IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: България няма да може да продаде достатъчно дълг, за да финансира дефицит от 6%

Данните за преките чуждестранни инвестиции показват спад в доверието към България, предупреди Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал"

16:16 | 12.05.23 г. 6
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България няма да може да продаде толкова дълг на пазара, че да финансира заявените критерии от 6% дефицит. Това ни отдалечава от еврозоната и създава инфлационен натиск. За това предупреди в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал".

„Българската държава рязко загуби репутация и българският държавен дълг се търгува на нива, които са по-високи от италианския. В същото време сме с добър кредитен рейтинг. Причините за това са политическата криза; забавянето на членството в еврозоната, в Шенген; подаваме сигнали, че не искаме да сме част от НАТО; не можем да съставим евроатлантическо правителство, коментира финансистът. – Всичко това създава усещане за риск и за отделяне на България от евроатлантическата общност. Нашето мечтаене, че някой ще купува облигации, е глупава конструкция.“

Янков отбеляза, че инфлацията в България е базирана на държавни разходи, „което е данъкът върху бедните българи“.

По думите му последните данни за преките чуждестранни инвестиции също показват спад в доверието към България. За сравнение той посочи, че у нас те са два пъти по-малко, отколкото в Сърбия и пет пъти по-малко спрямо Румъния. „Това е конкретен измерител за доверието в България – то е отрицателно“, заяви финансистът.

Що се отнася до вероятността да има редовен кабинет у нас, Янков изрази надежда, че ще се намери мнозинство, което да подкрепи евроатлантически-ориентирано правителство.

По отношение на ситуацията в американската икономика на фона на разговорите за увеличаване на тавана на дълга там Янков е категоричен, че „дефолт няма да има, защото САЩ не могат да се развият по гръцкия сценарий от 2010 г., когато Гърция спря плащанията по своите облигации“.

Той напомни, че основната част от гръцките ДЦК се държат от гръцките банки – а ситуацията е еквивалентна в САЩ. Според него дефолт ще задълбочи неколкократно процеса по поевтиняване на държавните ценни книжа, чиито цени вече значително спаднаха заради увеличаването на лихвите. „Това ще предизвика верига от банкови фалити, които не сме виждали никога в историята“, обясни финансистът. 

Другата причина, по думите на Янков, е, че в САЩ Федералният резерв може да купува и да финансира американското правителство без ограничение. „Фед, когато няма кой друг, участва в търговете на Министерството на финансите на САЩ и купува дълга“, поясни той и добави, че реално централната банка печата пари, което увеличава инфлацията и удря бедните американци.

Политически или икономически е проблемът с увеличаването на дълга на САЩ? Как може да се излезе от ситуацията и може ли България да е пример за това с периода през 90-те години на 20-и век, когато страната ни мина през хиперинфлация? Какви мерки трябва да предприеме американското правителство за ограничаване на разходите?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... кви идеи ръсиш политкомисарче ... я първо прочети какво пишат унгарските политици за орбан и после ни давай наклон ... :))) ... тигър били ... ако те са тигър , полша и чехия какво са ?! ... duckduckgo --> изток запад : Посткомунистическата мафиотска държава: случаят Унгария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Не, Миме! Това е мнението ми върху тезата на цитирания финансист. А вие какво трябва да правите, си е ваша работа и на мен ми е през швепса. Не, че не мога да ви дам идеи, но при теб е безсмислено - ти си имаш само едно занимание - да тропаш и да газиш и настъпваш всякакви лаййнна. Не, че ми пречиш, нали го правиш хоум офис - всичко си остава при теб, за жената и децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 това ли е новата опорна линиия на малоууумната ви група дебиили ? да ни хвалите Унгария като по-по-най, а ние трябва да се сетим причината -- щото не са евроатлантици и са ачик-ачик с русия и за това за супер-друпер пичове .... плоско, копейййка... тъъпо парче си беше, такъв си остана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: Tikva007: Ето: *https://investor.bg/a/444-***/374419-edin-ot-nay-golemite-dostavchitsi-na-avtomobilni-chasti-shte-stroi-zavod-v-ungariya . Унгария е икономическият тигър на Източна Европа и шампион по чужди инвестиции, технологичен европейски хъб в аутомотив индустрията. Парите търсят сигурност и предвидимост, които Унгария на Орбан дава, а България не! И в Китай не са евроатлантици, но парите текат. Когато Борисов беше непоклатим, и в България влизаха инвестиции, защото имаше стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 11 месеца
Не го знам що за финансист е този Янков, но изявата му пред Блумбърг ТВ е в амплоато на дребен полит-манипулатор и могат да го вземат насериозно само пишещите тук под статиите също толкова дребни анонимни политически глъмове. България останала без инвестиции, защото не можела да състави евроатлантическо правителство, разбираш ли. А Унгария с нейния Орбан, официално посочен за враг на евроатлантизма, ще се пръсне от инвестиции. Даже и днес тук има статия за нов голям канадски инвеститор там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
Високият скок е лекоатлетическа дисциплина, при която състезателите трябва да прескочат хоризонтална летва, сложена на точно премерена височина.http://***.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още