IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офанзивата преди контраофанзивата: Украйна нанася удари зад руските линии

Киев се стреми да унищожи боеприпаси, гориво и други доставки, за да подложи на глад руските сили в полеви условия преди по-широката сухопътна кампания

07:00 | 19.05.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Пожар в нефтобаза на Кримския полуостров. Снимка: ЕРА
Пожар в нефтобаза на Кримския полуостров. Снимка: ЕРА

В началото на този месец четири безпилотни самолета атакуваха руска петролна рафинерия на почти 500 км. от Украйна. На следващия ден друг дрон я удари. Не след дълго друг дрон бомбардира склад за гориво от другата страна на Русия, близо до Беларус.

Наричаме го „офанзива преди офанзивата". Украйна нанася точен удар по складове за боеприпаси и други запаси, от които силите на Москва се нуждаят, за да се сражават, като се опитва да ги отслаби преди по-широката сухопътна кампания за отблъскване на руските нашественици.

Украинските лидери твърдят, че изчакват да пристигнат още западни оръжия, преди да започнат това, което беше обявено за „пролетна офанзива", която сега вероятно ще се разгърне през лятото, начело на която ще застанат новообучени части, оборудвани с доставени от Запада танкове, бронирани бойни машини и артилерия.

За да подготви почвата, Украйна засили атаките срещу позиции, намиращи се на руска територия, което е част от т.нар. операции за оформяне, чиято цел е да подкопаят врага и да търсят пропуски, които да използват.

През миналата година Украйна организира подобни атаки, използвайки ракетни системи Himars, доставени от САЩ, след което си върна територията в Харковска област и град Херсон. Сега тя достига по-далеч, използвайки безпилотни самолети, както и наскоро доставени британски крилати ракети с голям обсег Storm Shadow.

За Украйна, която се бори срещу по-голяма армия, атаките са важни за намаляване на ресурсите на Русия на бойното поле.

Всеки ангажимент, по-дълъг от няколко дни, се превръща в логистична надпревара, казват командирите, така че унищожаването на складове с боеприпаси, гориво и резервни части може да бъде по-значимо от унищожаването на отделни танкове или артилерийски установки, тъй като въздействието може да бъде по-голямо. Танк без гориво или снаряди е малко полезен.

„Това е подготвителният етап", казва пред The Wall Street Journal Олександър Коваленко, анализатор в Украинския център за изследвания в областта на сигурността. „Става дума за дестабилизиране и отслабване на възможностите на противника преди настъплението".

Москва обвинява Киев за неотдавнашните нападения срещу мрежи за съхранение и разпространение на горива на руска територия и в окупираните региони на Украйна. Украйна не е поела отговорност за ударите.

При последното нападение дрон хвърли експлозиви върху склад за гориво в руската Брянска област, която граничи с Беларус и Украйна, и нанесе щети.

Дни по-рано руските държавни медии съобщиха, че в петролната рафинерия „Илски" в Краснодарския край е избухнал пожар след двудневни атаки с дронове срещу съоръжението, което се намира на почти 500 км. от най-близкия район, контролиран от Украйна.

Русия заяви, че Украйна е използвала Storm Shadow при ударите по окупираната източна Луганска област миналата седмица. Киев не е коментирал използването на ракетата.

„Всеки път, когато се налага да изтеглят складовете по-назад, това ограничава количеството, което може да стигне до фронта, защото трябва да отиде по-далеч с камиони", каза Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета „Сейнт Андрюс" в Шотландия.

Сред последните атаки са и четири срещу руската мрежа за съхранение и разпространение на гориво на окупирания Кримски полуостров или в близост до него. Това гориво се използва за захранване на военноморския флот на Русия в Севастопол и на нейните сили, окупирали части от южните украински области Херсон и Запорожие, където според анализатори Киев може да се опита да извърши пробив.

Междувременно Москва се опитва да наруши подготовката на Украйна за настъпление. През тази седмица руски официални лица заявиха, че са убили украински войници и са унищожили складове с оръжие и западни военни системи, предназначени за фронтовата линия, при ракетни удари по град Тернопол, на стотици километри зад фронта. Украйна заяви, че са били поразени цивилни сгради, а не военни цели.

Руските удари по украинския град Павлоград по-рано този месец засегнаха железопътна инфраструктура и складове за гориво и боеприпаси, които Киев е съхранявал за офанзивата за връщане на окупираните части на Запорожие, заяви назначеният от Русия регионален служител Владимир Рогов.

Неотдавнашните атаки на Украйна срещу руската мрежа за съхранение и разпределение на горива вероятно ще принудят Москва да коригира операциите си по зареждане на военните, заявиха от Министерството на отбраната на Великобритания. Това може да включва разполагане на допълнителни мерки за защита на местата за съхранение на гориво или да се разчита на инфраструктура в по-малко застрашени региони, каза то. Удар и по сградата на ФСБ в Ростов на Дон. Снимка:  EPA/STRINGER Удар и по сградата на ФСБ в Ростов на Дон. Снимка: EPA/STRINGER

След нападението срещу петролен склад в Брянска област в Русия украинският бивш комик и телевизионен водещ Серхий Притула намекна, че то е било извършено с помощта на безпилотни самолети, закупени чрез инициатива за групово финансиране, стартирана от неговата фондация.

