IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови атаки срещу гражданска инфраструктура, Зеленски предупреждава за мини

Според украинските власти Русия е разположила няколко ракетни установки по площадката на Запорожската атомна електроцентрала

06:46 | 09.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Жена минава покрай разрушена сграда в Мариопул. Снимка: ЕРА
Жена минава покрай разрушена сграда в Мариопул. Снимка: ЕРА

Руските сили очевидно отново обстрелват цивилна инфраструктура с артилерия. По данни на украинските военни са поразени градовете Купянск и Солочив в североизточната част на Харковска област и Очаков в Николаевска област. Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко заяви в телевизионно интервю, че най-тежките боеве се водят край градовете Бахмут и Авдийвка. Цялата фронтова линия е подложена на обстрел, а руските войски се опитват да напреднат и близо до Лиман, който бе отвоюван от украинските сили през ноември.

Володимир Зеленски предупреждава за опасност от мини в продължение на години

Украинският президент Володимир Зеленски изрази съжаление за затрудненията от страна на руските мини на украинска територия. „Това е форма на руски терор, с която ще трябва да се справяме години наред", каза той в ежедневното си видеообръщение. 

Той обвини Русия, че умишлено е оставила мините като смъртоносна опасност дори за цивилни. Той бил сигурен, че поставянето на мини също ще бъде едно от обвиненията срещу Русия след войната, каза президентът.

Руската армия е внесла ракетни установки в атомната електроцентрала в Запорожие?

Според украинската агенция за атомна енергия „Енергоатом" руските въоръжени сили са разположили ракетни установки на територията на окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Многоцелевите ракетни установки „Град" са били разположени в един от шестте изведени от експлоатация реактора, съобщиха от „Енергоатом". Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от Русия още от първите дни на руската инвазия. Двете страни се обвиняват взаимно, че обстрелват централата, рискувайки да допуснат изтичане на радиация.

Очевидно се планира още военна помощ от САЩ за Украйна

САЩ очевидно ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 275 млн. долара. Според американски източници пакетът включва 80 000 боеприпаса за гаубици и неуточнено количество боеприпаси за гранатомети Himars. Доставката включвала и високотехнологични системи за откриване и защита от безпилотни самолети, системи за противовъздушна отбрана, както и допълнителни високопроходими автомобили, генератори и друго бойно оборудване.

Още новини от нощта накратко:

  • Според американски правителствени служители САЩ планират да наложат нови санкции на Русия днес. Те ще бъдат насочени главно срещу редица представители на руски оръжейни компании.
     
  • Според министъра на външните работи Растислав Качер Словакия обмисля да произведе 120- и 155-милиметрови артилерийски установки за Украйна. "Разполагаме с капацитет за тези калибри - отчасти държавен, отчасти частен", каза Качер по време на посещение в Киев.
     
  • Според информация в медиите 300 000 украинци са получили руски паспорти от 24 февруари насам. Това съобщи руският интернет портал Mediazona, който е критичен към правителството
     
  • Днес германският канцлер Олаф Шолц ще приеме министър-председателя на Естония Кая Калас във Федералното канцлерство в Берлин. Очаква се срещата да бъде посветена на разговорите за руската агресивна война срещу Украйна. 
     
  • Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер продължава да отхвърля възможността за връщането на руските спортисти на международните спортни сцени, което се разглежда от МОК. „Спортът трябва да остане последователен в осъждането на тази нечовешка война", казва тя. 
     
  • Папа Франциск не се въздържа и се разплака вчера, след като спомена за страданието на украинците по време на традиционна молитва в центъра на Рим.
     
  • Руският президент Владимир Путин каза, че Русия вече е постигнала значителни териториални придобивки в Украйна, имайки предвид анексията през септември на четири частично окупирани украински региона, която Киев и повечето държави членки на ООН осъдиха като незаконна Доброволци разпределят хуманитарна помощ в град Купянск. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV Доброволци разпределят хуманитарна помощ в град Купянск. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Това ще е важно днес

В Москва е насрочено произнасянето на присъдата на известния опозиционер Иля Яшин. 39-годишният мъж е не само довереник на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, но и противник на войната. Заради това, че в онлайн излъчване разобличава руските военни престъпления в Украйна, съдебната власт го обвинява в "дискредитиране на въоръжените сили". Прокурорът настоява за девет години затвор за Яшин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
гранатомети Himars ... Бойчо, тоя гугъл транслатор ще ти изеде хляба някой ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Заради това, че в онлайн излъчване разобличава руските военни престъпления в Украйна, съдебната власт го обвинява в "дискредитиране на въоръжените сили". Прокурорът настоява за девет години затвор за Яшин. - после Костя Копейкин плаче, че в нямало свобода на словото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още