предложен договор.

„Бих предпочел да работя на заплата. По-лесно е, отколкото да търся (поръчки) сам“, коментира Джанкарло пред Ройтерс в Барселона. Той не иска да разкрива фамилното си име, тъй като разрешителното му за пребиваване в Испания все още трябва да бъде одобрено от властите.

От своя страна, Николи, 22-годишна бразилка, работеща в Барселона, твърди, че предпочита работата на свободна практика, защото „дава повече свобода да работиш и да печелиш много повече“.

Министерството на труда казва, че откакто законът е влязъл в сила, Glovo е отказала да даде трудови договори на над 10 600 водачи във втория и третия по големина градове в Испания – Барселона и Валенсия..

Един от синдикатите, представляващи водачите – CCOO, обяви, че „оценява положително решителните действия, предприети срещу проблема с доставчиците“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още