Олександра Устинова, член на украинския парламент, занимаващ се с въпросите на отбраната, заяви, че поразяването на руските доставки е било от решаващо значение за успехите на бойното поле през миналата година.

„Когато за първи път получихме Himars, ударихме логистиката им - така си върнахме Херсон", каза тя, като отбеляза, че след това Русия е трябвало да изтегли доставките си на повече от 100 км. назад, за да ги държи извън обсега на мобилните ракетни установки.

Безпилотни самолети с голям обсег и командоси, действащи в опасни територии, позволиха на Украйна да порази руско оборудване извън обсега на ракетните системи Himars. Сега добавянето на европейски крилати ракети с голям обсег би трябвало да позволи на Украйна да нанася удари още по-дълбоко и по-безнаказано.

По-рано този месец Великобритания заяви, че ще предостави на Украйна неуточнен брой крилати ракети Storm Shadow, които се изстрелват от изтребители, имат обсег до 300 км. и са с по-голям взривен заряд от ракетите, които украинските системи Himars изстрелват.

„Това ще доведе до "ефекта на Himars" върху руската логистика" на разстояние между 60 и 120 мили от фронтовата линия, казва Трент Теленко, бивш служител в Агенцията за управление на отбранителни договори към Пентагона, който е проучвал руската военна логистика.

Украинските журналисти са идентифицирали повече от 220 руски военни цели извън обсега на киевските Himars, но в обсега на крилатите ракети, каза Теленко. Запасите им включват всичко необходимо за войската, но най-вече артилерийски боеприпаси.

„Всички те сега са изложени на риск", каза той.

Ако Москва бъде принудена да изтегли жизненоважните доставки на повече от 200 км. от фронта, силите в тази зона ще се окажат в нещо, което Теленко нарече „нещо като логистична пустиня" и ще бъдат принудени да разчитат на удължени, уязвими линии за снабдяване.

А ракетите Storm Shadow могат също така да застрашат руските военновъздушни и военноморски бази в окупирания Крим, което потенциално може да осуети руските усилия за прекъсване на украинската офанзива, твърдят анализатори. Освен че удължават обсега на Киев, ракетите носят много по-тежък експлозивен товар, отколкото безпилотните самолети, което им позволява да унищожават бункери и укрепени цели.

Незабележимите ракети имат и усъвършенствани системи за насочване и прицелване, които им позволяват да летят ниско и да заобикалят руската противовъздушна отбрана, което увеличава шансовете им да поразяват цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 11 месеца
Кво стана с ингилизките снаряди с обеднен уран? Май и Полша беше зарадвана с тях. Ама урките мълчат като пукали за разпространяващата се радиоактивност към Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 16
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... продължаваме с Олешка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: В понеделник сме в Априлци. За сега такъв е планът. Вие къде ще бъдете в понеделник? Бахмут или Сватове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... в понеделник сте в Киев , всичко върви по план ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 16
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk ... мен лично ме учудва , че за трети път ще им извъртят абсолютно същият номер ... верно ли не забелязвате целта на украинците ?! онова там за мъжкото ддууппее , дето се лъжело само първият път , май не важи за рашибозука , на тех им е харесало , както и на изрожденчетата у нас ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 6
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи в акция. Нямаш спиране. Като те чете човек и може да си помисли, че кютекът не е насред Украйна, а по улиците на Ростов. Руснаците блъскат по цяла Украйна когато и където си харесат, изтърбушиха обекти, които по 3 дена не спират да детонират, това дето гръмна в Хмелницка област изглеждаше като Хирошима, а тук от няколко ракети, прехвърлили фронта, стана егати разгрома! Детска градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk ... да беха по няколко метра , както свuнята пригожин завладява в Бахмут , добре ... ама те са по няколко километра , ликвидират всичко по пътя си , не взимат пленници ... :))) ... ако не подсилят фронта скоро , ще се разпадне всичко , в момента украинците превземат вече и масирано територии на север от Бахмут ... не схващате ли кое е целта нефелници ?! никога не е била Бахмут , той няма НИКАКВА стратегическа стойност ... за мен е очевадна междинната цел , преди окончателното измитане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa ... нефелен , що се крият свuнете в Бахмут , ми не излезнат като мъже и да се бият отпред ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 11 месеца
47.7 милиона $$ ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 16
sssaaa
преди 11 месеца
Есенната офанзива стана зимна, зимната стана пролетна, сега се говори за лятна, но на всички ни е ясно, че такава няма да има, а само частични пробиви в слабите позиции на Русия. Както казах Украинците добре се справят - 1 напред после 2 назад. Нещо като Зелката - пише за 1 истина, после 2 лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още