IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намекна за промяна в пандемичната стратегия

Вицепремиерът Сун Чунлан заяви, че страната е в нов етап на борбата си с пандемията 

13:48 | 01.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепремиерът на Китай Сун Чунлан предизвика нови спекулации за евентуални блокирания заради коронавируса в Народната република. „Вариантът омикрон е станал по-малко патогенен, все повече хора се ваксинират и сме натрупали повече опит в превенцията на Covid", заяви Сун на заседание на Националната комисия по здравеопазване. „Това означава, че борбата ни с пандемията е на нов етап и има нови задачи“, предава DPA. 

Строгите мерки, като например блокирания, принудителни карантини и масови тестове в отговор на новата вълна от коронавируса, предизвикаха необичайно големи протести в няколко големи китайски града през уикенда. Това беше най-голямата публична демонстрация на недоволство в Китай от десетилетия насам.

В отговор на митингите по улиците на Пекин, Шанхай и други градове беше мобилизирано масирано полицейско присъствие, за да се предотврати възобновяването на демонстрациите. Политическото ръководство на страната обяви решителни действия: То обвинява „враждебни" елементи в нарушаване на обществения ред.

Облекчаване въпреки новите случаи

Още преди да избухнат протестите, властите са решили да коригират мерките срещу Covid. Въпреки това, тъй като напоследък броят на заразените рязко нарасна, много градове наложиха допълнителни мерки. Здравната комисия призова местните власти да спазват стриктно разпоредбите. Въпреки това според китайските държавни медии обявената степен на висок риск е бил отменена в 24 района на Шанхай. Според доклада единадесет района на Гуанджоу също са били освободени от блокирания в сряда, въпреки че броят на заразените в двата града все още се увеличава.

Във вторник Комисията по здравеопазване също така обяви намерението си да даде по-силен тласък на кампанията за ваксиниране - особено сред по-възрастното население. Поради опасения от странични ефекти по-възрастните хора в страната с население от 1,4 млрд. души засега са с ниско ваксинационно покритие. Само 40% от хората над 80 години са се подложили на бустерна доза. 

В същото време броят на регистрираните нови случаи на заразени с коронавируса леко намалява за трети пореден ден. В четвъртък Комисията по здравеопазване съобщи, че през предходния ден са регистрирани около 35 800 нови случая. Във вторник броят на заразените бе около 37 600. Съвсем наскоро броят им достигна най-високата си стойност от над 40 хил. нови случая на ден от началото на пандемията преди почти три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Стига с тия мерки, да ги оставят хората да си придобият естествен имунитет, че с тоя прираст в техния район, ще се измести центъра на тежестта на планетата и може да се катурнем по-близо към слънцето. Тогава нивга не ще преборим глобалното затопляне. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Нормално , като не са ваксинирани и знаят какво са създали в Ухан , да имат политика на нулев ковид ... Освен това техната ваксина е малко по-добра от рассийският противошапен препарат спутник-Z ли беше или спутник-V , дето нищо не прави ... Ултра зле се представиха чайниците , а иначе претенция за световна сила , бетер крадците на съдомиялни машини ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още