IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одеса отваря няколко плажа за първи път от началото на руското нашествие

Русия е осуетила украински нападения срещу Кримския мост в събота

10:23 | 13.08.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Няколко плажа в украинския черноморски град Одеса официално бяха отворени за плуване за първи път от началото на руското нашествие, въпреки че къпането е забранено при тревоги за въздушно нападение, съобщиха местни представители, цитирани от Ройтерс.

Одеса, който е най-големият украински пристанищен град и база на военноморските сили, неколкократно беше подложен на ракетен обстрел и нападения с дронове, а морето е осеяно със стотици морски мини след нашествието, започнало през февруари миналата година.

За безопасността на местните жители и след инциденти с взривове на мини на плажове крайбрежието беше затворено.

Решението за отваряне на плажовете е взето съвместно с гражданската и военната администрация в града, съобщи губернаторът на Одеса Олех Кипер в Телеграм.

Той допълни, че плажовете ще бъдат отворени от 8 ч. до 20 ч.

Олександър, който е бивш спасител и водолаз и отказва да съобщи фамилията си, коментира, че противоминна мрежа е била поставена между два кея, за да предотврати опасността плуващите да се натъкнат на мини в плитки води.

„Мрежата ще ги спре. А те (мините) ще бъдат видими и от брега при определени метеорологични условия. Служители на спешна помощ ще бъдат уведомени, те ще пристигнат, за да вземат мерки“, допълва той.

Отварянето на плажовете е добре дошъл отдих от войната за хората, които плуват и се пекат на слънце.

„Мечтаех да отида на плажа и да подишам солен въздух. Много ми липсваше. Но безопасността е основен приоритет“, казва Светлана, жителка на Одеска област.

Русия е осуетила украински нападения срещу Кримския мост

Украинските сили са обстрелвали Кримския мост и редица други неназовани мишени на Крим в събота при ракетни нападения и атаки с дронове, но няма жертви или щети, съобщи руското министерство на отбраната.

Руското външно министерство обеща ответни действия срещу по думите му „терористичната атака“ срещу моста в Крим, който Москва принудително анексира от Украйна през 2014 г.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна се е опитала безуспешно да нанесе удар срещу моста с ракети S-200, което наложило временното му затваряне за движение. Ново нападение в събота следобед отново затворила моста.

19-километровият мост, който свързва Крим с Русия, е подложен на многобройни нападения от украинските сили, откакто Москва започна пълномащабно нашествие срещу Украйна на 24 февруари м. г.

„Украинската ракета беше засечена навреме и беше прехваната във въздуха от руските противовъздушни системи. Не се съобщава за щети или жертви“, информира министерството на отбраната.

В съобщение в Телеграм назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксионов заяви, че две ракети са били свалени от противовъздушната отбрана близо до моста. Той допълни още, че няма щети върху моста.

По-късно Аксионов информира за трето неуспешно ракетно нападение срещу моста.

„Благодаря на противовъздушните ни сили за високото ниво на професионализъм и бдителност“, написа той в Телеграм.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова осъди новите нападения срещу моста, като заяви, че те са застрашили невинни животи и гражданска инфраструктура.

„Няма оправдание за такива варварски действия и те няма да бъдат оставени без отговор“, написа тя в Телеграм.

Отделно руските сили са унищожили 20 украински дрона, насочени срещу Крим по-рано в събота, съобщи руското министерство на отбраната.

Няма жертви и щети при нападенията с дроновете, уточни министерството в Телеграм. То информира, че 14 дрона са били унищожени от противовъздушните системи, а шест са били спрени със средствата на електронната война.

Кримският мост понесе сериозни щети миналия октомври при силен взрив, причинен според руските власти от камион, който се взривил, докато пресичал моста. При инцидента загинаха трима души.

Украйна започва да регистрира кораби за черноморски коридор

Украйна, която се стреми да създаде безопасни маршрути за корабоплаване в Черно море, започна да регистрира кораби, които искат да използват коридора, обявен по-рано тази седмица, съобщи местна осведомителна агенция.

В четвъртък Украйна съобщи за „хуманитарен коридор“ в Черно море за пропускане на товарни кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ, откакто Русия започна пълномащабно нашествие срещу страната на 24 февруари 2022 г.

Коридорът е нов тест за фактическата блокада на Русия, след като Москва излезе от сделката миналия месец, позволяваща на Киев да изнася зърно.

„Регистрацията е отворена и коридорът вече работи“, съобщи агенция Интерфакс Украйна, цитирайки говорителя на украинските военноморски сили Дмитро Плетенчук.

Той не даде повече подробности, а източник от индустрията, съобщи пред Ройтерс в петък, че нито един кораб все още не е минал през коридора.

„Разбира се, всичко ще се случи под наблюдението на украинските въоръжени сили. Правим всичко възможно да гарантираме безопасността“, допълни Плетенчук.

Русия не е съобщила дали ще спазва коридора за корабоплаване, а източници от корабната и застрахователната индустрия изразиха притеснения за сигурността.

Поне първоначално маршрутът ще се отнася до кораби като контейнеровози, които са блокирани на украински пристанища от началото на войната и не бяха включени в сделката, която отвори пристанищата за доставки на зърно миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още