IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради мобилизацията руската авиация може да загуби 80% от пилотите си

Руските производители на микроелектроника и компютърни технологии се борят за освобождаване на своите близо 200 хил. служители мъже

10:48 | 04.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA
Снимка: EPA

Руснаците, които искат да се уверят, че няма да попаднат на фронта "по погрешка", вероятно имат само един избор в момента: да избягат в чужбина. Но това е опция, която е под въпрос най-вече за финансово силните руснаци. Тези, които могат да си позволят да останат в чужбина за седмици, месеци или години и да изградят нов живот.

За всички останали това е въпрос на късмет - или на работа в правилната професия: руските авиационни пилоти не са сред тях. Само ден след началото на мобилизацията служителите на поне пет авиокомпании са получили призовки. Някои руски авиокомпании се опасяват, че от 50 до 80 процента от служителите им от мъжки пол могат да се окажат на фронтовата линия в Украйна. Това е така, защото много пилоти са се обучавали в руските военновъздушни сили и все още са регистрирани като офицери от резерва. 

Ситуацията е различна в секторите в отбранителната промишленост. След началото на мобилизацията руският генерален щаб заяви, че служителите на тези компании не трябва да се опасяват от наборна военна служба. В същото време министерствата на отбраната и на финансите са изготвили списък с други работни места и критерии, които също ще бъдат пощадени. Сред тях са руснаци, които работят в ИТ сектора, в телекомуникационна компания, в медиите или в банка. Това е необходимо, за да се „осигури функционирането на някои високотехнологични отрасли, както и на финансовата система на Руската федерация", обясниха от Министерството на отбраната.

Други обаче разчитат на връзките си в държавния апарат. Николай Песков, синът на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, очевидно се е хванал на шега, направена от страна на движението на Навални. По време на разговор по телефона двама поддръжници на затворения опозиционен политик се представят за военни администратори и молят Песков да се яви на следващия ден във военно окръжие. След това Николай Песков попита риторично дали администрацията знае кой е той и, без да чака отговор, обявява: „Накратко: ще изясня въпроса на друго ниво“. Не е потвърдено дали обадилият се действително е бил синът на говорителя на Кремъл.

Сигурност на вътрешната авиация?

Руските авиокомпании със сигурност биха искали да имат такива контакти, но вместо това трябва да разчитат на аргументи като „безопасността на вътрешната авиация". Твърди се, че няколко авиокомпании вече са изготвили списъци на служителите, които се считат за незаменими за безопасните операции. Твърди се, че това са не само пилоти, но и ръководители на полети, техници или IT специалисти, пише в свой обзор

Руските производители на микроелектроника и компютърни технологии, които не са част от отбранителния комплекс, също се борят за освобождаване на своите близо 200 хил. служители мъже. Един от основните аргументи е, че макар повечето разработчици на електроника и други компании от бранша да не изпълняват военни поръчки, те изпълняват държавни поръчки, посочва руският бизнес вестник „Комерсант". Твърди се обаче, че основна причина за безпокойство е и фактът, че загубата на служители, дори ако те оцелеят след мисията в Украйна, може да има сериозни дългосрочни икономически последици.

Европейската рейтингова агенция Scope също се опасява от това. Тя очаква мобилизацията да парализира още повече руската икономика - но не само защото хиляди квалифицирани работници и специалисти могат да загинат, а и защото сега отново надвисват нови санкции, които вероятно ще ограничат още повече търговските възможности на държавните и частните компании, както и на банките в Русия. Затова икономистите вече говорят за ново загубено десетилетие: според тях руската икономика ще се върне на довоенното си ниво около 2030 г.

Масов бой във военна база край Москва 

А на фона на частичната мобилизация в Русия във военна база край Москва е избухнал масов бой между новобранците и по-дългогодишните редовни войници. „Новодошлите не бяха посрещнати там с хляб и сол, а напротив: войниците, които служеха там, поискаха дрехите и мобилните телефони на новодошлите", съобщават интернет порталите „База“ и „Медуза“, като публикуват и кадри. 

Конфликтът прераства в масова кавга, в която новоназначените имат предимство. Твърди се, че са пребили мъчителите си до такава степен, че около 20 редови войници накрая се заключили в сграда и се обадили в полицията за помощ. Конфликтът не е разрешен до пристигането на полицията. И двете страни са решили да не повдигат обвинения. 

Конфликтът се случва след поредица от напрежения, предизвикани от частичната мобилизация, разпоредена от лидера на Кремъл Владимир Путин преди почти две седмици. Според съобщения в медиите на много места мобилизацията протича хаотично. Така например мъже биват призовавани, въпреки че вече са имали заболявания или нямат квалификация. Съобщава се, че мнозина, след като бъдат призовани, биват захвърлени на открито без инструктори. Твърди се, че на много места има недостиг на дрехи, оборудване и храна.

Според адвоката Павел Чиков шестима мобилизирани мъже са загинали по време на тренировъчната фаза - преди действително планираното им участие в руската агресивна война срещу Украйна. Самият руски президент заяви миналата седмица, че всички грешки в призоваването на резервистите трябва да бъдат „поправени". Тези, които са били изпратени на фронта неправилно, трябва да се върнат у дома - каза Путин. Това се отнася и за бащите на многодетни семейства, поясни той. Лидерът на Кремъл призова Главната прокуратура да преследва нарушенията при мобилизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: мрънмрън нищо чудно няма, след като им видиш начина на мислене и действие и управление на държавата... като им чуеш всичките лъжи е лесно да се досетиш че са способни да баправят беля бе да мислят... той щеше да ги мобилизира всичките ако имаше оръжие за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Чудно ми е как са стигнали до заключението за мобилизация? Нито имат оборудването, нито хората, за да го направят. Вчера един бивш техен генерал, дето сега бил депутат, казал, че имат 1.5м униформи, но като отворили склада се оказало, че няма нищо вътре. Всеки е крал като за последно и сега като дойде ред да се правят на велики, става ясно, че нищо не се е променило от съветско време - една голяма пушилка. Честно казано бих се притеснил, как съхраняват и ядрените си ракети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: baybay11нали знаеш че всичко което се завива с ключ по малък от 22, в Русия се води за нанотехнология ... така и тия, ще им пострада производството на лампи за телевизор Юность ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Руските производители на микроелектроника и компютърни технологии...'' Е, хайде- посмалете малко;0 Че нали ако имаше такива на руския пазар, нямаше да се налага 113 електронни компонента от руските военни системи ''кинжал'' да се създават в...УКРАЙНА;0, САЩ и Япония; русия щеше да изработва и еърбеци, и т.н.;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 1 година
голяма работа, те вече нямат много самолети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Аааа, ньет! Кагда голосовали за Путина, радвали се, кагда начинал война против Украйна пак,сейчас на фронте всих! Мьi феодальное царство, народ за нами просто материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още