IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ухажва западни оръжейни производители да променят отбранителната ѝ индустрия

Противовъздушната отбрана и разминирането са непосредствени приоритети, каза украинският президент Володимир Зеленски

15:27 | 30.09.23 г. 11
Снимка: Jochen Eckel/ Bloomberg News
Снимка: Jochen Eckel/ Bloomberg News

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че иска да превърне отбранителната индустрия на Украйна в „голям военен център“ чрез партньорство със западни производители на оръжия с цел увеличаване на оръжейните доставки за контранастъплението на Киев срещу Русия, предава Ройтерс.

Зеленски говори на форум, който правителството му свика с международни производители, за да обсъдят как съвместно да разработят индустриален капацитет за производство и ремонт на оръжия в Украйна въпреки постоянните руски бомбардировки.

„Украйна е на такава фаза в отбранителния маратон, когато е много важно, изключително важно да продължи напред без отстъпление. Резултати от фронтовата линия са нужни всеки ден“, каза Зеленски пред ръководители, представляващи над 250 западни производители на оръжие.

„Имаме интерес към локализиране на производството на оборудването, необходимо за отбраната ни, и всяка от тези модерни системи за отбрана, които се използват от войниците ни, дава на Украйна най-добрите резултати на фронта днес“, допълни украинският президент на форум в Киев.

Зеленски каза още, че противовъздушната отбрана и разминирането са непосредствените му приоритети. Украйна също така цели да повиши местното производство на ракети, дронове и боеприпаси за артилерията.

Киев започна контранастъплението си в началото на юни в опит да си върне завзети от Русия територии, която все още контролира около 18% от украинската територия. Киев съобщи за напредък в няколко направления и освободи над десет села, но до момента не е успял да си върне нито един голям град.

Украйна е силно зависима от западната финансова и военна помощ и е получила десетки милиарди долари под формата на такава помощ от началото на нашествието на Русия през февруари 2022 г. Но войната създаде постоянно нарастващо търсене на оръжия и боеприпаси.

Ръководители на компании за производство на оръжия от над 30 страни присъстваха на форума. Някои заявиха, че запасите им бързо намаляват и не успяват да увеличат достатъчно производството си, за да отговорят на търсенето от Украйна.

Украински представители смятат, че развитието на местното отбранително производство ще подкрепи икономиката, която се сви с около една трета миналата година заради войната.

Редица водещи западни производители като германския оръжеен гигант Rheinmetall и базираната във Великобритания BAE Systems вече обявиха планове да работят в сътрудничество с украински производители.

Външното министерство съобщи, че украински производители са подписали около 20 споразумения с чуждестранни партньори за съвместно производство, обмен на технологии и доставка на компоненти за производство на дронове, бронетранспортьори и боеприпаси. Имената на компаниите не се съобщават.

Украинското правителство планира да създаде специални икономически условия за привличане на западни инвестиции в местния сектор на отбраната, включително фонд за подкрепа на разработването на нови технологии.

„Това ще бъде взаимноизгодно партньорство. Мисля, че моментът и мястото са добри за създаването на голям военен център“, каза Зеленски на отделна среща с американски, британски, чешки, германски, френски, шведски и турски производители на оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 3
penkiler1415
преди 7 месеца
До: andy При "укронацитата" отидоха десетки хиляди евреи да посрещнат Рош Хашана- еврейската Нова Година. Някаъв коментар??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До: penkiler1415 Укронацитата от висшата раса са решили да правят нови мишени за руските ракети и съботажни отряди. Ще има още флоеверки за Коледа, а и не само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Ти си ги знаеш най-добре, нали им се навеждаш постоянно. Добре е да знаеш кой те "оправя" ежедневно и от къде ти идва паницата леща. На мен ми е простено, че ги бъркам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
penkiler1415
преди 7 месеца
Украйна е толкова привлекателна като полигон че ще събере много оръжейни търговци. А като изхвърли *** ще е най проспериращата държава в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
penkiler1415
преди 7 месеца
До: andy Момче,вземи се кръсти Андрей,Антон,...Акадий та да не изневеряваш на русата доктрина.Какво си се кръстил Анди??! Чисто предателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy "Блак рок"...хехехе, ...пак не си написал Бляк рок, илитерат с петолъчка. И Блек Рок не е концерн, само да ти кажа, празноглавецо. :))) Къде ви намират такива, честно :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Тъъъпчо, преял с елементарни копейнишки опорки, явно не се чувал, че Монсанто отдавна е собственост на концерна Байер? Или не ви го пише на листчетата, дето ви ги раздават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
slefevon
преди 7 месеца
Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
andy
преди 7 месеца
До: andy Териториите с етнически руснаци, поляци, унгарци ще бъдат завзети от съответните държави. Ако нещо остане ще е собственост на частни корпорации от ФАЩ - Монсанто, Блак Рок... Време е и ние да предевим претенции за земите на Бесарабските българи. Стига са живели под укро-нацистки rнeт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
andy
преди 7 месеца
Да, укристан ще бъде променен! До 2025 няма да има такава държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още