IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен пристигна в Киев дни преди доклада за членството на Украйна в ЕС

Докладът ще покаже напредъка на кандидатурата на Украйна

13:11 | 04.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев в събота, преди доклада, който Европейският съюз се очаква да представи следващата седмица за напредъка на Украйна в кандидатурата ѝ за членство, предава Ройтерс.

„Радвам се да се върна в Киев за шестото ми посещение от началото на войната“, написа Фон дер Лайен в социалната мрежа X, публикувайки снимка с украинския президент Володимир Зеленски на жп гара.

„Тук съм, за да обсъдя пътя на присъединяването на Украйна към ЕС, финансовата подкрепа на Европейския съюз за възстановяването на Украйна като модерна, просперираща демокрация и как ще продължим да караме Русия да плаща за своята агресивна война“, коментира Фон дер Лайен.

Оценката на ЕС, която се очаква в сряда, трябва да даде подробности за това доколко Украйна е напреднала в изпълнението на различни икономически, правни и други критерии, за да проправи пътя за започване преговорите за присъединяване през декември.

Украйна, която кандидатства за присъединяването си към блока само дни след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., смята присъединяването към търговския блок като свой основен приоритет.

Представители на 27-те страни членки трябва да се съберат на среща на върха през декември, за да решат дали да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване – ход, който изисква единодушната подкрепа на всички участници в блока.

Кандидатурата на Украйна получи подкрепа в четвъртък, когато германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че е уверена, че блокът ще придвижи напред кандидатурата на Украйна следващия месец.

Преговорите за членство обикновено отнемат години и включват широка правна, политическа и икономическа реформа. Случаят с Украйна е много по-сложен заради войната, която бушува на юг и изток и не изглежда да е напът да приключи скоро.

Визитата на Фон дер Лайен се случва в момент, в който украинските войски се борят с умората и опасенията относно бъдещето на военната помощ на САЩ, на която Киев силно разчита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Украинците направиха за смях жалката кооочина пPaccия, както и армийката им, прехвалената им армийка, която погреба вече над 300 000 opка. За нищо не ставате вие, pycopoбчетата и впиянчените ви господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
imvktwk
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:-----> https://paply.org/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
*Тук съм, за да обсъдя пътя на присъединяването на Украйна към ЕС, финансовата подкрепа на Европейския съюз за възстановяването на Украйна като модерна, просперираща демокрация и как ще продължим да караме Русия да плаща за своята агресивна война, коментира Фон дер Лайен.* - Това, разбира се, след като пребиете на фронта Русия и я накарате да подпише капитулация, нали? Няма да обръщаме внимание на злостните клюки, че всъщност ще обсъждате по настояване на *Шефа* капитулацията на украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още