IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето чипове, които Русия ползва във войната, са на компании от САЩ и ЕС

Страната някак успява да се сдобие с компонентите въпреки наложените ѝ санкции

17:27 | 25.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Данните на руските митнически власти показват, че броят на декларациите и общият обем по тегло на доставките на чипове вероятно са спаднали значително от 2021 г. насам. Това предполага, че Русия може да плаща повече за стоки, тъй като разходите за избягване на ограниченията нарастват, или че видът на артикулите, които Москва купува, са се променили от началото на войната.

Данните обаче не дават разбивка за това какво съдържа всяка от доставките.

Русия спря да публикува официални данни малко след инвазията си в Украйна. Федералната митническа служба твърди, че временно не предоставя данни за външната търговия.

Киевското училище по икономика по-рано този месец съобщи, че Русия е внесла военни стоки за 8,77 млрд. долара между януари и октомври миналата година, което представлява спад от едва 10% в сравнение с периода преди санкции, докато вносът на по-широко дефинирани ключови компоненти за отбранителната промишленост достигна 22,23 милиарда долара.

„Чужди компоненти продължават да се откриват в оръжията, които ежедневно удрят Киев и други градове“, се казва в съобщението.

Intel заяви, че спазва „всички приложими разпоредби за износ и санкции“, а договорите ѝ изискват клиентите и дистрибуторите да спазват същите разпоредби. Компанията има „нулева толерантност към заобикаляне на нейните изисквания“, допълва тя.

Говорител на AMD коментира, че има програми „за предотвратяване и коригиране на следпродажбеното движение на продукти на AMD и в нелегитимни канали“. Тя ще действа незабавно в отговор на всяка информация за продажби в зони с ограничен достъп „и ще накараме нашите дистрибутори и клиенти да направят същото“.

Texas Instruments твърди, че всички доставки на нейни продукти в Русия „са незаконни и неразрешени“. Специален екип следи продажбата и доставката на нейните продукти, а компанията предприема действия, ако научи, че дистрибуторите и клиентите не спазват законите за контрол на износа.

Analog Devices заяви, че е прекратила бизнеса си в Русия, Беларус и окупираните региони на Украйна, когато войната е започнала. “Всяка доставка в тези региони след санкциите е пряко нарушение на нашата политика и е резултат от неоторизирана препродажба или отклоняване на продукти на ADI”, посочва компанията.

Infineon казва, че е „предприела мащабни мерки за спиране на всички преки и непреки доставки до Русия“. Компанията инструктира своите дистрибутори по целия свят да предотвратят отклоняването на нейните продукти или услуги в нарушение на санкциите и действията срещу всички, за които е установено, че търгуват с Русия, се казва в съобщението.

ST твърди, че е спазвала международните санкции от началото на войната и е действала като „засилва изискванията за съответствие за всички наши канали за продажба“. Това включва необходимостта от бдителност срещу избягване на санкции и отклоняване на кораби, посочва гигантът.

Президентът на Microchip Ганеш Мурти твърди, че компанията осъжда незаконното ползване на нейните продукти и „ние се грижим да поддържаме целостта на веригата за доставки“, включително чрез проверка на клиентите по списъци с ограничени страни. Тя е част от индустриална работна група в САЩ, водена от Министерството на търговията, която обсъжда начини за борба с незаконното отклоняване на чипове, казва той.

Marvell посочва, че нейните дистрибутори и клиенти нямат право да реекспортират продуктите ѝ в Русия. Освен това тя преглежда докладите от дистрибуторите в точките на продажба, за да потвърди съответствието с правилата. Компанията продава малко количество продукти на дистрибутори, от които се изисква да предоставят доклади за съответствие и е „възможно някои от клиентите на дистрибутора да препродадат допълнително продуктите на компании, за които Marvell или нейните дистрибутори не знаят, нямат видимост или контрол“, споделя още Marvell.

NXP, която по-рано каза, че спазва всички закони за контрол върху износа и санкциите, Macom и Realtek не са отговорили на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 7
sssaaa
преди 4 месеца
Днес са деНАТОфекалирали 925 нацистчета, няколко Танкчета и Хаймарси са се споминали +2 склада за мониции. Гробищните паркове растат, а тук Фекалната Коалиция ни лъже всеки ден, че жертвите са само от Руско страна при съотношение 1/20. Иначе поздравления за сваления самолет, добре работят Укрите убивайки предавките се в боя. Скоро чакаме и Ушшаннката да я утрееепят като дезертира пак на някъде със самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 4 месеца
И оти тогази ги ручаме жабетата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
aldy
преди 4 месеца
Ахъм, ами каквито перални, тостери и клозетни чинии са гепили, такива чипове използват. Кис кис. Ама главчовците де да знаят, че РФ отдавна сама прави всичко до 40 нм. А това обхваща над 95% от номенклатурата и почти 100% от чиповете за военни нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 4 месеца
е кви други може да са?? руски или северно корейски... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още