IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sinopec и Total преговарят с Aramco за инвестиция от 10 млрд. долара в газово находище

Дискусиите засягат обекта Jafurah и включват изграждането на съоръжения за износ на гориво като втечнен природен газ

21:00 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската Sinopec и френската енергийна компания TotalEnergies SE са сред инвеститорите, които водят преговори за развитието на обекта Jafurah в Саудитска Арабия, тъй като Кралството се стреми да експлоатира едно от най-големите неизползвани газови находища в света, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Sinopec и Total водят преговори със Saudi Aramco относно плановете, които може да включват изграждането на съоръжения за износ на гориво като втечнен природен газ (LNG), изтъкват източниците, пожелали анонимност, тъй като въпросът все още не е публичен. Aramco се стреми да набере общо около 10 млрд. долара за проектите, добавят те.

Saudi Aramco търси инвеститори за дялово участие, които биха могли да помогнат за финансирането на проекти за добив и пренос от газовото находище Jafurah на стойност над 100 млрд. долара. Контролираната от държавата компания се свързва с фирми за частен капитал и други големи фондове, които инвестират в инфраструктура, за да предложи дялове в активи като проекти за улавяне и съхранение на въглерод, тръбопроводи и водородни инсталации.

Инвестиционната банка Evercore Inc. съветва Aramco относно плановете.

Преговорите продължават, като все още няма взети окончателни решения, изтъкват източниците.

Решение за изграждане на терминал за износ на втечнен природен газ би означавало обрат за Aramco. Компанията наскоро каза, че по-голямата част от газа от Jafurah и други находища ще се използва за вътрешния пазар и за производството на син водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още