IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвързването на конфликтите в Украйна и Судан пречи на решаването им

Световната организация не се справя с предотвратяване на конфликти, смята Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие

13:38 | 27.04.23 г.

Развитието на конфликта в Судан показа много системни проблеми в преодоляване и решаване на конфликтите не само в Африка, а въобще в света. Имаше много знаци, че конфликтът идва, Европейският съюз трябваше да ги разчете и да даде мандат на дипломатите там за по-активно действие. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Знаехме, че ще има криза в Судан на 6 април, което е девет дни преди тя да избухне, но световната организация не се справя с предотвратяване на конфликти. Международната общност действа за решаване на конфликт, когато той вече е избухнал. Шести април беше крайната, отложена на няколко пъти, дата, до която тези двама генерали да се разберат, за да може да се направи график за провеждането на граждански избори. Виждаше се, че те не се разбират и накъде отиват нещата“, припомни Дечева.

Според нея конфликтът все още е ограничен в рамките на интересите на двете армии, което е добър знак и дава възможност на всеки, който има желание да работи за налагане на мир -  защото явно те сами няма да го постигнат, да го направи. „За съжаление, все още не можем да кажем, че сме на пътя на финалната права, за да видим разрешение на конфликта в Судан. Той продължава да бъде там, където са базите на двете армии и продължаваме да слушаме, че едната е по-легитимна от другата“, отбеляза събеседникът.

По думите на Дечева евакуацията на чуждестранните граждани показва колко е критично състоянието в Судан за цялата регионална стабилност.  

„Очаква се 270 хил. бежанци  да напуснат страната към съседните държави. Преди началото на този конфликт имаше 16 милиона суданци, зависещи от хуманитарна и хранителна помощ  и това показва колко е тежка ситуацията”, каза Дечева.

„Судан - който би могъл да изхранва половин Африка, зависи от храна, част от която идваше от Украйна. Сега не се знае след 18 май дали от Украйна ще може да се изнася договореното преди това зърно", каза експертът и допълни, че обвързаността на единия конфликт с другия, вместо да допринася за решаването и на двата, практически създава много тъмна територия, която пречи за решаването им.

„Може би оттам има едно преекспониране на това, което се случва в Судан, но в Судан е много по-лесно нещата да бъдат върнати към масата за преговори”, категорична бе Дечева.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още