IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ВМС ще получат 30 нови бойни кораба тази година

Президентът Владимир Путин прие парад на бойни кораби и ядрени подводници по повод Деня на руския военноморски флот

15:56 | 30.07.23 г.
Владимир Путин (в средата) присъства на парада за Деня на военноморския флот. Снимка: EPA/БГНЕС
Владимир Путин (в средата) присъства на парада за Деня на военноморския флот. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин прие парад на бойни кораби и ядрени подводници в родния си град Санкт Петербург в неделя и съобщи, че руските военноморски сили ще получат 30 нови кораба тази година, предава Ройтерс.

45 кораба, подводници и други плавателни съдове взеха участие в ежегодния парад по случай Деня на руския военноморски флот, който е традиционна демонстрация на военна мощ, провеждаща се във Финландския залив и в река Нева в Санкт Петербург. Около 3000 военни моряци също участваха в парада на сушата, съобщи Кремъл.

Путин, придружен от министъра на отбраната Сергей Шойгу и командващия военноморските сили адмирал Николай Евменов, инспектира с моторна лодка някои от корабите в Нева преди да произнесе реч.

„Днес Русия уверено изпълнява мащабните задачи на националната ни морска политика и последователно увеличава мощта на военноморските си сили“, каза Путин. „Само тази година към флота ще бъдат добавени 30 кораба от различен клас“, допълни той.

Той не направи съществен коментар за т. нар. от Русия „специална военна операция“ в Украйна.

Четирима африкански държавни ръководители присъстваха на събитието в неделя, а други пет африкански страни изпратиха представители, съобщи Кремъл.

Те бяха поканени след срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, която приключи в петък. На нея делегатите обсъдиха зърнените доставки и потенциални мирни преговори за Украйна.

Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев, който понякога размахва заплахата за ядрен конфликт заради Украйна, заяви в неделя, че Москва ще трябва да използва ядрено оръжие, ако продължаващата контраофанзива на Киев се окаже успешна, предава Ройтерс. 

Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност", председателстван от президента Владимир Путин, заяви в съобщение в официалните си акаунти в социалните мрежи, че Русия ще бъде принудена да се съобрази със собствената си военна доктрина при такъв сценарий. 

"Представете си, ако...офанзивата, която е подкрепяна от НАТО, бъде успешна и те откъснат част от нашата земя, тогава ще бъдем принудени да използваме ядрено оръжие в съответствие с правилата на указ от президента на Русия", каза Медведев. 

"Просто няма да имаме друг вариант. Затова нашите врагове трябва да се молят за успех на нашите бойци. Те гарантират, че няма да бъде запален глобален ядрен огън", допълни той. 

Медведев, който се очертава като един от най-агресивните гласове на Москва, явно имаше предвид руската ядрена доктрина, която постановява, че ядрени оръжия може да бъдат използвани в отговор на агресия срещу Русия, извършена с използването на конвенционални оръжия, която застрашава съществуването на руската държава. 

Украйна се опитва да си върне територии, които Русия едностранно анексира и обяви, че са част от собствената ѝ територия. Ходът беше осъден от Киев и голяма част от Запада. 

В събота Путин заяви, че няма сериозни промени на бойната поле през последните дни и че Украйна е изгубила големи количества военно оборудване от 4 юни насам. Киев твърди, че силите му постигат известен напредък в стремежа си за възвръщане на територия макар и с по-бавен темп от желания. 

В миналото критици на Кремъл обвиниха Медведев, че прави крайни изявления в усилие да разубеди западните страни да продължат да снабдяват Украйна с оръжия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още