IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Секуличка: Младите в Словакия са разочаровани от обрата на парламентарните избори

Словаците искат европейски заплати, което показва, че заплащането е ниско, коментира председателят на Българския културен съюз в Братислава

23:02 | 02.10.23 г. 2

Обществото в Словакия е много разделено по отношение на изборите, като особено младите са изключително изненадани от резултатите. Те са страшно разочаровани, но не са загубили надежда, тъй като всичко зависи от третата партия в надпреварата. Много хора се надяват тя да не подкрепи "Смер" на Роберт Фицо, а по-скоро втората партия - "Прогресивна Словакия". Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgariа направи Деница Секуличка, председател на Българския културен съюз в Братислава, редактор на българското списание „Сънародник“.

Тя напомни, че Фицо се явява за десети път на избори и печели за пети. „Сред настроенията около мен наблюдавам огромен бунт. Смятам, че младите хора от българската общност в Словакия са на същото мнение като словаците. Както навсякъде по света, така и тук има проукраинско и проруско разделение. Реално младите хора са по-съпричастни с Украйна и това, че Фицо може да поеме управлението ги притеснява“, подчерта тя.

Секуличка смята, че инфлацията и финансовата криза са засегнали целия свят и Словакия не прави изключение. Тя изтъкна, че в някои от предизборните кампании се набляга на желанието за европейски заплати, което показва, че заплащането е ниско и словаците не се чувстват достатъчно финансово оценени. Според нея в Братислава ситуацията не се усеща толкова зле, колкото в по-малките градове.

Деница Секуличка разказа и малко повече за Българския културен съюз в Братислава, който се развива благодарение на подкрепата на словашкото министерство и на Фонда за подкрепа на малцинствата. Тя изтъкна, че българите са официално малцинство в Словакия и съществува организация, която им помага финансово, за да се поддържат българският дух и ценности. По думите ѝ, преди година е било организирано преброяване, според което на територията на държавата пребивават около 1400 души с българско гражданство.

"Сложиха и много интересна графа за това кой се чувства с българско самосъзнание, тъй като тук има много българи, които са второ и трето поколение от първите българи, които са вече със словашко гражданство. Имаше още около 400-500 души, които се чувстват с българско самосъзнание, тоест сме общо около 2 хиляди души, което е доста голям спад в сравнение с други години", обърна внимание сънародничката ни.

Като най-голямо предизвикателство пред българската общност в Словакия, тя отбелязва стремежа да останат признато малцинство, тъй като по нейните думи винаги съществува заплахата това да не се случва в бъдеще.

"Ние намаляваме, политиката се променя, не се знае какво ни очаква. Надявам се да остане тази помощ, която получаваме", заяви Секуличка.

Каква е обстановката в Словакия след вота? Как ще се отразят парламентарните избори на българската общност в Словакия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgariа.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wladoalex
преди 7 месеца
Братислава и Виена са на 60-70 км една от друга. Между тях има две магистрали и няколко пътя, и практически няма граничен контрол. Не знам колко хиляди братиславци работят във Виена, но не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
"Реално младите хора са по-съпричастни с Украйна и това, че Фицо може да поеме управлението ги притеснява Искате да кажете, че "младите" не се интересуват от бъдещето си, а най-важното за тях е разрастването на джендъризма и ФАШИЗМА В ЕС, НАЦИЗМА и терора над малцинствата в Укристан?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още