IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония започва изпускането на водата от реакторите във Фукушима в края на август

Противоречивият план вече срещна съпротива от бизнеса и съседни страни

16:47 | 21.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Кадър от медийна обиколка на ядрената електроцентрала. Снимка: Kimimasa Mayama/EPA/Bloomberg
Кадър от медийна обиколка на ядрената електроцентрала. Снимка: Kimimasa Mayama/EPA/Bloomberg

Япония ще започне изпълнението на противоречивия си план за изпускане на отпадни води от ядрената централа във Фукушима в Тихия океан най-рано на 24 август. За това съобщава местната медия NHK, цитирана от Bloomberg.

Премиерът Фумио Кишида заяви по-рано пред репортери, че кабинетът ще заседава във вторник, за да потвърди датата, на която Tokyo Electric Power Co., оператор на авариралата електроцентрала, ще започне изпускането на водата. От NHK не посочват никакъв източник на информацията си.

В понеделник Кишида се срещна с ръководителя на японската риболовна асоциация, за да обсъдят въпроса, а в неделя премиерът посети Фукушима.

Плановете на властите да изпуснат обработена отпадна вода от ядрената централа – еквивалентен обем на 500 олимпийски басейна – за период от поне 30 години привлече ожесточени критики от Китай и някои други държави, които оспорват безопасността на мярката.

Въпреки че изпускането на води от ядрени електроцентрали е често срещана практика, Китай повдигна въпроса за ефективността на механизма на Tepco и твърди, че има разлика спрямо обичайните практики.

Местни риболовни групи в Япония също изразиха притеснения заради ефектите върху продажбите на морски продукти. Притесненията за безопасността на храните също така доведоха до заплахи от Хонконг за налагане на ограничения на вноса и презапасяване на потребители с морска сол преди изхвърлянето на водите.

Планът на Tepco е част от многокомпонентни и скъпоструващи усилия за изчистването на района след най-тежкия ядрен инцидент след Чернобил. Водата се използва, за да поддържа температурата на инсталираните мощности, а замърсената течност – включително и подземни води и дъжд – се преработва, за да се премахне част от радиоактивните елементи.

Замърсената вода се съхранява досега в около 1000 резервоара на място във Фокушима, но капацитетът на съхранение се очаква да достигне максимум догодина, което изисква намирането на трайно решение.

Според генералния директор на Международната агенция за ядрена енергетика Рафаел Гроси планът на японските власти „ще има незначителен радиологичен ефект върху хората и околната среда“. Това заяви той миналия месец след края на двугодишен анализ, който установи, че планът отговаря на международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Пак търчи-лъжи. Изтрепахте ги тези руснаци, а те са си все там. Пак ли го превзехте това Роботине, или следващия път? Я виж пак Олешка, дали няма да попаднеш пак на някой укро-веселяк - там трябва вече да сте от миналата година. Реакторите - все американски ***. То и тези в Козлодуй нямат нищо общо с тези в Чернобил, но това изобщо не ви пречи 40 години да плашите хората с *чернобилската бомба* в Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: RoyBatty ... квuчунгер ... теб съм те запомнил как се меткаше за беляНЕ , са първи анти ядрен активист се извъди ... :))) ... нефел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... аве политкомисарче нефелно вмuрисано ... във фукошима има три реактора на GE , два на toshiba и един на hitachi ... няма westinghouse ве червенотиквениковче с разпран (цензура) ... :))) ... що целата нефелна агитка сте толкова бездарни ве ... днес са ви по-мля-ли около Роботине ... груз 200 се адресира вече от Новопокривка и Вербово ... Купянск как дела ?! 100хил армия и хилядата танка на парад ли са там ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
RoyBatty
преди 8 месеца
Фукушима с дисциплинираните японци облъчва с хубава радиация света.Чернобил редовно се залива с бетон за милиарди за да излъчва по-малко хубава радиация .Запорожката ядрена централа е бомба със закъснение, за която всички твърдят, че другите бомбандират. А ТУК .. ще стройм нови ядрени мощности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
* Япония започва изпускането на водата от реакторите във Фукушима* - Или ако използваме по-образен език, на Уестингхаус му изтекоха водите. Очакваме трудно раждане на 7-ми блок в Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още