IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махмуд Абас призова САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа

Палестинският президент се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкен в град Рамала на Западния бряг

16:24 | 05.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/EPA/ALAA BADARNEH
Снимка: БГНЕС/EPA/ALAA BADARNEH

Палестинският президент Махмуд Абас поиска незабавно прекратяване на огъня от страна на Израел на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в неделя, докато здравното министерство на Газа съобщи, че десетки хора са загинали при удар по бежански лагер през нощта, предаде Ройтерс.

Блинкен, който неведнъж е отхвърлял идеята за прекратяване на огъня от страна на Израел поради опасения, че това би било от полза за "Хамас", беше на необявено посещение в окупирания Западен бряг като част от усилията да се гарантира, че войната между Израел и "Хамас" няма да се разпространи в региона.

Посещението му в град Рамала се състоя в момент, когато хората претърсваха отломките в търсене на жертви или оцелели в бежанския лагер Магази в Газа.

Говорител на здравното министерство в управляваната от "Хамас" Ивица Газа заяви по-рано в неделя, че израелските военни са нанесли удар по лагера през нощта и са убили най-малко 47 души. При отделна атака 21 палестинци от едно семейство, включително жени и деца, са били убити при израелски удари, насочени срещу Газа през нощта, съобщи здравното министерство.

От Ройтерс не са успели да проверят независимо тези данни.

Това е първото посещение на Блинкен на Западния бряг, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява Ивицата Газа.

Срещата на Блинкен и Абас е продължила около един час, като след нея двамата не застанаха пред медиите за изявления.

Махмуд Абас е поискал също до Ивицата Газа да бъде допусната хуманитарна помощ. Блинкен е заявил ангажираността на САЩ с достигането на хуманитарната помощ до населението на Газа и възстановяването на основните комунални услуги, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в резюме на срещата.

"Държавният секретар е изразил и ангажираността на САЩ с осъществяването на основателните стремежи на палестинците да създадат своя държава", добави Милър.

Блинкен и Абас "са обсъдили какви усилия трябва да се положат за възстановяването на спокойствието и стабилността на Западния бряг, включително са говорили и за нуждата да се спре екстремисткото насилие над палестинци и да се държат извършителите на подобни прояви отговорни", информира още Милър.

По-рано тази седмица Блинкен заяви на изслушване в американския Конгрес, че "на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на Ивицата Газа, което носи в крайна сметка отговорност за сигурността" в анклава, пише Times of Israel. Тогава Махмуд Абас изтъкна, че предложението на Блинкен може да се реализира само чрез двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още