IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фирми отново търсят спешно финансиране след пика на пандемията

Договореното краткосрочно финансиране е второто по големина в историята след 153 млрд. евро, отпуснати през 2020 г.

14:39 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите, изправени пред висока инфлация и растящи оперативни разходи, търсят свежа краткосрочна ликвидност – ехо на най-лошите дни от коронавирусната пандемия през 2020 г.

Европейските компании с висока инвестиционна оценка използват инструменти с матуритет от две години или по-малко – значително по-кратък период в сравнение със средния срок от пет години при конвенционалните заеми. Те са договорили 76 млрд. евро краткосрочно финансиране през тази година – второто по големина в историята след 153 млрд. евро, отпуснати през 2020 г., показват събрани от Bloomberg данни.

Увеличението на извънредното финансиране е притеснителен сигнал за борбата на централните банки с ускоряващата се инфлация. Европейската централна банка миналата седмица удвои основния си лихвен процент до най-високото равнище от над десетилетие, докато Федералният резерв на САЩ се очаква да запази строгата политика и при обявяването на следващото си решение в четвъртък. Заемането на краткосрочна ликвидност расте в Европа през 2022 г. Графика: Bloomberg Заемането на краткосрочна ликвидност расте в Европа през 2022 г. Графика: Bloomberg

Потокът от сделки се дължи на редица фактори, включително растящите цени на суровините, искания за обезпечения, очаквания за нова порция волатилност и несигурност при ценообразуването, казва Луси Каресмел, ръководител на звеното за отпускане на корпоративни заеми в Европа, Близкия изток и Африка на Credit Agricole Corporate & Investment Bank. По думите ѝ компаниите заемат средства, за да „приведат основното си финансиране за общи корпоративни цели в ред“.

Краткосрочното финансиране се оказа популярно по време на пандемията, когато блокадите попречиха на голяма част от бизнеса. Заемите позволяват на кредитополучателите да стабилизират балансите си на фона на несигурността за това кога ще отворят икономиките.

Миналата седмица холандският производител на медицинско оборудване от инвестиционен клас Koninklijke Philips NV получи заем от 1 млрд. евро с 12-месечен срок „в светлината на скорошните развития и пазарна волатилност“. Говорител на компанията заяви в имейл, че взетите мерки ще подсилят още повече краткосрочната ликвидност, докато се очакват по-добри парични потоци от оперативна дейност следващата година, когато ще започне изпълнението на поръчаното на оборудване.

Сред другите компании, които са търсили краткосрочно финансиране, са още Enel SpA, Daimler Truck AG и швейцарската енергийна компания Axpo Holding AG. Заеманията на компании от енергийния сектор и този на комуналните услуги представляват две трети от обема за цялата година. по-рано през годината трейдърите на суровини бързаха да набират средства, след като руската инвазия в Украйна изстреля нагоре цените на енергоносителите.

Волатилността на облигационния пазар също тласна някои компании към това да вземат краткосрочни заеми, за да покриват надвиснали матуритети по задължения

„Важно е да подчертаем устойчивостта на обединения кредитен пазар, който остава отворен за кредитополучатели и който досега не е показал никакви признаци на недостиг на ликвидност“, коментира Райнхард Хас, мениджър в Commerzbank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още