IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: В рамките на текущото десетилетие светът трябва да премине към нов тип икономика

Икономиката на България е все още енергоинтензивна и нямаме стратегия как да я направим зелена и дигитална, посочи управляващият директор на МВФ

12:10 | 07.12.23 г. 7
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на текущото десетилетие светът трябва да премине към нов тип икономика, основана на по-ниски въглеродни емисии и по-способна да се приспособи към климатичните промени. За това настоява Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в интервю за БТА, взето на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата СОР28, която се провежда в Дубай.

Според нея България има и ще има и в бъдеще проблеми, свързани с климатичните изменения. Георгиева посочи, че икономиката на нашата страна все още е енергоинтензивна, което означава и по-въглеродно интензивна в сравнение с другите страни от ЕС. „Имаме някои добри схеми, например за енергийна ефективност на жилищата, имаме идеи, но все още нямаме ясна стратегия за това, че за да сме конкурентоспособна икономика в бъдеще, трябва да сме зелена и дигитална икономика“, не спести критиката си Георгиева и смята, че са наложителни промени в стопанството ни.

По думите ѝ на СОР28 се разбира, че, „първо, времето не ни е приятел и второ, че най-важните промени трябва да се случат в страните с динамично развиващи се икономики, където емисиите се увеличават“.

Управляващият директор на МВФ е убедена, че финансовата система също трябва да се промени, да стане по-гъвкава. „За това са необходими три реформи: осигуряване на повече дългосрочно финансиране при преференциални условия за финансиране на борбата с климатичните промени; използване на обществени средства за привличане на по-голямо частно финансиране; използване на гаранции и застрахователни механизми, за да се постигне по-голямо разпределение на риска“, изброи какви промени предстои да направят правителствата Георгиева.

Тя подчерта, че в МВФ са сериозно ангажирани с климатичната политиката и обсъждат как да се отстрани това, което създава климатичния проблем.

„Ядрената енергия е чувствителна тема, но без нея би било трудно парниковите емисии да се понижат достатъчно бързо, за да се постигнат климатичните цели“, е мнението на Георгиева.

Тя отчете, че повечето международни финансови организации нямат техническа експертиза в областта на ядрената енергетика и поради тази причина не участват във финансирането на такива проекти. Управляващият директор на МВФ обаче очаква в бъдеще да се наблюдава по-голям интерес, особено по отношение на нови технологии като малките ядрени реактори. Кристалина Георгиева предупреди, че освен икономическите рискове от климатичните изменения съществуват и геополитически рискове от зависимостта от вноса на енергоносители.

„Със съществуващите технологии, които са вече търговско приложими, можем да постигнем 85% от съкращаването на емисиите, което ни е необходимо до 2030 година. Това означава, че имаме технологии "за сега", но за 2050 г. ще ни трябват технологии, които или са в развитие, или още не са измислени. Когато тези технологии бъдат приложени, не е изключено по естествен път да се откажем от въглищата и газа, защото има по-евтина алтернатива“, предвижда тя.

В коментар за климатичното бъдеще на света управляващият директор на МВФ потвърди, че е "технологичен оптимист" и подчерта, че хората са изобретателни и ще измислят решения, като единственият проблем е времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
До: 0pk ... хаха ... технически неграмотен си беше , технически неграмотен ще си останеш ... наблягай на електронните таблички , там ти е силата ... докато не ви аутосорснат в Индия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
cyclop
преди 4 месеца
Енергоефективна икономика. Резултатите са предсказуеми https://youtu.be/y8k2ih45VRU?si=bqK7H6l71TLxUKIg&t=1331
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
cyclop
преди 4 месеца
Доживяхме Африка да ни е пример за икономическа концепция. Енерго-не-интензивна. Гледайте документални филми за бедните държави в Африка, това е бъдещето на Европа, което вече е описано и решено и ни придвижват доста бързо натам - без лични превозни средства, без нови дрехи и обувки, в минимална жилищна площ, хранещи се с минимум храна, с нищожно потребление на енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
0pk
преди 4 месеца
До: evlogi е как що? Щото достъпа до енергоносители става все по-труден и скъп, а зелената мечта и светлото бъдеще са на една ръка разстояние. Ръката на Господин Фантастичен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 4 месеца
И що пък да трябва? И ако случайно трябва, що пък трябва да е в рамките на текущото десетилетие? Щото Кристалина Георгиева така иска ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
0pk
преди 4 месеца
Чуваш ли, зелкич - деректорката на мeждународния валутен фонд - криСТАЛИНка, очаква светът да премине към нов тип икономика - планова. В нея ше се работи, коги има ток и няма да се работи - коги няма. И тя като цяло е оптимист. Или както ти рече - икономиката ще расте във времето и за клапа ше се чака вече по 5 години, а за двигател... абе двигателите ще се внасят, че ще е по-евтино. Все пак пазара сам решава. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 17
Tikva007
преди 4 месеца
*Икономиката на България е все още енергоинтензивна и нямаме стратегия как да я направим зелена и дигитална, посочи управляващият директор на МВФ* - Има бърз и лесен начин: коренното население от изостанали и неподходящи хомо сапиенс да се утилизира и замени със залени и дигатални БОТ-ове като зелката Ташка фон Мюнхаузен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още