IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са предоставили пакет от военна помощ за Тайван за 345 млн. долара

Вашингтон ще изпрати преносими системи за противовъздушна отбрана, разузнавателни и наблюдателни способности, огнестрелни оръжия и ракети

07:31 | 29.07.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

САЩ са предоставили пакет от военна помощ за Тайван на стойност 345 млн. долара. Помощта е предназначена за бързо укрепване на способността на острова да възпре евентуална китайска инвазия, предаде АФП.

В съобщението на Белия дом се казва, че пакетът включва "мерки за отбрана, образование и обучение". Вашингтон ще изпрати преносими системи за противовъздушна отбрана, или MANPADS, разузнавателни и наблюдателни способности, огнестрелни оръжия и ракети, според двама американски служители, предава БГНЕС.

Пакетът, който според официално лице включва оборудване за разузнаване, наблюдение и разузнаване и боеприпаси за лекострелкови оръжия, ще бъде снабден от собствените резерви на САЩ, което ще позволи предоставянето му в по-кратки от обичайните срокове.

Това са "възможности, които Тайван ще може да използва за засилване на възпирането сега и в бъдеще", заявява говорител на Пентагона. Елементите на пакета "са насочени към критични отбранителни запаси, многообластна осведоменост, способности за противоракетна и противовъздушна отбрана", добавя говорителят. "Работим експедитивно за предоставяне на обявената днес военна помощ", казва още говорителят.

Конгресът упълномощи президента Джо Байдън да изтегли помощта за Тайван от американските военни запаси - по същия начин, по който Вашингтон предостави големи количества помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Американските законодатели оказват натиск върху Пентагона и Белия дом да ускорят доставките на оръжия за самоуправляващия се остров, който Китай счита за интегрална част от своята територия, да увеличи отбранителните си способности и да се противопостави на Пекин. Стратегията на Вашингтон е цената на евентуалната инвазия за Пекин да бъде "прекалено висока".

През изминалата година китайските военни проведоха две големи военни учения около Тайван, като симулираха целенасочени удари и блокада на острова.

Тайван в последните дни проведе военни учения, с които демонстрира, че армията на острова е готова на всичко, за да защити страната, пише BBC. От демонстрациите е ясно, че Тайван се учи от Украйна, като се съсредоточава върху най-уязвимите си точки – места, чийто контрол Китай трябва да поеме, за да нахлуе успешно на острова.

Президентът на Китай Си Дзинпин още преди години даде да се разбере, че атака на Тайван е абсолютно възможна. Пекин изгражда въздушни и военноморски сили, за да направи това възможно.

Президентът следва и график: до 2027 г. Китай трябва да има способността да спечели регионален конфликт. До 2035 г. страната трябва да стане военна сила от световна класа.

Използването на сила обаче не е първият вариант. Това е вариант само ако всичко останало се провали. Целта не е използването на сила само по себе си, а Тайван да капитулира, защото страната е избрала, че „завръщането у дома“ е неизбежно. Това се нарича принудителна дипломация и целта е да се убедят хората и правителството на Тайван, че съпротивата е безсмислена.

Принудителната дипломация вече започна. През първите шест месеца на тази година броят на нахлуванията във въздушното пространство на Тайван от китайски военни самолети е нараснал с повече от 60% в сравнение със същия период на миналата година. Сега Пекин непрекъснато прекрачва границите, като създава „ново нормално“ за острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още