IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля още две балистични ракети

Южна Корея предупреди Пхенян срещу ескалирането на напрежението

13:25 | 18.12.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети към морето край източния бряг на Корейския полуостров в неделя, съобщиха Южна Корея и Япония. Президентската канцелария на Южна Корея „остро осъди“, ескалацията на напрежението от Пхенян, предава Ройтерс.

Обединеното командване на въоръжените сили на Южна Корея съобщи, че две ракети със среден обсег са прелетели около 500 км.

Японският заместник-министър на отбраната Таширо Ино заяви, че ракетата вероятно са паднали край изключителната икономическа зона на Япония и няма данни за щети.

„Севернокорейски балистични ракети бяха изстреляни под остър ъгъл и паднаха в Източно море“, съобщи щабът на Южна Корея в комюнике.

„Разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ провеждат обстоен анализ, като отчитат тенденциите в последно време, свързани с разработването на ракети от Северна Корея“, допълни той.

Южна Корея е свикала заседание на Националния съвет за сигурност заради изстреляната от Северна Корея ракета и „остро осъди“, ескалацията на напрежението на Корейския полуостров, съобщи президентската канцелария на Южна Корея в комюнике.

Президентската канцелария добави, че продължаващите провокации на КНДР и разработването на ядрени оръжия и ракети допълнително ще застраши режима на Северна Корея.

Изстрелването на ракети от КНДР се случва само дни след като страната тества двигател с твърдо гориво с голяма тяга, който според експерти ще позволи по-бързо и по-мобилно изстрелване на балистични ракети, докато страната се стреми да създаде нови балистични оръжия и да ускори ядрената и ракетната си програми.

Северна Корея извърши тестове с безпрецедентен брой ракети тази година, включително междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ, въпреки международните забрани и санкции.

През ноември Северна Корея изстреля тестове междуконтинентална балистична ракета, която според японски представители има достатъчен обхват, за да достигне до континенталната част на САЩ. Тя падна само на 200 км от бреговете на Япония.

В петък Токио обяви най-голямото подсилване на армията си след Втората световна война с план за 320 млрд. долара за закупуване на ракети, способни да нанесат удар на Китай и готови за продължителен конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още