IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна с "тактически значими" постижения на бойното поле, САЩ се изнервят от бавното контранастъпление

Обучението на украински пилоти за управление на F-16 е започнало

09:00 | 20.08.23 г. 15
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Украинските военни са постигнали „тактически значими“ военни успехи край границата между Донецк и Запорожка област и в западната част на Запорожка област, според Института за изследване на войната (ISW).

Според доклад на Института това ще позволи на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани от руската армия райони.

Такъв пример, според ISW, е напредъкът на Украйна към Роботине, където украинската армия успешно е разчистила руско минно поле. Това отваря пътя към окупирания град Токмак, който е ключов логистичен център за руската армия.

Продължава контранастъплението на украинската армия към Бердянск, Мелитопол и Бахмут.

Бавно контранастъпление?

Американски официални лица са все по-критични към стратегията за контранастъпление на Украйна и дават мрачни прогнози за нейните перспективи за успех, което задълбочава напрежението между Киев и Вашингтон в най-критичната точка във войната след пълномащабното нахлуване на Русия.

Киев започна своята контраофанзива срещу руските окупационни сили по-рано през лятото с твърдата подкрепа на САЩ, но напредъкът е бавен и анализаторите казват, че за Украйна ще е трудно да си върне значителна територия преди есента, когато калта заради влажното време може да попречи на маневрите, пише FT.

Американският песимизъм се засилва седмици преди изтичането на пакета военна помощ за 43 млрд. долара. Администрацията на президента Джо Байдън трябва да си осигури одобрението на Конгреса, за да отпусне повече помощ на страната.

Украинците продължават да постигат някои малки успехи тази седмица, включително освобождаването на село Урожайне. Американски служители обаче се опасяват, че се води война на изтощение.

Една точка на напрежение между американски и украински официални лица е съсредоточена върху това как Киев е разположил своите военни. САЩ насърчават по-голям риск и пълно ангажиране на силите към главната ос на контранастъплението на юг, така че да се пробият руските линии, да се достигне до Азовско море и да се прекъсне сухопътния достъп на Русия до полуостров Крим.

От ISW казват, че руските минни полета са трудни за преодоляване от украинските военни. Институтът защитава украинската тактика и смята, че макар успехите от коонтраофанзивата да изглеждат малки, те са стратегически важни заради организацията на руската отбрана.

Украинската армия, цитирана от местната агенция „Униан“, съобщи, че в последното денонощие човешките загуби на руската армия достигат 233 души и 17 подразделения техника, сред които артилерийски системи и минохвъргачки, автомобили, танкове и други специални съоръжения.  За войната дотук, според Украйна, загубите на Русия са над 257 хил. души, над 4200 танка, над 8400 бронирани бойни машини, над 5200 артилерийски системи, над 7600 превозни средства.

Обучението на украински пилоти на F-16 е започнало

Обучението на украински пилоти за управление на американски изтребители F-16 е започнало, но то ще отнеме най-малко 6 месеца, а може и повече, съобщава министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

Резников казва в телевизионно интервю, че шест месеца обучение се счита за минимум за пилотите. Още не е ясно колко ще продължи обучението на инженерите и механиците.

Украйна поиска сложните бойни самолети, произведени в САЩ, за да може да се противопостави на въздушното превъзходство на Русия, чиито сили нахлуха в страната през февруари 2022 г., посочва агенцията.

Официален представител на САЩ каза в четвъртък, че Вашингтон е одобрил изпращането на F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу Русия веднага след завършване на обучението на пилотите.

Резников каза, че няма да даде подробности къде и кога ще се проведе обучението. То включва и техническа езикова подготовка, защото обичайното базово ниво на английски език на пилотите не е достатъчно.

Китай помага за въоръжаването на Русия

Според публикация на британския в. Telegraph Китай помага за въоръжаването на Русия с хеликоптери, дронове, оптични мерници и метали за отбранителната индустрия.

Руски фирми, включително санкционираните компании, които произвеждат ракетни установки, бронирани машини и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди доставки от Китай през първото тримесечие на тази година, пише вестникът.                    

Търговията между страните ще надхвърли 200 млрд. долара тази година, което ще бъде нов рекорд, прогнозира се в публикацията. Основен тласък на търговията дават стоките с потенциално военно приложение – износът от Китай се увеличава над три пъти в сравнение с предходната година.

