IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената дейност в Китай неочаквано се свива през април

Непроизводствената дейност, т.е. секторът на услугите, забавя ръста си, показват официалните данни

09:58 | 30.04.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производствената дейност в Китай неочаквано се свива през април, показват официални данни, публикувани в неделя. Това засилва натиска върху политиците, които се стремят да стимулират икономиката, за да набере скорост след строгите ограничения заради COVID.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в производството (PMI) се понижава до 49,2 пункта през април от 51,9 пункта през март, според данни на Националното статистическо бюро на Китай. Показателят е под 50 пункта – границата, която индикира разширяване или свиване на дейност през месеца, пише Ройтерс.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да забави растежа си до 51,4 пункта, т.е. секторът да расте по-бавно.

Това е първото свиване на индекса от декември, когато официалният PMI индекс в производството беше 47 пункта.

Втората по големина икономика в света нарасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие благодарение на силното потребление на услуги, но фабричното производство изостава на фона на слабия глобален растеж. Забавящите се цени и растящите банкови спестявания пораждат съмнения относно търсенето, отбелязва Ройтерс.

Политбюро, висш орган за вземане на решения на управляващата Комунистическа партия, подчерта в петък, че възстановяването и разширяването на търсенето е ключът към трайното възстановяване и предупреди, че настоящото подобрение е "със слаб импулс и недостатъчно търсене".

Производственият сектор в Китай, в който работи около 18% от работната сила на страната, остава под натиск поради слабото глобално търсене. Някои износители коментират, че са замразили инвестиции, а други са намалили разходите за труд в отговор на забавянето.

За да стимулира търговията и заетостта, кабинетът разкри миналата седмица планове, включително подкрепа за износа на автомобили, улесняване на визите за задгранични бизнесмени и предоставяне на субсидии на фирми, които наемат висшисти.

Отделни данни показват, че непроизводствената дейност в Китай забавя ръста си през април.

Официалният индекс на мениджърите по покупки в непроизводствения сектор (PMI) възлиза на 56,4 пункта през април срещу 58,2 през март, според данни на Националното статистическо бюро. Стойността на индекса е над границата от 50 пункта, която разделя разширяването и свиването на дейността на месечна база.

Официалният съставен PMI, който включва производство и услуги, възлиза на 54,4 пункта през април в сравнение с 57 пункта през март, т.е. отчетливо забавя ръста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още