IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск има какво да каже за Украйна, но и много да научи

Милиардерът изказва позиции и мнения, без да се е допитал реално до украинците за войната, пише Марк Чемпиън

22:30 | 14.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Що се касае до подпомагането на Украйна срещу руската инвазия, Илон Мъск току-що се превърна от случайния герой на Киев в този на Москва. Човекът, който разполага с най-голямото богатство в света, част от което идва от договори за отбрана с Пентагона, сега работи активно, за да осуети външната политика на САЩ, пише Марк Чемпиън за Bloomberg.

Трагедията в Украйна се превърна в основна тема за разговори в кампанията за кандидатурата на Доналд Тръмп за изборите, наред с имиграцията, а Мъск действа като един от няколкото хора, които засилват тези две послания. Той популяризира граничния казус от известно време, но по отношение на Украйна едва тази седмица премина от случайна проруска публикация в социалната му мрежа X към управление на стрийминг на живо, който събра републиканци с подобни възгледи, докато те се опитваха да блокират помощта за Украйна в Конгреса.

Мъск се развихри само ден, след като главната разузнавателна служба в Киев заяви, че има доказателство, че руските сили вече използват неговата комуникационна мрежа Starlink на бойното поле. Мъск казва, че неговата компания никога не е продавала никакви устройства на Starlink на Русия, което със сигурност е вярно, тъй като това директно би нарушило санкциите на САЩ. Русия купува своите западни технологии индиректно и ако други продават продукта му в нарушение на санкциите, Мъск трябва да бъде възмутен и да разследва, вместо да се възмущава.

Предаваният на живо панел, гледан над 2 млн. пъти, не успя да блокира пакета за Украйна в Сената във вторник, където премина в пакет с парите за Израел и Тайван. Средствата за граничен контрол бяха премахнати от законопроекта поради съпротивата на Тръмп. Сега пакетът отива в контролирана от републиканците Камара на представителите, където пътят към одобрението е много по-oграничен.

Блокирането му има добър политически смисъл, ако не ви пука за нищо друго, освен за осигуряване на втора администрация на Тръмп, пише още Чемпиън. Докато границата остава в хаос, а отбраната на Украйна се срива, и двата провала ще се разиграят в реално време под погледа на президента Джо Байдън. Но коментарите от поддръжниците на Тръмп отразяват и кремълската пропаганда и са дълбоко погрешни. Мъск, разбира се, не вижда нещата по този начин, а в уебкаста той описа опитите да го обрисуват като апологет на руския президент Владимир Путин като „абсурдни“.

Мъск не получи достатъчно признание за ранното си решение да помогне на отбраната на Украйна, като ѝ предостави Starlink, възстановявайки основните комуникации на бойното поле, които руските сили унищожиха при първите си атаки през февруари 2022 г. Но изглежда, че оттогава той се е отказал от това решение и е направил пълен кръг.

Първият и най-важен въпрос, който Мъск и някои републиканци изтъкват за изоставянето на Украйна, е, че както той каза по време на уебкаста, „няма начин, по дяволите“, Русия да загуби войната. Тя разполага с повече хора и повече ресурси от Украйна, така че защо да продължи предлагането на помощ, когато няма надежда за връщане на изгубените територии?

Втората тема, която се обсъжда, е, че прекратяването на американската подкрепа би било най-доброто нещо за самите украинци. Третото е, че изпратените от САЩ пари вероятно са откраднати от украинската администрация, която е корумпирана и авторитарна, замъглявайки рядката морална яснота, която заобикаляше непровокираната инвазия на Путин. Путин авторитарен ли е? Какво ще кажете за лидера на Украйна Володимир Зеленски? Той отмени изборите!

Последна актуализация: 22:43 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: 0pk зада не говори глупости като теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 2 месеца
Е що да се допитва Мъск до украинците? Някой евроатлантист да се е допитвал до руснаците? Я не се излагайте, никой до никого няма нужда да се допитва - трябва да се слуша колективната евроатлантистка позиция и да не се излиза от нея. Така е най-демократично, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 2 месеца
До: andy нацисткия азовски батальон в Силидово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
andy
преди 2 месеца
Укроруснаците започнаха да си правят мръсно едни на други. Говори се, че нацисткия азовски батальон, който централните руснаци компостираха преди няколко дена, бил предаден от вътрешни хора. Май краят на укристан е по-близо от очакваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още