IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Башкирия – където две думи понякога струват четири години затвор

Осъждането на Фаил Алсинов предизвика масови протести в руската република, разположена на границата между Европа и Азия, два месеца преди изборите в Русия

18:40 | 27.01.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фаил Алсинов - последният активист от значима величина, който беше още на свобода в Башкортостан, известен още като Башкирия, получи на 17 януари присъда от 4 години затвор в наказателна колония заради подбуждане на омраза и това провокира масови протести в руската република, разположена на границата между Европа и Азия, два месеца преди президентските изори в Руската федерация.

Формално 37-годишният Алсинов беше осъден за това, че произнесъл публично думите „кара халик“ (на башкирски буквално черни хора, но в преносен смисъл - бедни хора, черноработници). Активистът е употребил израза „кара халик“ на събрание през април 2023 г. по време на акция срещу плановете за добив на злато в село Ишмурзино в област Баймак. Априлският протест се провежда  на фона на обвинения, че правителството на Башкортостан е влязло в сговор със златодобивни компании, а активисти предупреждават също и за вредите срещу околната среда, резюмира хронологията на събитията в обстоен материал радио Deutsche Welle.

В Ишмурзино Алсинов заявява, че след като работата на минния обект приключи, гастарбайтерите ще си заминат, но проблемите в Башкортостан ще останат. „Арменците ще се върнат в родината си, кара халик – също, руснаците – в своя Рязан, а татарите – в Казан. Башкирите обаче няма да отидат никъде, защото за нас няма друг дом – нашият дом е тук“ цитира го DW.

Така се стига и до произнесената миналата седмица присъда - четири години за две думи.

Още на 16 януари властите в Башкортостан задържат няколко изявени активисти – ден преди прочитането на присъдата  срещу Алсинов от съда в малкия град Баймак (с около 17 000 души население), съобщи татаро-башкирската редакция на Радио „Свободна Европа“. Причината е, че на 15 януари към 6000 поддръжници на Алсинов демонстрираха пред съда в Баймак с искане за оневиняването му.

След това, на 17 януари хиляди демонстранти бяха силово разпръснати от полицията в Баймак, докато протестираха срещу суровата присъда на Алсинов. Както съобщава в репортаж  сайтът на РСЕ Idel. Realities, събралите се миналата сряда в Баймак са участвали в една от най-големите демонстрации в Руската федерация откакто Москва започна своето продължаващо нашествие в Украйна през февруари 2022 г.

Алсинов, който е обаятелен оратор, говори на башкирски и е бивш лидер на забраненото през 2020 г. движение „Башкорт“, каза на привържениците си, че „не е очаквал толкова сурова присъда“. Той подчерта, че самото държавно обвинение е поискало да бъде осъден на 4 години в затворническо общежитие при доста по-лек режим, който би му позволявал и да работи докато изтърпява наказанието.

Не съм виновен. Винаги съм се борил за справедливост, за моя народ, за моята република, затова ще се видим отново… Ще обжалвам. Не разбирам политиката на (ръководителя на Башкортстан Радий) Хабиров. Хората дойдоха да ме подкрепят и не зная какво ще се случи. Не искахме това, каза Алсинов, цитиран от Idel. Realities. Според адвоката на Алсинов Илнур Сюндуков съдебното решение „няма нищо общо нито със закона, нито с морала“.

Обявяването на присъдата на Алсинов предизвика сблъсъци между силите за сигурност и гневни привърженици на активиста, а полицаите в пълно снаряжение използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат множеството от района около съдебната сграда, свидетелства Idel. Realities.

Според Telegram канала SOTA на помощ на полицаите са дошли и национални гвардейци. А Telegram каналът „Вьорстка“ предаде, че десетки протестиращи са били задържани.

Успоредно с това няколко канала в Telegram, отразяващи делото срещу Алсинов и протестите – RusNews, Kustau Bairam, Tot Sami Bashkort, Ruslan Gabasov, на 17 януари са били недостъпни. Предния ден Telegram блокира няколко опозиционни канала в Башкортостан, но активисти създадоха нови на тяхно място, съобщи РСЕ. В Баймак интернет връзката също е била нарушена в деня на присъдата срещу Алсинов.

В очевиден опит да осуети готвения протест, ден по-рано полицията е задържала няколко известни активисти на територията на цялата република.

Показателно е, отбелязва в кореспонденцията си РСЕ, че разследването срещу Алсинов е инициирано от лидера на Башкортостан Радий Хабиров, който обвинява активиста в „подбуждане на етническа вражда“, „призив за антиправителствени митинги“ и екстремистка дейност“ и „дискредитиране на руските въоръжени сили“. В крайна сметка на Алсинов е повдигнато само обвинение в „подбуждане на омраза“.

През май 2020 г. Върховният съд на Башкортостан забранява организацията „Башкорт“, която години наред се застъпва за равни права на етническите башкири, (населението на Башкортостан е малко над 4 милиона, а башкирите са 40%). „Башкорт“ е забранена след няколко масови акции и други прояви срещу политиката, водена както на местно, така и на федерално равнище. Сред тях е и осъждане на решението на Москва да забрани задължителното изучаване на местния език в региони в райони, където преобладават етнически групи, за които руският не е майчин език (в Башкортостан живеят също руснаци, татари, чуваши, марийци, украинци), отбелязва РСЕ.

На 19 януари се проведе третият поред протест, който този път се пренесе в столицата Уфа. Около 1500 души се събраха в града рано сутринта, предаде Би Би Си, позовавайки се на местни съобщения.

Последна актуализация: 18:37 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka: Именно - има интерес, деманд на информация, а няма предлагане. Занимават ни всеки ден с някаква Башкирия, където някакви се замеряха със снежни топки и дето има руснаци, които не я знаят на картата, а за Тексас, чрез чиято *култура* ни ре-цивилизоваха в Европа и където щатска и федерална гвардия са си насочили цеви, траят като бити перрасси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
То убаво че се вАлнуват там, ама за съжаление пак ще стане както обикновено, - всяко чудо за три дни. Както и мелодрамите с безкрайния дълг. Иначе би било интересно да позяпаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
andy
преди 3 месеца
До: sssaaa"Независимият" "Екип на Инвестор"-а няма право да обсъжда господарите си, zатова мълчат като женckи пoлoв opraн по отношение на Тексас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
andy
преди 3 месеца
Въпростният "активист" е просто расист! Ако беше направил нещата, които е правил във СРАЩистан вероятно щеше да получи по-голяма награда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
cyclop
преди 3 месеца
До: Tikva007 Чакат да им пратят от Мин Ист официалното тълкуване на ситуацията за копи-пейст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
До: sssaaa: Сори, че те повтарям - писали сме едновременно. Явно този въпрос набира критична маса и е време редакцията да спре да го пррепиккава като булонка - стрък трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 месеца
До: ЕКИПА НА INVESTOR: Нещо за баталиите в Тексас няма ли да пуснете? В Башкирия някакви се биха със снежни топки преди 10 дни и вече незнайно колко пъти се писа за това. Все пак, събитията в САЩ са екзистенциални за Европа - поне като такива за съдбата на Европа ни представяте резултатите от изборите там, а ставащото в Тексас е в пряка връзка с тях и съдбата на ЕС като американски васал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 месеца
Вместо да пишете 3 страници глупости за някакъв терорист, защо не напишете 3 страници за случващото се в ТЕКСАС? Или това би било Недемократично и подбуждащо насилие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още