IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните разходи в света достигнаха рекорд със засилването на несигурността

Около половината от годишното увеличение през 2022 г. се дължи на нарастващия военен бюджет на Украйна

07:36 | 24.04.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Военните разходи в света са нараснали до рекордно висока стойност миналата година, стимулирани от обратния завой в европейската политика, където правителствата са увеличили военните си бюджети най-силно от края на Студената война насам заради войната в Украйна, пише Bloomberg.

Разходите за отбрана са се увеличили с 3,7% в реално изражение до рекордните 2,24 трлн. долара в световен мащаб през 2022 г., съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира SIPRI в понеделник.

3,7%
е годишният ръст на военните разходи в света през 2022 г.

Около половината от годишното увеличение се дължи на нарастващия военен бюджет на Украйна, сочат данните за източноевропейската страна, които изключват чуждестранната помощ. Разходите за отбрана на Украйна са се покачили с 640% през миналата година, което е най-голямото годишно увеличение, регистрирано в данните на SIPRI от 1949 г.

Междувременно Русия е увеличила военния си бюждет с приблизително 9,2%, въпреки че от Стокхолмския институт посочват, че цифрите са „много несигурни предвид нарастващата непрозрачност на финансовите власти“ от началото на войната в Украйна.

В цяла Европа военните разходи се повишават в отговор на агресията на Русия, а същевременно напрежението в Източна Азия предизвиква увеличаване на разходите в тази част на света.

„Непрекъснатото нарастване на глобалните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят“, коментира старши изследователят на SIPRI Нан Тиан в изявление към доклада. „Държавите укрепват военните си сили в отговор на влошаващата се среда за сигурността, която не очакват да се подобри в близко бъдеще.“

Увеличение на военните разходи през 2022 г. на годишна база. Графика: Bloomberg Увеличение на военните разходи през 2022 г. на годишна база. Графика: Bloomberg

Военните разходи в страните от Централна и Западна Европа са надхвърлили нивото от 1989 г. за първи път - пореден знак за завръщане към ситуация, наблюдавана за последно през Студената война.

Финландия и Швеция са сред страните, които са увеличили най-много тези бюджети. Със закупуването на изтребители F-35 военните разходи на Финландия са се увеличили с 36%, а страната, която граничи с Русия, стана 31-вата членка на НАТО този месец. Швеция е кандидат за членство в алианса.

Междувременно бюджетите за отбрана на членовете на НАТО са се увеличили с 0,9% спрямо 2021 г., като в някои страни, включително Италия, Турция и Гърция, са намалели.

В Близкия изток Саудитска Арабия е повишила разходите си с около 16%, с което заема пето място в света по размер на военния бюджет. Катар, който разшири въоръжените си сили и обновява своите оръжейни запаси, е увеличил разходите с 27%.

САЩ остават страната с най-голям военен бюджет в света, като той е по-голям от тези на всички останали страни в топ 10 по разходи за отбрана, взети заедно, сочи оценката на SIPRI.

През 2014 г. анексирането на Крим от Русия сложи край на кратък период на свиване на военните разходи, като оттогава те растат вече осем поредни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: zelka007: и като няма армия кой ще ползва оръжието. Останаха 20-30К военни, като 80% от тях не могат да пробягат 200м без да получат инфарт/инсулт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 за сега ударно се разоръжаваме, изпращайки всичко дето имаме в помощ на братята украинци, взамяна на обещания от бигбрадър, да ни изпрати някога нещо, което първо трябва да си платим, а те ще доставят в обозримо бъдеще. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
и ние ударно се въоръжаваме ... въпреки квuчането откъм бесни страшни пенции , абъвъ , *** и пр. родоотстъпническа uзмет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още