IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Лихвените проценти ще останат високи задълго

Нормализация в паричната политика ще настъпи постепенно, прогнозира управляващият директор на МВФ

12:27 | 25.10.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jason Alden, Bloomberg
Снимка: Jason Alden, Bloomberg

Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго. Този коментар направи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в реч по време на инвестиционна конференция в столицата на Саудитска Арабия Рияд, предаде Ройтерс.

По думите ѝ през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един "фантастичен свят". Управляващият директор на МВФ подчерта, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но предупреди, че "ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите“.

„Бихме желали да видим нормализация в паричната политика, но тя ще настъпи постепенно“, прогнозира Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

Според нея притеснителното е, че живеем в свят, в който кризите стават все по-чести и все по-унищожителни, и предупреди, че това, което се случва сега в Израел и Ивицата Газа няма да е последният шок.

„Ние сме загрижени за случващото се, за загубата на човешки животи, но и за загубата на икономическа дейност, заяви управляващият директор на МВФ. – Още по-лошото е, че това се случва в момент на забавяне на икономическата активност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните дългове. А близките до конфликта страни като Египет, Ливан и Йордания вече усещат ефектите – туристите там намаляват, тъй като несигурността е убиец на туризма.“

Кристалина Георгиева е категорична, че МВФ ще се отзовава бързо, когато става дума за помощ и за преструктуриране на дългове.

„Добрата новина е, че затягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата новина е, че това не става толкова бързо, колкото бихме желали“, е мнението на управляващият директор на МВФ.

Георгиева смята, че „все пак лихвените проценти засега не са задушаващи, а само правят живота по-труден“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 4
Gna
преди 6 месеца
Аз искам да направя една прогноза тук, наблюдавайте внимателно Италия. Аз виждам трудни години пред Италия и евентуален дефолт по външния дълг до 3-4 години, което ще доведе до сериозен срив на имотния сектор. Всеки един инвеститор трябва да гледа на покупка на имот в Рим като добра инвестиция, когато момента дойде и цените паднат стабилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
Катарзисът е неизбежен. Цели континенти, гъстонаселени с новобогаташи, са много по-фатални за природата и климата от въглеродните емисии. Загуби се усещането за здравословен глад, стимулиращ креативността и от там - естествената еволюция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982: За здравата икономика не е толкова важно колко е лихвата над 4%, колкото да си стои на едно място колкото се може по-дълго време. Нищо не действа така добре на бизнеса, както ясните правила и постоянната среда и гарантирано спокойствие. Друг е въпросът, колко на брой глуупацци си отгледа педдалл-либералният инкубатор, които повярваха във вечното щастие на безплатните кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
Tikva007
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982: Колкото - толкова. Опитах се да кажа, че много по-нормално и здравословно за бизнеса е лихва от 4-5%, отколкото ич или с минус. Но бизнесът е това - един умммирра, друг му го навирра. Едни правеха гушмак при ОЛП от над 10% +10-20-30% по кредити (в лева), а други умиргаха. Сега пак така - едни се облажиха от 0% лихви, други не сколасаха. The Life is full with ups and downs. Или, *Трай бабо за хубост!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: Tikva007Така де ,само че я ми кажи колко струва един бизнес,един имот ,акция /то е пак бизнес/,при на практика нулеви даже и отрицателни лихви имаше до преди 15 -18 месеца ,и какви са оценките вече при нива от над 4%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
Дайте малко да си оправим понятията, че много хора, захванали *бизнес* с безплатни кинти, нещо май още не им се връща в действителността. 4-5% лихва е стандарт, еталон. Някои сме работили с години с ОХП на БНБ от12%, като кредитите бяха +10-12% и сме мечтали за лихва от 5%. С 4-5-6% основна лихва в последната 1/4 от XX век в Европа се изгради тази икономическа и индустриална мощ, която още ни храни. Не са само имотите, да ме прощават писалите отдолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Австралийската инфлация пак надига глава и Централната банка ще затяга още ,влизаме си в сценария от 70-те,и тогава е било така докато банките рязко не задушават всичко и света минава в тежка депресия продължила десетилетие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
Един съвет към брокерите, ако искате да работите като брокери и да имате някакъв доход почвайте да говорите за това колко е достъпен имотния сектор за 90 % от Българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
Пак казвам дълго време с Кавръков се борехме с участниците в гигантската понзи схема наречена имотен сектор и с техните лъжи, че видиш ли търговските банки нямало да вдигат лихви и да прилагат паричната политика на централните банки. Сега да допълня Кристалина, не само, че няма да има ниски лихви, а и най-вероятно центр банки ще ги вдигнат още. Само да кажа, че при 5.5 % лихва на Фед ипотеките минаха 8 % и то за тези с добра кредитна история. За другите е двуцифрен лихвения процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
corner
преди 6 месеца
Нека да уточним , че това са нормалните ЛП , които трябва да се приемат за норма .Дали ще има нов кръг на затягане е интересният въпрос . При условие че толкова дълго се стои в едната крайност е редно да очакваме точно това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още