IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън иска от Конгреса да финансира оръжия за Тайван през бюджета за Украйна

Искането на Белия дом цели да ускори процеса по доставяне на оръжия на Тайпе на фона на растящата заплаха от Китай

10:45 | 02.08.23 г. 5
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС

Белият дом ще поиска от Конгреса да финансира оръжия за Тайван като част от допълнителна бюджетна заявка за Украйна в усилията си да ускори доставката на оръжия за страната на фона на растящата заплаха от Китай, пише Financial Times.

Службата за управление и бюджет ще включи финансиране за Тайван в допълнителното заявление като част от усилията за ускоряване на доставката на оръжия, съобщават двама запознати с плана източници.

Ако то бъде прието от Конгреса, Тайван за първи път ще получи оръжия чрез система, финансирана от американските данъкоплатци, известна като „чуждо военно финансиране". Очаква се Белият дом да внесе заявлението този месец.

Това се случва след съобщението на Белия дом, че САЩ ще доставят на Тайван оръжия за 345 млн. долара за първи път съгласно система, известна като Президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA), използвана и за изпращане на оръжия за Украйна.

Решението за включване на Тайван за финансиране в допълнителния бюджет и за използването на PDA за доставка на оръжия подчертава нарастващата неотложност на помощта за Тайпе. Критици на настоящата стратегия за Тайван призовават Вашингтон да достави оръжия по-бързо, тъй като Китай увеличава военната си активност около страната.

„Това ще бъде монументална стъпка, която сигнализира колко далеч иска да стигне американското правителство, за да ускори сдържането в Тайванския проток“, коментира Ерик Сейърс, управляващ директор на консултантската компания Beacon Global Strategies във Вашингтон.

„Десетилетия наред избирахме да продаваме само военно оборудване на Тайван, но сега… виждаме, че се използват както инструментите на правомощията за изтегляне на средства, така и чуждестранното военно финансиране, в момент когато те са толкова успешни в Украйна“, допълва той.

Според Американско-Китайския бизнес съвет, протайванска лобистка група, Тайпе все още чака доставката на оръжия на стойност 23 млрд. долара, включително ракети „Харпун“ и дронове за наблюдение, които бяха одобрени от няколко последователни американски администрации. Част от продажбите бяха обявени преди повече от пет години. Американски военни командири често изразяват притеснения от бавното прехвърляне на оръжия на Тайван за укрепване на сигурността.

Белият дом е отказал коментар или подробности колко пари ще бъдат поискани за Тайван.

Евентуалното гласуване от Конгреса на допълнителния бюджет, който ще бъде съсредоточен основно върху нова военна помощ за Украйна, ще бъде първият тест за подкрепата за Киев в сегашния Конгрес.

Група крайнодесни републиканци в Камарата на представителите се опитаха неотдавна, но не успяха, да използват годишния законопроект за отбраната, за да ограничат американската подкрепа за Украйна – знак, че дори малка група конгресмени може да застраши или забави бъдеща помощ.

Прибавянето на подкрепата за Тайван, който има много силна подкрепа и от двете партии в Конгреса, в бюджета за Украйна може да помогне на администрацията и на подкрепящите Киев републиканци да спечелят някои конгресмени, които в противен случай биха се възпротивили.

„Прибавянето на допълнително финансиране за Тайван ще постави някои републиканци в Камарата на представителите в по-трудно положение, тъй като много от тях, които се противопоставят на финансирането на Украйна, продължават да гледат с добро око на подкрепата за Тайван“, коментира Зак Купър, експерт по сигурността в Азия в института American Enterprise Institute.

Китайското посолство във Вашингтон заяви, че Китай „категорично се противопоставя на американските военни връзки и доставките на оръжия за Тайван“, който Пекин смята за своя суверенна територия. Той призова Вашингтон „да спре да създава рискове за мира и стабилността в Тайванския проток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 9 месеца
Радио "ZелкаGPT" отново генерира победни новини по темата за Украина. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
на антиваксърете-газовици поЗДРАВ ... рашибозука заема по-удобни позиции в Андривка , южно от Бахмут ... що така не знам , уж 100хил армия там струпана , хиляди модерни танкове Т-80 , кинжали , герани , луноходи , галактически сили ... :))) ... а пък се плашат от няколко бременни украинки дето са останали , я не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: andy ++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 9 месеца
Ено време СССР фалира шот финансира много оръжия при финансов дефицит. Тия не си направиха изводите и вървят по същия път. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
Бай Гън опропасти Укристан, сега е на ред Тайванстан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още