IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генерал Ходжис: Украйна ще си върне Крим до лятото

След атаката през февруари руснаците не са успели да проведат нито една интегрирана операция, казва бившият командир в НАТО

08:17 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Генерал Ходжис: Украйна ще си върне Крим до лятото

Бившият командир на американските сили в Европа генерал Бен Ходжис смята, че е възможно окупираният от Русия Кримски полуостров да бъде освободен до лятото на следващата година. В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung Ходжис заявява, че „положението на руснаците се влошава с всяка седмица. Казват, че войната е изпитание за волята и логистиката, а и по двете точки Украйна има значително превъзходство". Според него „руснаците трябва да загубят (войната), иначе ще се опитат отново след две или три години.

По думите му „единствената надежда" на руското ръководство е Западът да се разколебае в подкрепата си за Украйна. „Затова те правят всичко възможно, за да удължат войната и да разпространят страх и несигурност на Запад. Всякакви средства са важни: младите мъже, които сега се призовават като пушечно месо, както и атаките срещу инфраструктурата на Запад. Затова смятам, че през следващите седмици и месеци ще станем свидетели на повече подобни саботажи и нападения или поне опити за такива“. 

„За Украйна всички пътища водят към Крим. Ако руските доставки бъдат прекъснати през Керченския мост, а украинската армия успее да пробие и сухопътния мост край Мариупол, т.е. завладяната територия по крайбрежието, това би било голяма крачка. В района около Херсон има между 10 000 и 20 000 руски бойци, които ще бъдат обкръжени и отрязани от доставките си“, казва американецът. 

Бен Ходжис
EPA/ARNO BURGI

Фредерик Бенджамин Ходжис е роден през 1958 г. в Куинси, Флорида. Учи във военната академия Уест Пойнт и получава званието си там през 1980 г. След първото си назначение като лейтенант в Гарлстедт край Бремен той е бил разположен в Америка, Корея и Европа и е бил изпратен в Ирак и Афганистан. През 2014 г., като генерал-лейтенант, той става главнокомандващ на американската армия в Европа в щаба във Висбаден. Той е първият генерал на този пост, който се появява в германски токшоута и дава интервюта, в които предупреждава за заплахата, която агресивната политика на Русия представлява за Европа. След като се пенсионира от армията през 2017 г., Ходжис живее във Франкфурт. Първоначално е член на вашингтонския мозъчен тръст Center for European Policy Analysis, а от това лято работи за американската организация за защита на човешките права Human Rights First.

 

Според Ходжис украинците искат да стигнат чак до Азовско море и да пробият руските линии, а и времето е на тяхна страна. „Не е нужно да бързат. Руснаците са притиснати до стената. Железопътните връзки са основна артерия за техните доставки и са обект на нападения от страна на украинците както на Керченския мост, така и в окупираната от Русия зона край Мариупол. Смятам, че украинската армия е достигнала необратима динамика. Най-вероятно е руснаците да не могат да обърнат тази динамика. Още по-важно е Западът да запази подкрепата си за Украйна“, казва американският генерал. 

Ходжис признава, че Западът е подценявал в продължение на години способността на руснаците. „Но мисля, че и руснаците започнаха тази война с четири сериозни грешки в преценката си. Първо, те смятаха, че са толкова превъзхождащи във военно отношение, че могат просто да вкарат танковете си в Киев, както направиха в Будапеща и Прага по време на Студената война. Второ, те очакваха Западът да си замълчи, както направи преди това по време на войната в Грузия и анексирането на Крим. На трето място, те подцениха цената, която ще трябва да платят за тази агресия - многото загинали, изолацията, санкциите. На четвърто място, те смятаха, че могат да убият два заека с един куршум: да изтрият Украйна от картата и да разбият НАТО. Нищо от това не се случи, а за степента на трудностите и разочарованието в руското ръководство свидетелства фактът, че Путин назначи нов главнокомандващ на войната. Но един човек със сигурност не може да реши фундаменталните, дълбоко вкоренени проблеми на руската армия“, пояснява още американският генерал. 

Сред основните руски проблеми според него са централизираната командна структура, корупцията в продължение на десетилетия, несъвършената логистична система и очевидната неспособност да се координират въздушните, сухопътните и морските операции. След атаката през февруари руснаците не са успели да проведат нито една интегрирана операция. „Руските военновъздушни сили на практика не помагат на армията, а Черноморският флот е в неизвестност, откакто Украйна потопи крайцера "Москва" през април“, казва Ходжис. 

Ходжис не очаква Путин да използва ядрено оръжие, „защото на бойното поле то няма да има никакъв ефект“. 

„По време на Студената война Съветският съюз се интересуваше от възможността да разполага със средства под формата на тактически ядрени оръжия, с които да пробие отбраната на Запада или да унищожи с един замах големи военни части на НАТО. Но в тази война, от една страна, руснаците нямат десет хиляди танка, с които да пробият. И от друга страна, украинците са достатъчно умни, за да не предлагат големи цели с хиляди войници за обстрел. Така че използването на тактически ядрени оръжия няма да донесе военно предимство, но ще има огромни политически последици за Русия. Същото важи и за химическите и други забранени оръжия“, пояснява американският генерал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още