Компанията Shantou Honghu Plastics например, която се определя като търговец на детски играчки, е изпратила над 1000 дрона в Русия. Hems999 е доставила 2 хеликоптера, а Tianjin Huarong Aviation – 4 хеликоптера Airbus, от началото на войната. Вносът на оптика се е удвоил до 2,5 млн. долара през миналата година в сравнение с предходната. Титаниеви плочи и пръти, използвани в самолетната и ракетната промишленост, са изпратени в много руски заводи.

Съобщава се, че Пекин и Москва са провели тайни преговори с Иран за доставките на амониев перхлорат - химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Ако бъде договорено, сделката вероятно ще бъде скрита от официалните търговски регистри, допълва се в публикацията.

Русия не публикува данни за търговията с Китай от началото на войната, но китайски данни сочат, че Пекин се е превърнал в най-важния спасителен пояс на Москва. Китай обаче официално поддържа „неутрална“ позиция относно войната.

Удар по Чернигов, посещение на Володимир Зеленски в Швеция

През изминалото денонощие руски ракетен удар по северния град Чернигов е отнел живота на 7 души. Ранените са близо 150, от които 40 остават в болница.

Размерът на щетите се оценява, тъй като все още не са огледани всички пострадали сгради – жилищни и обществени.

Ударът е осъществен на 19 август по обяд, по сградата на драматичния театър. Сред загиналите е 6-годишно дете.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленский посети Швеция, където разговаря с шведския премиер Улф Кристершон. Зеленски е поискал от Стокхолм изтребители Gripen. Двамата лидери са подписали и споразумение за производство на предоставени от Швеция бойни машини на пехотата CV-90 в Украйна, но повече подробности за тази договорка не се оповестяват.

В Telegram Зеленски благодари на Швеция „за подкрепата на нашата борба за свобода и независимост“, предава Ройтерс.

Украински войници в момента се обучават в Швеция да използват артилерийски системи Archer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy Ехеей, таварищ ***, нещо се загуби? Да не си осребрил капейките и да си бил на море? Нет ли нямаше в квартиркара на Мичурин? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Оо, гледам тpoлът копейник с многото регистрации са го вдигнали по тревога в неделя да цъка минуси на неприятелските мнения. Ееех, жалка копейнишка историйка. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 10
andy
преди 8 месеца
До: zelka007Нека и укронацистите да се порадват малко. То само бой и тонове жертви на ден влияе много зле на психиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 27
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... кадри на горящия ту22м ... дето фърга крилатите ракети х-22 ... прелест ... https://***.youtube.com/watch?v=ggs5jZ3avzI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 12
andy
преди 8 месеца
Вчера 1000 укри заминали на едно по-добро място... Както ФАЩ казват - "това е най-ефтината ни война! Ние плащаме с книжи пари, а други *** за итереса ни! Ще се бием до последната укра!" И го правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 31
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... значи , де юре , според доктрината и писанията ви на нефелната трупа на цанов , вацев , кoйпейкин требеше да сте пред Лисабон и да доунищожавате остатъците на съпротивата ... де факто остатъците на могучая и няколкото и мобилизационни , наемнически и затворнически вълни отстъпват пред некви 50 страйкъри и 100 брадлита с разминиращи приспособления , дето ги чупите кат орехи , т.е. квото е останало от тех ... тва ли ме питаш ?! къде требе да сте и къде сте в момента ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 30
Импeраторът
преди 8 месеца
До: tetris12 американците не са щедри - тези милиарди дето уж изпращат са основно старо оръжие, което трябва да се унищожава или за чието складиране се плаща... още нещо - ако днес си дал 100 к евро за нова кола и след 20 години я дариш на някого, това дарение от 100 к евро ли е? американците просто поддържат украинците докато европейски страни излязат още летаргията и изчистят рублите в кръвта си - още малко, на всеки на запад му е ясно, че мир по рашистки условия е гарантирана война след време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
tetris12
преди 8 месеца
Републиканците може да не са толкова щедри, може би се надяват да войната да приключи преди следващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 19
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Абе, те и рашистите са думнали тук-там разни неща, даже вече никой не ги брои, че много станаха. Добре е, че ти можеш лесно и бързо да изброиш какво са думнали твоите хора, но ние с гаджето ти си говорехме за друго - кой колко повече от другия е добил *тактически значими* постижения на бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 34
OHЯ
преди 8 месеца
Абе важното е че бай Ботокс от блатата масковски , все по-велики ги прави сибирските диваци ! А наШте ботоксолюбци се радват на бавното контранастъпление :):):) . А с Киев за три дни кво стана ? Всичко върви ли по план ? Газ ще има ли тая година ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още