IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна получи достъп до разследването за ракетите в Полша

Киев има съмнения във водещата версия за инцидента

15:19 | 17.11.22 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Екип от Украйна ще получи достъп до разследването на падналите две ракети на полска територия, потвърди украинският президент Володимир Зеленски по време на  Bloomberg New Economy Forum, в който участва виртуално. "Не знам 100% какво се е случило, никой не знае", каза той и допълни, че без разследване не може да се каже дали става въпрос за ракета от системата за противовъздушна отбрана на Украйна, или не.

В сряда (16 ноември) полският президент Анджей Дуда коментира, че достъпът до мястото на експерти трябва да бъде одобрен от двете държави, водещи разследването - Полша и САЩ. По-рано днес един от съветниците на полския президент Якуб Кумоч съобщи, цитиран от Ройтерс, че Вашингтон не е против включването на украински експерти. Според ръководителя на Съвета за национална сигурност на Полша Яцек Сивиера Дуда също няма да се противопостави на искането на Киев.

На този етап страните от НАТО, включително и Полша, посочват, че става дума за украинска ракета, изстреляна от противовъздушната отбрана в отговор на руския обстрел във вторник (15 ноември). Володимир Зеленски обаче категорично заяви, че иска пълно разследване на случая и участието на Киев в процеса.

В пресконференция пред украински медии Зеленски заяви, че по данни на военните нито ракетата е украинска, нито има украински ракетен удар. "Аз вярвам на военните, с тях съм по време на война", допълни още украинският държавен глава.

Той обясни, че каквото и да се е случило - включително и украинската ПВО да е разбила руска ракета и отломките да са паднали на територията на Полша в с. Пшеводув на около 6 км от границата с Украйна, каквато е водещата версия в момента, Украйна държи да има пълна яснота за този инцидент.

Западните съюзници не търсят вината за случая, при който загинаха двама души, всички признават, че каквото и да се е случило, не е умишлено насочено към Полша, а украинските военни имат правото да защитят територията си.

"Ако отломки (от украинска ракета - б.р.) са убили тези хора, дължим извинение. Ние сме честни хора - но първо трябва да има разследване, да получим достъп до информацията, която има", категоричен беше още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още