IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Не съществува частичен Шенген

Имаме много възможности за лобиране пред австрийското правителство, смята бившият заместник-министър на външните работи

15:40 | 11.01.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не съществува понятие като "частичен Шенген". България и Румъния от кандидати стават членки на Шенген. Това мнение изрази по БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Като преимущество той открои това, че България след 31 март ще има "много повече силни аргументи да преговаря за втория етап" за сухопътните граници, и това ще се случи възможно най-бързо, след като вече е вътре в шенгенското пространство. „По всяка вероятност Шенген по суша ще съвпадне с влизането в еврозоната“, прогнозира Керемедчиев. Той е убеден, че това, за което претендира Австрия, няма икономически аспект, а по-скоро политически.

Експертът напомни, че има вълна от притеснение у европейските гласоподаватели относно увеличаващия се мигрантски натиск. „Мигрантският въпрос ще бъде основна тема, която ще трябва да адресират европейските правителства. Правителство, което не го направи, ще получи много силен шамар от гласоподавателите“, предупреди Милен Керемедчиев.

Според него "граничните страни като България и Румъния са на мушката, на фокуса на европейските и съответно на австрийските политици".

По думите му австрийският бизнес също е засегнат и е много по-заинтересован тези ограничения да паднат. „Затова вместо да се опитваме и да гоним втория най-голям инвеститор в България – Австрия, трябва да се обединим и съвместно да оказваме натиск върху австрийското правителство“, настоява Милен Керемедчиев след призивите на български бизнес организации за бойкот на австрийските стоки и масираните проверки в търговски обекти.

Той посочи, че имаме много възможности за лобиране в добрия смисъл. „Видя се в примера с Румъния, че оказването на натиск върху Австрия не работи“, обясни Керемедчиев.

Що се отнася до опасенията, че страната ни може да се превърне в бежански център, в гето, ако се наложи да приемем върнати бежанци, бившият заместник-министър на външните работи е категоричен, че практически това няма как да се случи. По думите му Дъблинското споразумение не работи и няма как да проработи, след като мигрантите не искат да останат в нашата страна и винаги ще се стремят към друга дестинация.

"Очаква ни доста напрегната година. Вълната от антимигрантски, крайнодесни и популистки партии набира скорост и това е видимо в Германия и Франция. Следващите избори, които предстоят, ще бъдат много напрегнати. Тези партии ще набират сила", очаква Милен Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
unicornblade
преди 3 месеца
Така както им дават пари за да се върнат в родината си, така могат да им дадат пари за да се заселят и на друго място. И нашите ще се почешат по хитрите глави и ще кажат - ами то ние като подписахме, те не искаха да живеят тук, пък сега искат.Жалко за Керемедчиев, досега го уважавах.Това са много дълги процеси и никой не трябва да си позволява да е късоглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 3 месеца
отчасти бременна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още