IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава допълнително Covid ограниченията 

Темпото, с което се въвеждат облекченията, отразява нарастващия натиск върху президента Си Дзинпин да очертае пътя за излизане от кризата

08:31 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Място за бързо тестване в Пекин. Снимка: Bloomberg
Място за бързо тестване в Пекин. Снимка: Bloomberg

В сряда Китай облекчи редица ограничения, свързани с епидемията на Covid-19, като позволи на някои хора да се подлагат на карантина у дома, а не в централизирани лагери, и премахна изискванията за тестове при влизане на повечето обществени места, което е рязка промяна в националната стратегия в опит за потушаване на общественото недоволство и за възстановяване на икономиката, предава Bloomberg. 

Десетте нови мерки включват ускоряване на ваксинацията сред възрастните хора и забрана на местните власти да определят големи райони, като например цели жилищни комплекси, като високорискови. 

Bloomberg News съобщи по-рано, че промените са неизбежни. 

Новият списък от 10 мерки се прибавя към първия кръг от облекчения преди месец под формата на 20 мерки за усъвършенстване на контрола над Covid, а темпото, с което се въвеждат облекченията, отразява нарастващия натиск върху президента Си Дзинпин да очертае пътя за излизане от кризата. Стратегията за нулев Covid, която включва широкомащабни тестове и мащабни блокирания, беше отстоявана от правителството през целия период на пандемията, но тя остави Китай в изолация и предизвика недоволство и икономически трудности. 

Очакванията за разхлабване на строгия режим за контрол над Covid в Китай стимулираха най-силното месечно поскъпване на китайските акции, листвани в Хонконг, от близо две десетилетия насам през ноември. Акциите на трите основни авиокомпании в страната - Air China Ltd., China Eastern Airlines Corp. и China Southern Airlines Co. - поскъпнаха с повече от 10% в Хонконг в сряда след новината.

Преминаването към домашна изолация е въведено за първи път в Пекин, след като карантинните центрове изчерпаха местата си при рязко нарастване на случаите. Бързото разширяване на правилото в цялата страна бележи значителна промяна в подхода на Китай и може да промени общественото възприятие за вируса от сериозна заплаха за здравето към по-обикновено заболяване, като потенциално проправи пътя на страната да се присъедини към останалата част от света в начина на съвместен живот с Covid. 

Държавната пропаганда представяше Covid като страшен, а приемането му от западните страни - като морален провал. Но тъй като на други места пандемията премина, все повече хора в страната започнаха да се питат защо подходът на Китай остава непроменен, което увеличи натиска върху властите. В крайна сметка протестите се пренесоха по улиците на градовете в страната, като някои демонстранти призоваха Си да се оттегли - невероятно редки сцени на обществено недоволство в най-многолюдната държава в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още