IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е изстреляла нов модел балистична ракета с голям обсег

Изстрелването е предизвикало напрежение в Северна Япония, където на жителите е казано да се скрият

13:37 | 13.04.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея е изстреляла нов модел балистична ракета с голям обсег в четвъртък, съобщават от Южна Корея.

Изстрелването е предизвикало напрежение в Северна Япония, където на жителите е казано да се скрият, въпреки че се е оказало, че няма опасност за тях, пише Ройтерс.

Според южнокорейски военен служител ракетата изглежда е ново оръжие, показано на неотдавнашните военни паради. Тя вероятно използва твърдо гориво.

Ракетата е прелетяла около 1000 км, според армията на Южна Корея, която определи изстрелването като „тежка провокация“. Данните на Сеул показват, че максималната надморска височина на ракетата е била под 6000 км – апогеят при някои от миналогодишните тестове на ракети от Пхенян.

„Ние смятаме, че те са изстреляли нов тип балистична ракета със среден или междуконтинентален обсег. Все още анализираме подробности - траекторията, височината и обхвата, както и възможностите ракетата да носи пропелант с твърдо гориво“, допълва служител от армията на Южна Корея.

Южнокорейската армия заяви, че е в състояние на висока бойна готовност и се координира тясно с основния си съюзник САЩ. Белият дом посочва в изявление, че е направен тест на балистична ракета с голям обсег.

Северна Корея работи за изграждането на повече ракети с твърдо гориво, които са по-лесни за съхранение и транспортиране. Те могат да бъдат изстреляни почти без предупреждение или време за подготовка.

Въпреки че Северна Корея е тествала ракети с твърдо гориво с малък обсег, тя не е тествала ракета с голям обсег от този тип, коментира Брус Бенет, старши анализатор по отбраната в базираната в САЩ RAND Corporation.

Ким Дон-юп, бивш офицер от южнокорейския флот, който преподава в далекоизточния институт на университета Кюнгнам, казва, че това може би е междуконтинентална балистична ракета, представена на военен парад през февруари и задвижвана от двигател на твърдо гориво, тестван през декември.

Ракетата е изстреляна в 7:23 сутринта местно време близо до Пхенян. Бреговата охрана на Япония казва, че ракетата е паднала в 8,19 ч. сутринта.

Япония свика заседание на Съвета за национална сигурност в отговор на изстрелването. Министърът на отбраната на страната Ясуказу Хамада коментира, че ракетата изглежда е била изстреляна на изток под голям ъгъл и не е паднала на японска територия.

Според бреговата охрана на Япония снарядът е паднал в морето. Хамада посочва, че не може да потвърди дали ракетата е прелетяла над изключителната икономическа зона на Япония. Властите оттеглиха предупреждението за остров Хокайдо в Северна Япония, когато са установили, че ракетата ще падне в морето. Училищата в Хокайдо започнаха работа по-късно, някои влакови услуги бяха спрени, съобщава японската телевизия NHK.

Само преди дни севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за по-остро противопоставяне на това, което Пхенян определя като „агресия“ от страна на САЩ. От Вашингтон междувременно подновиха предложението си за започване на преговори със Северна Корея. „Вратата не е затворена за дипломацията, но Пхенян трябва незабавно да прекрати своите дестабилизиращи действия и вместо това да избере дипломатически ангажимент“, коментира в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън.

Северна Корея разкритикува неотдавнашните съвместни военни учения между силите на САЩ и Южна Корея. Страната смята, че това увеличава напрежението в региона и на свой ред засили оръжейните си тестове през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 да е човек тия работи дето описваш го могат само в демократичните дърважи, в които свободата е по рецепта от американското посолство. Освен това съм чувал, че там в северняшката корея доматите с колците ги ядат, а Ким на закуска вечерял новородени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... първо да сглобят работещ светофар викам аз , че при тех само регулировчици по кръстовищата , после да пробват с двутактов двигател , и после да се подмокряте копейкопоклонниците каква велика технологическа нация са ... :))) ... какво пиша , те там едни обикновенни очила не могат да сглобят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Джапанките са се кланяли 1 час поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Развиват се корейците - браво. Скоро и в космоса може станция да си направят и да пускат от нея балони с червена боя върху белия дом. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още