IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Brexit донесе значителни предизвикателства за британския бизнес

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ е „опасен“ и рискува да тласне света към протекционизъм, предупреждава британският министър на бизнеса Грант Шапс

22:25 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският министър на бизнеса Грант Шапс. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският министър на бизнеса Грант Шапс. Снимка: Bloomberg L.P.

Brexit е създал „значителни предизвикателства“ за бизнеса във Великобритания, изтъква министърът на бизнеса Грант Шапс, докато излага плана на страната за растеж, който трябва да превърне Кралството в новата „Силициева долина“.

Великобритания разполага с естествено предимство в технологиите и финансите и се стреми да използва тази комбинация, за да стимулира иновациите и разширяване на бизнеса, посочва Шапс в реч през бизнес лидери в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, цитиран от Bloomberg.

Министърът се опита да се противопостави на критиките от страна на някои бизнес фигури и опозиционни политици, според които правителството на премиера Риши Сунак няма стратегия за растеж. Шапс изтъкна, че министър-председателят „е недвусмислен в своя ангажимент за стремеж“.

Фокусът на администрацията на Сунак – който е на премиерския пост от по-малко от три месеца - досега беше свързан с това да се стабилизира икономиката, след като предишният кабинет – този на Лиз Тръс - разтърси финансовите пазари с набор от нефинансирани данъчни облекчения.

И тъй като в речта си Шапс не предостави подробности относно политиката на Сунак, двама бизнес лидери, които пожелаха да запазят анонимност, заявиха, че това не е допринесло много, за да ги успокои.

Говорейки за предизвикателствата, причинени от Brexit, Шапс каза, че е гласувал за оставане в Европейския съюз (ЕС) „до голяма степен, защото смятах, че е огромна разправия напускането“. Той обаче добави, че „свободите на Brexit“ предоставят възможност на Обединеното кралство да „извлече ползите“ от по-гъвкавото регулиране.

Фокус върху технологиите

Шапс обеща Обединеното кралство да остане отворена икономика, в която процъфтяват нови и разрастващи се предприятия и да се превърне в лидер в така наречената четвърта индустриална революция.

„Произвеждаме повече стартъпи до ниво на еднорог, отколкото Франция, Германия и Нидерландия взети заедно“, изтъква Шапс. „Но защо толкова много компании се местят в чужбина, след като са били подкрепяни в Обединеното кралство? Има много неща, които можем да научим от Силициевата долина“, добавя министърът.

Обединеното кралство също трябва да се поучи от грешките на американския технологичен център, изтъква той.

„Неговите еднорози понякога приоритизират акционерите преди всичко; културата му понякога не отговаря на стандартите, които очакваме от работодателите. И въпреки че направи някои хора невъобразимо богати, богатството не се споделя от всички – като бездомността в намиращия се наблизо Сан Франциско е много видим знак за това неравенство“, подчертава Шапс.

Министърът изтъкна, че неговата визия е за разрастване на Великобритания с „глобални амбиции да води технологичния пазар и да подобри света“.

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ

Планът на американския държавен глава Джо Байдън за субсидиране на развитието на чистата енергия в САЩ е „опасен“ и рискува да тласне света към протекционизъм, предупреди Шапс, визирайки приетия миналия август от Вашингтон Закон за намаляване на инфлацията (IRA).

Лидерите на ЕС казват, че законодателството на САЩ ще облагодетелства несправедливо американските фирми и ще наруши правилата на Световната търговска организация (СТО). Досега администрацията на Сунак се стараеше да запази относително мълчание по въпроса въпреки неотдавнашните предупреждения от представители на Консервативната партия, че Обединеното кралство рискува да пропусне икономическите възможности на прехода към зелена енергия.

Според Шапс Великобритания споделя опасенията на ЕС, като същевременно ще трябва да отговори неохотно на IRA по протекционистки начин.

Законодателството, ключов компонент от дневния ред на Байдън, включва енергийни данъчни облекчения, климатични програми и екологични разпоредби, за които европейските лидери се опасяват, че ще привлекат инвестиции, които иначе биха потекли към Европа. По-рано този месец председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен отговори на това, като обяви нов закон, стимулиращ прехода на промишлеността към въглероден неутралитет.

Междувременно Обединеното кралство продължава да изразява загрижеността си относно мерките на САЩ. В интервю за Bloomberg Шапс каза, че макар да приветства големи части от законодателството и да признава, че „САЩ имат много да наваксват“, някои от тези разпоредби са „не само антиконкурентни, но и протекционистки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още