IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля крилати ракети към западните си води в събота

Пхенян отправя предупреждение заради посещението на американската ядрена подводница USS Kentucky в Южна Корея

09:14 | 22.07.23 г. 1
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея изстреля крилати ракети към западните си води в събота, след като по-рано заплаши да използва ядрено оръжие заради пристигането на американска подводница, способна да носи ядрени оръжия, в Южна Корея.

От Сеул са засекли няколко изстрелвания от около 4 часа сутринта местно време, предава CNN. Страната работи със САЩ за анализиране на спецификациите на ракетите, казва се в съобщение на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Изстрелванията следват предупреждението на севернокорейския министър на отбраната Кан Сун Нам по-рано тази седмица, че изпращането на USS Kentucky в региона поставя Пхенян в рамките на правото му да използва ядрено оръжие.

Заместник-прессекретарят на Пентагона на САЩ Сабрина Сингх критикува Северна Корея за заплахата, като я определи като „опасна“.

Сеул отрича разполагането на подводницата да е военна демонстрация пред Пхенян.

USS Kentucky Ohio-class SSBN пристигна в южното пристанище на Южна Корея Пусан във вторник и приключи посещението си в петък. Кратковременното ѝ посещение е във връзка с постоянното разполагане на стратегически активи на САЩ в региона за противодействие на севернокорейските заплахи.

Вашингтон настоява и за освобождаването на американски войник, преминал в Северна Корея пеша във вторник. Двете страни нямат преки дипломатически отношения.

Южна Корея поддържа „пълна готовност“ и ще продължи да следи за още „признаци на севернокорейски дейности“, посочва се още в съобщението на Обединения комитет на началник-щабовете.

Китай, най-важният съюзник на Северна Корея, не коментира посещението на подводницата, но обвини САЩ, че увеличават напрежението в региона с разполагането на военни сили, пише Ройтерс.

Тъй като американските подводници с балистични ракети разчитат на секретност, за да осигурят оцеляването си и да запазят способността си да изстрелват ядрени ракети по време на война, те рядко спират публично в чужди пристанища, отбелязва още Ройтерс.

Военноморските сили на САЩ разполагат с 14 такива подводници. Подводницата от клас „Охайо“ носи 20 ракети Trident II D5, всяка от които може да достави до осем ядрени бойни глави до цели на разстояние до 12 хил. км.

Северна Корея разполага с големи, но остарели подводни сили с основна мисия да защитава бреговата си линия, но се стреми да развие свой собствен арсенал от ракетни подводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 9 месеца
"''''''Вашингтон настоява и за освобождаването на американски войник, преминал в Северна Корея пеша във вторник. Двете страни нямат преки дипломатически отношения."'''Същият който избяга в С. Корея от написаното излиза,че е бил сякаш задържан от Корейските власти а не доброволно е минал границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още