IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск има какво да каже за Украйна, но и много да научи

Милиардерът изказва позиции и мнения, без да се е допитал реално до украинците за войната, пише Марк Чемпиън

22:30 | 14.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Но всъщност той не го направи. Съгласно Конституцията на Украйна избори не могат да се провеждат, докато е в сила извънредно положение и има война. Провеждането на избори би нарушило Конституцията. Украйна, разбира се, има огромни проблеми с корупцията, но военната помощ е предимно в натура – 35 млрд. долара от пакета Украйна/Израел/Тайван за 95 млрд. долара ще отидат за покупки от американски производители на оръжие. Няма доказателства за системни продажби на оръжия на черния пазар от страна на Украйна, нито за злоупотреби със западна финансова помощ. Сигурно е, че някои го правят, но покажете ми война без корупция.

Що се отнася до това Мъск да знае какво е най-доброто за украинците, предлагам му да вдигне телефона и да ги попита какво мислят, или по-добре да ги посети, пише още Чемпиън.

Да започнем с това, че скъпите неща, които при САЩ и украинците вече са на изчерпване, включват боеприпаси за противовъздушна отбрана и артилерийски амуниции. Първите са от ключово значение за свалянето на ежедневните залпове от ракети, които Русия изстрелва по градовете на Украйна. Второто е как потискате артилерията от другата страна бойното поле, спасявайки живота на своите войници. Така че спирането на помощта няма да спаси животи в Украйна. Напротив, вече струва животи.

Най-коварно обаче е твърдението, че Русия не може да загуби. Първо, който е Илон Мъск, за да каже това? Пентагонът, Кремъл и почти всеки неукраински военен анализатор сгреши в началото на войната. Да, контранастъплението на Украйна през 2023 г. се провали и да, руснаците се превъоръжиха, но войните рядко са линейни. Сега ситуацията е тежка за Украйна, не защото руснаците са непобедими, а защото – насърчавани от хора като Мъск – американските републиканци блокират снабдяването им с оръжия.

Каквото и да каже президентът Зеленски политически, неговите военни съветници и генерали имат теория за победата, която предполага някаква териториална загуба. Стратегията е да се притиска Русия, докато Путин разбере, че не може да спечели нищо повече, ако продължи, и рискува да се окаже в по-слаба позиция, ако го направи. Отчаяната украинска отбрана с превъзходно оръжие през лятото на 2022 г. изтощи атакуващите руски сили, което позволи успешно украинско контранастъпление в регионите Херсон и Харков през есента.

От украинска гледна точка страната им отново е в отбранителна фаза на войната. В същото време те прогониха руския Черноморски флот от Крим (унищожавайки още един голям кораб тази седмица), което им позволи да отворят отново морския износ на украинско зърно. Сега те започват да  засилват собственото развитие и производство на боеприпаси, ракети и дронове. То все пак ще отнеме време.

Отбраната не трябва да завършва с поражение, а войните не са просто баланс на ресурси. Ако бяха, армията на Путин вече щеше да прекара втора година в Киев, Хитлер щеше да стигне до Лондон и нито Съветският съюз, нито САЩ щяха да бъдат принудени да се изтеглят от Афганистан. Без средства за създаване на ефективна отбрана обаче, украинците са тези, които този път ще бъдат изтощени, уязвими не от приемливо мирно споразумение, а от руски пробив.

Знам, че украинците ще се радват да обяснят на Мъск защо искат да продължат да се бият. Ако иска да участва в решаването на съдбата на нацията им, най-малкото, което можеше да направи, е да ги попита, заключава Чемпиън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: 0pk зада не говори глупости като теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 2 месеца
Е що да се допитва Мъск до украинците? Някой евроатлантист да се е допитвал до руснаците? Я не се излагайте, никой до никого няма нужда да се допитва - трябва да се слуша колективната евроатлантистка позиция и да не се излиза от нея. Така е най-демократично, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 2 месеца
До: andy нацисткия азовски батальон в Силидово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
andy
преди 2 месеца
Укроруснаците започнаха да си правят мръсно едни на други. Говори се, че нацисткия азовски батальон, който централните руснаци компостираха преди няколко дена, бил предаден от вътрешни хора. Май краят на укристан е по-близо от очакваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още