IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето чипове, които Русия ползва във войната, са на компании от САЩ и ЕС

Страната някак успява да се сдобие с компонентите въпреки наложените ѝ санкции

17:27 | 25.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Русия е внесла модерни американски и европейски чипове за над 1 млрд. долара през миналата година въпреки ограниченията, които целят да попречат на военните на президента Владимир Путин да се сдобият с технологии, за да повлияят на конфликта в Украйна, пише Bloomberg.

Класифицирани данни на руската митническа служба, получени от Bloomberg, показват, че повече от половината от внесените през първите 9 месеца на 2023 г. полупроводници и микрочипове са произведени от компании от САЩ и Европа.

Сред тях попадат компоненти на Intel, Advanced Micro Devices и Analog Devices, както и на европейски брандове като Infineon Technologies, STMicroelectronics и NXP Semiconductors. Няма подозрения компаниите да са нарушили законите за санкциите, а данните не показват кой е изнесъл технологиите за Русия, откъде са били изпратени и кога са били произведени стоките.

Компаниите твърдят, че напълно отговарят на изискванията за санкциите. Те прекратиха дейността си в Русия след избухването на войната и въведоха процеси и политики за наблюдение на спазването им. Фирмите казват, че работят за противодействие на незаконното отклоняване на стоки, включително със съответните органи.

Всичко това подчертава трудностите, пред които са изправени САЩ и ЕС в спирането на доставките на високи технологии за руската военна машина в многократните кръгове от санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Това позволи на Русия да продължи да произвежда бойни танкове и други оръжия, включително ракети, които всяват ужас в украинските градове.

По-голямата част от ограничените технологии влизат в Русия чрез реекспорт от трети страни, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства. САЩ и ЕС работят за блокиране на тези маршрути, като се фокусират особено върху списък с високоприоритетни т.нар. стоки с двойна употреба и модерни продукти, открити в руски оръжия в Украйна или които са от решаващо значение за производството им.

В момента ЕС работи върху нов пакет от санкции, а няколко държави членки настояват блокът да направи повече, за да наложи мерки срещу компании трети страни, както и срещу сделки в блока.

Дистрибуторите стоят зад значителна част от продажбите на индустрията за чипове, а те, от своя страна, имат множество доставчици. Производителите невинаги са задължени да проследяват къде отиват продуктите им след продажбата към тези компании, въпреки че някои специфични чипове за военна употреба трябва да имат документална следа.

Като цяло митническите данни показват, че Русия е внесла чипове за 1,7 млрд. долара през първите девет месеца на миналата година, включително компоненти за 1,2 млрд. долара, произведени от общо 20 компании. По-малки производители, в това число някои от Европа и САЩ, вероятно отговарят за останалите чипове за 500 млн. долара.

Класацията водят Intel, Analog Devices и AMD. Американските и европейските компании в списъка имат комбинирани приходи от десетки милиарди долари за 2023 г.

Малък брой китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor също попадат в топ 20, като Русия е внесла продукти за около 17 млн. долара от последната. Няма индикации, че тайванската компания е изнесла чипове директно за Русия или да е знаела, че нейни продукти са се озовали там.

Митническата стойност на търговията със стоки с висок приоритет може леко да се е понижила през втората половина на миналата година, което предполага, че усилията на САЩ, ЕС и съюзниците от Групата на седемте за налагане на санкции срещу Русия може би започват да дават резултати, въпреки че остават над предвоенните нива, съобщи по-рано Bloomberg.

Последна актуализация: 17:27 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 7
sssaaa
преди 3 месеца
Днес са деНАТОфекалирали 925 нацистчета, няколко Танкчета и Хаймарси са се споминали +2 склада за мониции. Гробищните паркове растат, а тук Фекалната Коалиция ни лъже всеки ден, че жертвите са само от Руско страна при съотношение 1/20. Иначе поздравления за сваления самолет, добре работят Укрите убивайки предавките се в боя. Скоро чакаме и Ушшаннката да я утрееепят като дезертира пак на някъде със самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 3 месеца
И оти тогази ги ручаме жабетата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
aldy
преди 3 месеца
Ахъм, ами каквито перални, тостери и клозетни чинии са гепили, такива чипове използват. Кис кис. Ама главчовците де да знаят, че РФ отдавна сама прави всичко до 40 нм. А това обхваща над 95% от номенклатурата и почти 100% от чиповете за военни нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 3 месеца
е кви други може да са?? руски или северно корейски... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още